Politiske forlig i Folketinget

Partikonkurrence og samarbejde

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Resumé

Vigtige politiske beslutninger i Danmark bliver ofte truffet i politiske forlig mellem Folketingets partier. Men hvad er et forlig, og hvordan bliver de indgået? Denne bog forsøger at give et svar. Forlig udgør en måde for regerings- og oppositionspartier at indgå bindende aftaler med hinanden og har især betydning, når der sidder en mindretalsregering. Partierne har brug for at kunne samarbejde, samtidig med at de konkurrerer om vælgerne.

Bogen bidrager til en gryende, international litteratur om koalitionsstyring ved at introducere partikonkurrence som forklaring. Analysen dækker love omfattet af politiske forlig i Folketinget i periosden fra 1953 til 2005. Resultaterne viser, at partikonkurrence samt regeringens flertalsstatus er afgørende forklaringer på udviklingen i forligshyppighed over tid. På tværs af politikområder udgør 'ny politik' også en vigtig forklaring. Endelig påviser bogen en stigende tendens til, at politiske partier benytter sig af skriftlige aftaler i forbindelse med indgåelsen af politiske forlig.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedÅrhus
ForlagPolitica
Antal sider156
ISBN (Trykt)978-87-7335-123-9
StatusUdgivet - 2008
Udgivet eksterntJa
NavnPoliticas ph.d.-serie
Nummerukendt
Vol/bindukendt

Citer dette

Christiansen, F. J. (2008). Politiske forlig i Folketinget: Partikonkurrence og samarbejde. Århus: Politica. Politicas ph.d.-serie, Nr. ukendt, Bind. ukendt
Christiansen, Flemming Juul. / Politiske forlig i Folketinget : Partikonkurrence og samarbejde. Århus : Politica, 2008. 156 s. (Politicas ph.d.-serie; Nr. ukendt, Bind ukendt).
@book{c8ab70d0d4bb4f1e9479a9f8a45d76b7,
title = "Politiske forlig i Folketinget: Partikonkurrence og samarbejde",
abstract = "Vigtige politiske beslutninger i Danmark bliver ofte truffet i politiske forlig mellem Folketingets partier. Men hvad er et forlig, og hvordan bliver de indg{\aa}et? Denne bog fors{\o}ger at give et svar. Forlig udg{\o}r en m{\aa}de for regerings- og oppositionspartier at indg{\aa} bindende aftaler med hinanden og har is{\ae}r betydning, n{\aa}r der sidder en mindretalsregering. Partierne har brug for at kunne samarbejde, samtidig med at de konkurrerer om v{\ae}lgerne. Bogen bidrager til en gryende, international litteratur om koalitionsstyring ved at introducere partikonkurrence som forklaring. Analysen d{\ae}kker love omfattet af politiske forlig i Folketinget i periosden fra 1953 til 2005. Resultaterne viser, at partikonkurrence samt regeringens flertalsstatus er afg{\o}rende forklaringer p{\aa} udviklingen i forligshyppighed over tid. P{\aa} tv{\ae}rs af politikomr{\aa}der udg{\o}r 'ny politik' ogs{\aa} en vigtig forklaring. Endelig p{\aa}viser bogen en stigende tendens til, at politiske partier benytter sig af skriftlige aftaler i forbindelse med indg{\aa}elsen af politiske forlig.",
author = "Christiansen, {Flemming Juul}",
year = "2008",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7335-123-9",
publisher = "Politica",

}

Christiansen, FJ 2008, Politiske forlig i Folketinget: Partikonkurrence og samarbejde. Politicas ph.d.-serie, nr. ukendt, bind ukendt, Politica, Århus.

Politiske forlig i Folketinget : Partikonkurrence og samarbejde. / Christiansen, Flemming Juul.

Århus : Politica, 2008. 156 s. (Politicas ph.d.-serie; Nr. ukendt, Bind ukendt).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Politiske forlig i Folketinget

T2 - Partikonkurrence og samarbejde

AU - Christiansen, Flemming Juul

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Vigtige politiske beslutninger i Danmark bliver ofte truffet i politiske forlig mellem Folketingets partier. Men hvad er et forlig, og hvordan bliver de indgået? Denne bog forsøger at give et svar. Forlig udgør en måde for regerings- og oppositionspartier at indgå bindende aftaler med hinanden og har især betydning, når der sidder en mindretalsregering. Partierne har brug for at kunne samarbejde, samtidig med at de konkurrerer om vælgerne. Bogen bidrager til en gryende, international litteratur om koalitionsstyring ved at introducere partikonkurrence som forklaring. Analysen dækker love omfattet af politiske forlig i Folketinget i periosden fra 1953 til 2005. Resultaterne viser, at partikonkurrence samt regeringens flertalsstatus er afgørende forklaringer på udviklingen i forligshyppighed over tid. På tværs af politikområder udgør 'ny politik' også en vigtig forklaring. Endelig påviser bogen en stigende tendens til, at politiske partier benytter sig af skriftlige aftaler i forbindelse med indgåelsen af politiske forlig.

AB - Vigtige politiske beslutninger i Danmark bliver ofte truffet i politiske forlig mellem Folketingets partier. Men hvad er et forlig, og hvordan bliver de indgået? Denne bog forsøger at give et svar. Forlig udgør en måde for regerings- og oppositionspartier at indgå bindende aftaler med hinanden og har især betydning, når der sidder en mindretalsregering. Partierne har brug for at kunne samarbejde, samtidig med at de konkurrerer om vælgerne. Bogen bidrager til en gryende, international litteratur om koalitionsstyring ved at introducere partikonkurrence som forklaring. Analysen dækker love omfattet af politiske forlig i Folketinget i periosden fra 1953 til 2005. Resultaterne viser, at partikonkurrence samt regeringens flertalsstatus er afgørende forklaringer på udviklingen i forligshyppighed over tid. På tværs af politikområder udgør 'ny politik' også en vigtig forklaring. Endelig påviser bogen en stigende tendens til, at politiske partier benytter sig af skriftlige aftaler i forbindelse med indgåelsen af politiske forlig.

M3 - Bog

SN - 978-87-7335-123-9

BT - Politiske forlig i Folketinget

PB - Politica

CY - Århus

ER -

Christiansen FJ. Politiske forlig i Folketinget: Partikonkurrence og samarbejde. Århus: Politica, 2008. 156 s. (Politicas ph.d.-serie; Nr. ukendt, Bind ukendt).