Pave Benedikt XVI som social kritiker og moderniseringsteoretiker

ISSN0905-5908
StatusUdgivet - 1 okt. 2013

@article{9ee09a4bf471493da31902c2b839d483,
title = "Pave Benedikt XVI som social kritiker og moderniseringsteoretiker: Teologi og sociologi",
abstract = "Denne artikel har som form{\aa}l, at diskutere akademikeren Joseph Ratzinger/Pave Benedikt VXI som social kritiker og globaliseringsdebatt{\o}r, fra sin tidlige ungdom, til livet som Kardinal og Pave. Det vil i generelle tr{\ae}k blive fremh{\ae}vet, hvorledes Paven har st{\aa}et for en af efterkrigstidens vigtigste former for kritik af det moderne projekt, en kritik som deler mange lighedspunkter med Frankfurterskolen. Disse ligheder kom blandt andet til syne i Kardinal Ratzingers ber{\o}mte debat med Habermas, men ligeledes i nogle af hans seneste skrifter, is{\ae}r hans meget omtalte tredje encyklik, Caritas in Veritate (K{\ae}rlighed i Sandhed, dansk udgave, 2011) hvor han, forankret i det kristne k{\ae}rlighedsbudskab, bredt diskuterer globaliseringens udfordringer. Hans forfatterskab er ikke kun af teologisk interesse, men henvender sig i lige s{\aa} h{\o}j grad til sociologer og samfundsforskere. Diskussionen af Joseph Ratzinger/Benedikt XVI er derfor af vigtighed i sig selv, men dens relevans st{\aa}r endnu klarere frem, idet placeret som et element i en st{\o}rre debat der har med kernen af socialvidenskabernes historie at g{\o}re, nemlig forholdet mellem teologi og sociologi.",
keywords = "Religion, sociologi, teologi, hermeneutik, globalisering, Joseph Ratzinger",
author = "Bj{\o}rn Thomassen",
year = "2013",
month = "10",
day = "1",
language = "English",
volume = "24",
pages = "105--124",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "2",

Pave Benedikt XVI som social kritiker og moderniseringsteoretiker : Teologi og sociologi. / Thomassen, Bjørn.

I: Dansk Sociologi, Bind 24, Nr. 2, 01.10.2013, s. 105-124.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Pave Benedikt XVI som social kritiker og moderniseringsteoretiker

T2 - Teologi og sociologi

AU - Thomassen, Bjørn

PY - 2013/10/1

Y1 - 2013/10/1

N2 - Denne artikel har som formål, at diskutere akademikeren Joseph Ratzinger/Pave Benedikt VXI som social kritiker og globaliseringsdebattør, fra sin tidlige ungdom, til livet som Kardinal og Pave. Det vil i generelle træk blive fremhævet, hvorledes Paven har stået for en af efterkrigstidens vigtigste former for kritik af det moderne projekt, en kritik som deler mange lighedspunkter med Frankfurterskolen. Disse ligheder kom blandt andet til syne i Kardinal Ratzingers berømte debat med Habermas, men ligeledes i nogle af hans seneste skrifter, især hans meget omtalte tredje encyklik, Caritas in Veritate (Kærlighed i Sandhed, dansk udgave, 2011) hvor han, forankret i det kristne kærlighedsbudskab, bredt diskuterer globaliseringens udfordringer. Hans forfatterskab er ikke kun af teologisk interesse, men henvender sig i lige så høj grad til sociologer og samfundsforskere. Diskussionen af Joseph Ratzinger/Benedikt XVI er derfor af vigtighed i sig selv, men dens relevans står endnu klarere frem, idet placeret som et element i en større debat der har med kernen af socialvidenskabernes historie at gøre, nemlig forholdet mellem teologi og sociologi.

AB - Denne artikel har som formål, at diskutere akademikeren Joseph Ratzinger/Pave Benedikt VXI som social kritiker og globaliseringsdebattør, fra sin tidlige ungdom, til livet som Kardinal og Pave. Det vil i generelle træk blive fremhævet, hvorledes Paven har stået for en af efterkrigstidens vigtigste former for kritik af det moderne projekt, en kritik som deler mange lighedspunkter med Frankfurterskolen. Disse ligheder kom blandt andet til syne i Kardinal Ratzingers berømte debat med Habermas, men ligeledes i nogle af hans seneste skrifter, især hans meget omtalte tredje encyklik, Caritas in Veritate (Kærlighed i Sandhed, dansk udgave, 2011) hvor han, forankret i det kristne kærlighedsbudskab, bredt diskuterer globaliseringens udfordringer. Hans forfatterskab er ikke kun af teologisk interesse, men henvender sig i lige så høj grad til sociologer og samfundsforskere. Diskussionen af Joseph Ratzinger/Benedikt XVI er derfor af vigtighed i sig selv, men dens relevans står endnu klarere frem, idet placeret som et element i en større debat der har med kernen af socialvidenskabernes historie at gøre, nemlig forholdet mellem teologi og sociologi.

KW - Religion, sociologi, teologi, hermeneutik, globalisering, Joseph Ratzinger

M3 - Journal article