Polarisering af afstemninger om lovgivning i Folketinget

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Partier på Folketingets yderfløje er gået frem ved flere af de seneste folketingsvalg. Det kunne umiddelbart tyde på en ideologisk polarisering. Artiklen argumenterer for, at det betyder noget, om modstand eller dissens mod flertallets linje i et parlament kommer fra dets yderfløje. Derfor videreudvikler den et mål fra Dalton (2008) for polarisering og tester det med hjælp af ekspert- og afstemningsdata. Med undtagelse af værdipolitiske emner tyder resultaterne mod forventning ikke på forøget polarisering af partisystemet, og der er tilmed sket et fald i polariseringen af afstemninger om lovgivning. Det afspejler en stigende inddragelse af Folketingets fløjpartier i det parlamentariske arbejde.
OriginalsprogDansk
TidsskriftØkonomi og Politik
Vol/bind92
Udgave nummer3
Sider (fra-til)76-90
Antal sider15
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - 2019

Citer dette

@article{f2f175c70b8c4051ae0f619b06b09dd3,
title = "Polarisering af afstemninger om lovgivning i Folketinget",
abstract = "Partier p{\aa} Folketingets yderfl{\o}je er g{\aa}et frem ved flere af de seneste folketingsvalg. Det kunne umiddelbart tyde p{\aa} en ideologisk polarisering. Artiklen argumenterer for, at det betyder noget, om modstand eller dissens mod flertallets linje i et parlament kommer fra dets yderfl{\o}je. Derfor videreudvikler den et m{\aa}l fra Dalton (2008) for polarisering og tester det med hj{\ae}lp af ekspert- og afstemningsdata. Med undtagelse af v{\ae}rdipolitiske emner tyder resultaterne mod forventning ikke p{\aa} for{\o}get polarisering af partisystemet, og der er tilmed sket et fald i polariseringen af afstemninger om lovgivning. Det afspejler en stigende inddragelse af Folketingets fl{\o}jpartier i det parlamentariske arbejde.",
author = "Christiansen, {Flemming Juul}",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "92",
pages = "76--90",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "3",

}

Polarisering af afstemninger om lovgivning i Folketinget. / Christiansen, Flemming Juul.

I: Økonomi og Politik, Bind 92, Nr. 3, 2019, s. 76-90.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Polarisering af afstemninger om lovgivning i Folketinget

AU - Christiansen, Flemming Juul

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Partier på Folketingets yderfløje er gået frem ved flere af de seneste folketingsvalg. Det kunne umiddelbart tyde på en ideologisk polarisering. Artiklen argumenterer for, at det betyder noget, om modstand eller dissens mod flertallets linje i et parlament kommer fra dets yderfløje. Derfor videreudvikler den et mål fra Dalton (2008) for polarisering og tester det med hjælp af ekspert- og afstemningsdata. Med undtagelse af værdipolitiske emner tyder resultaterne mod forventning ikke på forøget polarisering af partisystemet, og der er tilmed sket et fald i polariseringen af afstemninger om lovgivning. Det afspejler en stigende inddragelse af Folketingets fløjpartier i det parlamentariske arbejde.

AB - Partier på Folketingets yderfløje er gået frem ved flere af de seneste folketingsvalg. Det kunne umiddelbart tyde på en ideologisk polarisering. Artiklen argumenterer for, at det betyder noget, om modstand eller dissens mod flertallets linje i et parlament kommer fra dets yderfløje. Derfor videreudvikler den et mål fra Dalton (2008) for polarisering og tester det med hjælp af ekspert- og afstemningsdata. Med undtagelse af værdipolitiske emner tyder resultaterne mod forventning ikke på forøget polarisering af partisystemet, og der er tilmed sket et fald i polariseringen af afstemninger om lovgivning. Det afspejler en stigende inddragelse af Folketingets fløjpartier i det parlamentariske arbejde.

UR - https://www.djoef-forlag.dk/openaccess/oep/files/2019/3_2019/3_2019_7.pdf

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 92

SP - 76

EP - 90

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 3

ER -