Personlighed og jobsucces

Troels Gottlieb, Jeppe Brændskov Klewe

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Denne artikel behandler spørgsmålet: Kan personlighedstest anvendes til at forudse jobsucces? Til dette formål skitserer vi indledningsvis den historiske person-situation-debat, som efterlod en fundamental skepsis vedrørende personlighedens eksistens. Herefter redegør vi for, hvordan personlighedsbegrebet overlevede denne kritik og bestod som relevant forskningsgenstand. Dette dels på baggrund af en begrebsmæssig konsensus via Fem-Faktor-Modellen, dels på baggrund af en udvik-ling af den forskningsmæssige metodik bestående af metanalytiske og korrektive validitetsgeneraliseringsmetoder. Til undersøgelse af forholdet mellem person-lighed og jobsucces resumerer vi efterfølgende de to første metaanalyser over gen-standen fra begyndelsen af 1990’erne. Perspektiveringen foretages med afsæt i Ro-bert Hogans perspektiver i forhold til at indsamle, tolke og anvende psykometriske data i en erhvervssammenhæng. På baggrund af metastudierne konkluderes det, at: (1) Sammenhængen mellem personlighed og jobsucces er i bedste fald moderat. (2) Den ”succesfulde medarbejder” varierer fra job til job. (3) Ønsker man at opnå stærkere korrelationer, skal erhvervsrettede personlighedstest baseres på en grun-digt udarbejdet jobprofil.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftPsyke & Logos
  Vol/bind36
  Udgave nummer1
  Sider (fra-til)238-263
  ISSN0107-1211
  StatusUdgivet - 2015

  Citer dette

  Gottlieb, T., & Klewe, J. B. (2015). Personlighed og jobsucces. Psyke & Logos, 36(1), 238-263.
  Gottlieb, Troels ; Klewe, Jeppe Brændskov. / Personlighed og jobsucces. I: Psyke & Logos. 2015 ; Bind 36, Nr. 1. s. 238-263.
  @article{235507923f614ca69a50b8ca5ff18d66,
  title = "Personlighed og jobsucces",
  abstract = "Denne artikel behandler sp{\o}rgsm{\aa}let: Kan personlighedstest anvendes til at forudse jobsucces? Til dette form{\aa}l skitserer vi indledningsvis den historiske person-situation-debat, som efterlod en fundamental skepsis vedr{\o}rende personlighedens eksistens. Herefter redeg{\o}r vi for, hvordan personlighedsbegrebet overlevede denne kritik og bestod som relevant forskningsgenstand. Dette dels p{\aa} baggrund af en begrebsm{\ae}ssig konsensus via Fem-Faktor-Modellen, dels p{\aa} baggrund af en udvik-ling af den forskningsm{\ae}ssige metodik best{\aa}ende af metanalytiske og korrektive validitetsgeneraliseringsmetoder. Til unders{\o}gelse af forholdet mellem person-lighed og jobsucces resumerer vi efterf{\o}lgende de to f{\o}rste metaanalyser over gen-standen fra begyndelsen af 1990’erne. Perspektiveringen foretages med afs{\ae}t i Ro-bert Hogans perspektiver i forhold til at indsamle, tolke og anvende psykometriske data i en erhvervssammenh{\ae}ng. P{\aa} baggrund af metastudierne konkluderes det, at: (1) Sammenh{\ae}ngen mellem personlighed og jobsucces er i bedste fald moderat. (2) Den ”succesfulde medarbejder” varierer fra job til job. (3) {\O}nsker man at opn{\aa} st{\ae}rkere korrelationer, skal erhvervsrettede personlighedstest baseres p{\aa} en grun-digt udarbejdet jobprofil.",
  author = "Troels Gottlieb and Klewe, {Jeppe Br{\ae}ndskov}",
  year = "2015",
  language = "Dansk",
  volume = "36",
  pages = "238--263",
  journal = "Psyke & Logos",
  issn = "0107-1211",
  publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
  number = "1",

  }

  Gottlieb, T & Klewe, JB 2015, 'Personlighed og jobsucces', Psyke & Logos, bind 36, nr. 1, s. 238-263.

  Personlighed og jobsucces. / Gottlieb, Troels; Klewe, Jeppe Brændskov.

  I: Psyke & Logos, Bind 36, Nr. 1, 2015, s. 238-263.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Personlighed og jobsucces

  AU - Gottlieb, Troels

  AU - Klewe, Jeppe Brændskov

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Denne artikel behandler spørgsmålet: Kan personlighedstest anvendes til at forudse jobsucces? Til dette formål skitserer vi indledningsvis den historiske person-situation-debat, som efterlod en fundamental skepsis vedrørende personlighedens eksistens. Herefter redegør vi for, hvordan personlighedsbegrebet overlevede denne kritik og bestod som relevant forskningsgenstand. Dette dels på baggrund af en begrebsmæssig konsensus via Fem-Faktor-Modellen, dels på baggrund af en udvik-ling af den forskningsmæssige metodik bestående af metanalytiske og korrektive validitetsgeneraliseringsmetoder. Til undersøgelse af forholdet mellem person-lighed og jobsucces resumerer vi efterfølgende de to første metaanalyser over gen-standen fra begyndelsen af 1990’erne. Perspektiveringen foretages med afsæt i Ro-bert Hogans perspektiver i forhold til at indsamle, tolke og anvende psykometriske data i en erhvervssammenhæng. På baggrund af metastudierne konkluderes det, at: (1) Sammenhængen mellem personlighed og jobsucces er i bedste fald moderat. (2) Den ”succesfulde medarbejder” varierer fra job til job. (3) Ønsker man at opnå stærkere korrelationer, skal erhvervsrettede personlighedstest baseres på en grun-digt udarbejdet jobprofil.

  AB - Denne artikel behandler spørgsmålet: Kan personlighedstest anvendes til at forudse jobsucces? Til dette formål skitserer vi indledningsvis den historiske person-situation-debat, som efterlod en fundamental skepsis vedrørende personlighedens eksistens. Herefter redegør vi for, hvordan personlighedsbegrebet overlevede denne kritik og bestod som relevant forskningsgenstand. Dette dels på baggrund af en begrebsmæssig konsensus via Fem-Faktor-Modellen, dels på baggrund af en udvik-ling af den forskningsmæssige metodik bestående af metanalytiske og korrektive validitetsgeneraliseringsmetoder. Til undersøgelse af forholdet mellem person-lighed og jobsucces resumerer vi efterfølgende de to første metaanalyser over gen-standen fra begyndelsen af 1990’erne. Perspektiveringen foretages med afsæt i Ro-bert Hogans perspektiver i forhold til at indsamle, tolke og anvende psykometriske data i en erhvervssammenhæng. På baggrund af metastudierne konkluderes det, at: (1) Sammenhængen mellem personlighed og jobsucces er i bedste fald moderat. (2) Den ”succesfulde medarbejder” varierer fra job til job. (3) Ønsker man at opnå stærkere korrelationer, skal erhvervsrettede personlighedstest baseres på en grun-digt udarbejdet jobprofil.

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 36

  SP - 238

  EP - 263

  JO - Psyke & Logos

  JF - Psyke & Logos

  SN - 0107-1211

  IS - 1

  ER -

  Gottlieb T, Klewe JB. Personlighed og jobsucces. Psyke & Logos. 2015;36(1):238-263.