Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

Resumé

Debatten om politikere der forlader Folketinget for derefter at få job som lobbyister, i interessereorganisationer eller hos private virksomheder har været på dagsordenen siden 1980’erne. Begrebet ’svingdøren’, der er lånt fra amerikanske studier, hentyder til, at et stigende antal politikere, skulle benytte sig af en sådan svingdør mellem ’offentligt’ politik og især ’privat’ lobbyisme. Studier i Sverige peger dog på et noget andet billede med en relativt begrænset trafik mellem politik og lobbyisme (Selling, 2015). Samme studier peger på, at en mulig årsag til den begrænsede svingdørseffekt kan skyldes, at svenske politikere ikke har tilstrækkeligt med uddannelses bag sig til at være interessante for lobbyvirksomheder, interesseorganisationer eller private virksomheder. Denne artikel undersøger svingdørsfænomenet i Danmark. Først fokuseres på det generelle uddannelsesniveau blandt danske politikere, der er blevet valgt til Folketinget i perioden 1981 til frem til valget i 2015. Dernæst fokuseres på de politikere, der i samme periode har forladt Folketinget med henblik på at afdække, hvor disse politikere siden har opnået beskæftigelse. Artiklen viser, at der i perioden fra 1981 til 2015 er et stigende uddannelsesniveau blandt de politikere, der opnå valg til Folketinget. Samtidig viser analysen, at kun en begrænset mængde af politikere, der forlader Folketinget siden får arbejde som lobbyister. Skønt tallet kun er begrænset er det dog steget fra midten af 1990erne og frem til i dag.
SprogEngelsk
TidsskriftN O R D I C O M Review
Vol/bind38
Udgave nummer2
ISSN1403-1108
DOI
StatusUdgivet - 2017

• lobbyisme, politik, PR, journalistik, Danmark, svingdør, korporatisme, policy professionalle, Sverige, Norge

@article{112fb712f68547c499574a14624c45c7,
title = "PR, Lobbyism and Democracy: Mapping the revolving door in Denmark from 1981 to 2015",
abstract = "The growth of PR in Scandinavia is linked both to the mediatization of politics and to the decline of corporatism. Studies in Sweden and Norway suggest that one consequence of these changes is the increasing number of politicians who find new careers as lobbyists in the private sector. In this study, we have constructed a data set of all members of the Danish Parliament who have left politics from 1981 to 2015 (n= 613) and identified the number and type of job positions they have taken up subsequently (n= 1094). We find that especially from the 1990s we can register revolving door activity. Still, 89 percent of all the registered job positions fall outside of lobbyism. 11 percent of the job positions fall within the wider field associated with the emerging field of policy professionals (including lobbyism), while lobbyism on its own accounts for 2 percent of the job positions.",
keywords = "lobbyisme, politik, PR, journalistik, Danmark, svingd\{o}r, korporatisme, policy professionalle, Sverige, Norge",
author = "Mark \{O}rsten and Ida Willig and Pedersen, {Leif Hemming}",
year = "2017",
doi = "10.1515/nor-2017-0405",
language = "English",
volume = "38",
journal = "N O R D I C O M Review",
issn = "1403-1108",
publisher = "N O R D I C O M A/S",
number = "2",

TY - JOUR

T1 - PR, Lobbyism and Democracy

T2 - N O R D I C O M Review

AU - Ørsten,Mark

AU - Willig,Ida

AU - Pedersen,Leif Hemming

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - The growth of PR in Scandinavia is linked both to the mediatization of politics and to the decline of corporatism. Studies in Sweden and Norway suggest that one consequence of these changes is the increasing number of politicians who find new careers as lobbyists in the private sector. In this study, we have constructed a data set of all members of the Danish Parliament who have left politics from 1981 to 2015 (n= 613) and identified the number and type of job positions they have taken up subsequently (n= 1094). We find that especially from the 1990s we can register revolving door activity. Still, 89 percent of all the registered job positions fall outside of lobbyism. 11 percent of the job positions fall within the wider field associated with the emerging field of policy professionals (including lobbyism), while lobbyism on its own accounts for 2 percent of the job positions.

AB - The growth of PR in Scandinavia is linked both to the mediatization of politics and to the decline of corporatism. Studies in Sweden and Norway suggest that one consequence of these changes is the increasing number of politicians who find new careers as lobbyists in the private sector. In this study, we have constructed a data set of all members of the Danish Parliament who have left politics from 1981 to 2015 (n= 613) and identified the number and type of job positions they have taken up subsequently (n= 1094). We find that especially from the 1990s we can register revolving door activity. Still, 89 percent of all the registered job positions fall outside of lobbyism. 11 percent of the job positions fall within the wider field associated with the emerging field of policy professionals (including lobbyism), while lobbyism on its own accounts for 2 percent of the job positions.

KW - lobbyisme, politik, PR, journalistik, Danmark, svingdør, korporatisme, policy professionalle, Sverige, Norge

U2 - 10.1515/nor-2017-0405

DO - 10.1515/nor-2017-0405