Problem children or harassed childhood?

Discourses and practices among pedagogues

Bidragets oversatte titel: Problem børn eller problematisk barndom: Diskurser og pratikker blandt pædagoger

Publikation: KonferencebidragPaperForskning

Resumé

I artiklen analyseres diskurser om rummelighed blandt pædagoger i daginstitutioner. Analysen viser, at pædagogerne identificerer strukturelle og økomnomiske barrierer for rummelighed, men alligevel bliver det i sidste ende børnene (og deres forældre) der identificeres som problemet, og som mål for forandringsstrategier. Det konkluderes på den baggrund at diskurserne blandt pædagogerne tendentielt individualiserer strukturelle problemer med det resultat, at en stor gruppe af børn bliver identificeret som problem fremfor at blive givet bedre opvækstvilkår. Samtidig er der også andre diskurser på banen, som i mindre grad individualiserer problemerne, og i højere grad åbner for inkluderende og anerkendende praksisser, omend disse stadig ikke formår at gøre noget ved de strukturelt forankrede problemer.
    OriginalsprogEngelsk
    Publikationsdato2006
    StatusUdgivet - 2006
    BegivenhedCOST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities - Roskilde, Danmark
    Varighed: 16 jun. 200617 jun. 2006

Konference

KonferenceCOST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities
    LandDanmark
    ByRoskilde
    Periode16/06/200617/06/2006

Warming, H. (2006). Problem children or harassed childhood? Discourses and practices among pedagogues. Afhandling præsenteret på COST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities, Roskilde, Danmark.
    Warming, Hanne. / Problem children or harassed childhood? Discourses and practices among pedagogues. Afhandling præsenteret på COST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities, Roskilde, Danmark.11 s.
    @conference{0e304bd052c611db9789000ea68e967b,
    title = "Problem children or harassed childhood?: Discourses and practices among pedagogues",
    abstract = "The paper examine the discourses among pedagogues in daycare institutions. The analysis shows that the pedagogies identify structural and economic problems, but never the less it is the chldren (and their parents) that the pedagogues blame, when they experience the situation in the day care instition as stressed andnoisy, and thus it is the children they try to change (re-socialize) to solve the problems. The paper concludes that the discoruses tend to individualize structural problems with the result that a large group of children are identified as problem children rather than given better conditions. At the same time ther are also counter discourses which do not individualize problems in the same way. These counter discourses open for other more inclusive, recognizing and not so stigmatizing strategies, however they still fail to fight the structural problems.",
    author = "Hanne Warming",
    year = "2006",
    language = "English",
    note = "null ; Conference date: 16-06-2006 Through 17-06-2006",

Warming, H 2006, 'Problem children or harassed childhood? Discourses and practices among pedagogues' Paper fremlagt ved COST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities, Roskilde, Danmark, 16/06/2006 - 17/06/2006, .

Problem children or harassed childhood? Discourses and practices among pedagogues. / Warming, Hanne.

Publikation: KonferencebidragPaperForskning

TY - CONF

T1 - Problem children or harassed childhood?

T2 - Discourses and practices among pedagogues

AU - Warming, Hanne

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - The paper examine the discourses among pedagogues in daycare institutions. The analysis shows that the pedagogies identify structural and economic problems, but never the less it is the chldren (and their parents) that the pedagogues blame, when they experience the situation in the day care instition as stressed andnoisy, and thus it is the children they try to change (re-socialize) to solve the problems. The paper concludes that the discoruses tend to individualize structural problems with the result that a large group of children are identified as problem children rather than given better conditions. At the same time ther are also counter discourses which do not individualize problems in the same way. These counter discourses open for other more inclusive, recognizing and not so stigmatizing strategies, however they still fail to fight the structural problems.

AB - The paper examine the discourses among pedagogues in daycare institutions. The analysis shows that the pedagogies identify structural and economic problems, but never the less it is the chldren (and their parents) that the pedagogues blame, when they experience the situation in the day care instition as stressed andnoisy, and thus it is the children they try to change (re-socialize) to solve the problems. The paper concludes that the discoruses tend to individualize structural problems with the result that a large group of children are identified as problem children rather than given better conditions. At the same time ther are also counter discourses which do not individualize problems in the same way. These counter discourses open for other more inclusive, recognizing and not so stigmatizing strategies, however they still fail to fight the structural problems.

M3 - Paper

Warming H. Problem children or harassed childhood? Discourses and practices among pedagogues. 2006. Afhandling præsenteret på COST A19 Children's welfare - challenges and oppotunities, Roskilde, Danmark.