Pandemisk influenza: en krise der blev besvaret med risici

Nina Blom Andersen, Pernille Almlund

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Resumé

Influenzaepidemien i 2009 gav mulighed for at studere en lang række problemstillinger omkring risiko- og krisekommunikation. Pandemien blev håndteret forskelligt verden over, og studiet her fokuserer på de danske myndigheders håndtering af kommunikationen under den ni måneders lange indsats.

De danske myndigheder kommunikerede åbent og løbende om influenza-krisen og dens trusler. Indsatsen blev anerkendt fra alle sider og førte på intet tidspunkt til alvorlig og længerevarende kritik af myndighederne. Der var tale om en tilfredsstillende krisehåndtering, hvad angår den del, der fokuserede på faren ved virus.

En del af krisehåndteringen var imidlertid at tilbyde risikogrupper og nøglepersoner den nyudviklede vaccine, der var karakteriseret ved stor usikkerhed om virkninger og bivirkninger. Usikkerheden om bivirkninger fik mange til at betragte vaccinen som risikofyldt og myndighedernes kommunikation om denne tog en drejning i forhold til selve influenza-krisen. Myndighedernes kommunikation blev mere uklar, forvirringen voksede i befolkningen, og der blev rejst kritik i offentligheden.

Forløbet rejser spørgsmålene om, den samlede håndtering af kommunikationsindsatsen kunne have været mere hensigtsmæssig, hvis man havde inddraget overvejelser om både krise-kommunikation og risiko-kommunikation frem for kun krise-kommunikation?
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2012
Antal sider1
StatusUdgivet - 2012
BegivenhedÅre Risk Event: Att kommunicera det (o)tänkbara - hur formar vi framtidens riskkommunikation? - Holiday Club, Åre, El Salvador
Varighed: 13 mar. 201215 mar. 2012
http://www.miun.se/areriskevent

Konference

KonferenceÅre Risk Event
LokationHoliday Club
LandEl Salvador
ByÅre
Periode13/03/201215/03/2012
Internetadresse

Emneord

  • influenza
  • vaccine
  • h1n1
  • communication

Citer dette

Andersen, N. B., & Almlund, P. (2012). Pandemisk influenza: en krise der blev besvaret med risici. Abstract fra Åre Risk Event, Åre, El Salvador.
Andersen, Nina Blom ; Almlund, Pernille. / Pandemisk influenza : en krise der blev besvaret med risici. Abstract fra Åre Risk Event, Åre, El Salvador.1 s.
@conference{2658de3aff704474827c44eb5bb3e317,
title = "Pandemisk influenza: en krise der blev besvaret med risici",
abstract = "Influenzaepidemien i 2009 gav mulighed for at studere en lang r{\ae}kke problemstillinger omkring risiko- og krisekommunikation. Pandemien blev h{\aa}ndteret forskelligt verden over, og studiet her fokuserer p{\aa} de danske myndigheders h{\aa}ndtering af kommunikationen under den ni m{\aa}neders lange indsats.De danske myndigheder kommunikerede {\aa}bent og l{\o}bende om influenza-krisen og dens trusler. Indsatsen blev anerkendt fra alle sider og f{\o}rte p{\aa} intet tidspunkt til alvorlig og l{\ae}ngerevarende kritik af myndighederne. Der var tale om en tilfredsstillende kriseh{\aa}ndtering, hvad ang{\aa}r den del, der fokuserede p{\aa} faren ved virus. En del af kriseh{\aa}ndteringen var imidlertid at tilbyde risikogrupper og n{\o}glepersoner den nyudviklede vaccine, der var karakteriseret ved stor usikkerhed om virkninger og bivirkninger. Usikkerheden om bivirkninger fik mange til at betragte vaccinen som risikofyldt og myndighedernes kommunikation om denne tog en drejning i forhold til selve influenza-krisen. Myndighedernes kommunikation blev mere uklar, forvirringen voksede i befolkningen, og der blev rejst kritik i offentligheden.Forl{\o}bet rejser sp{\o}rgsm{\aa}lene om, den samlede h{\aa}ndtering af kommunikationsindsatsen kunne have v{\ae}ret mere hensigtsm{\ae}ssig, hvis man havde inddraget overvejelser om b{\aa}de krise-kommunikation og risiko-kommunikation frem for kun krise-kommunikation?",
keywords = "influenza, vaccine, h1n1, communication",
author = "Andersen, {Nina Blom} and Pernille Almlund",
year = "2012",
language = "Dansk",
note = "{\AA}re Risk Event : Att kommunicera det (o)t{\"a}nkbara - hur formar vi framtidens riskkommunikation? ; Conference date: 13-03-2012 Through 15-03-2012",
url = "http://www.miun.se/areriskevent",

}

Andersen, NB & Almlund, P 2012, 'Pandemisk influenza: en krise der blev besvaret med risici' Åre Risk Event, Åre, El Salvador, 13/03/2012 - 15/03/2012, .

Pandemisk influenza : en krise der blev besvaret med risici. / Andersen, Nina Blom; Almlund, Pernille.

2012. Abstract fra Åre Risk Event, Åre, El Salvador.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

TY - ABST

T1 - Pandemisk influenza

T2 - en krise der blev besvaret med risici

AU - Andersen, Nina Blom

AU - Almlund, Pernille

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Influenzaepidemien i 2009 gav mulighed for at studere en lang række problemstillinger omkring risiko- og krisekommunikation. Pandemien blev håndteret forskelligt verden over, og studiet her fokuserer på de danske myndigheders håndtering af kommunikationen under den ni måneders lange indsats.De danske myndigheder kommunikerede åbent og løbende om influenza-krisen og dens trusler. Indsatsen blev anerkendt fra alle sider og førte på intet tidspunkt til alvorlig og længerevarende kritik af myndighederne. Der var tale om en tilfredsstillende krisehåndtering, hvad angår den del, der fokuserede på faren ved virus. En del af krisehåndteringen var imidlertid at tilbyde risikogrupper og nøglepersoner den nyudviklede vaccine, der var karakteriseret ved stor usikkerhed om virkninger og bivirkninger. Usikkerheden om bivirkninger fik mange til at betragte vaccinen som risikofyldt og myndighedernes kommunikation om denne tog en drejning i forhold til selve influenza-krisen. Myndighedernes kommunikation blev mere uklar, forvirringen voksede i befolkningen, og der blev rejst kritik i offentligheden.Forløbet rejser spørgsmålene om, den samlede håndtering af kommunikationsindsatsen kunne have været mere hensigtsmæssig, hvis man havde inddraget overvejelser om både krise-kommunikation og risiko-kommunikation frem for kun krise-kommunikation?

AB - Influenzaepidemien i 2009 gav mulighed for at studere en lang række problemstillinger omkring risiko- og krisekommunikation. Pandemien blev håndteret forskelligt verden over, og studiet her fokuserer på de danske myndigheders håndtering af kommunikationen under den ni måneders lange indsats.De danske myndigheder kommunikerede åbent og løbende om influenza-krisen og dens trusler. Indsatsen blev anerkendt fra alle sider og førte på intet tidspunkt til alvorlig og længerevarende kritik af myndighederne. Der var tale om en tilfredsstillende krisehåndtering, hvad angår den del, der fokuserede på faren ved virus. En del af krisehåndteringen var imidlertid at tilbyde risikogrupper og nøglepersoner den nyudviklede vaccine, der var karakteriseret ved stor usikkerhed om virkninger og bivirkninger. Usikkerheden om bivirkninger fik mange til at betragte vaccinen som risikofyldt og myndighedernes kommunikation om denne tog en drejning i forhold til selve influenza-krisen. Myndighedernes kommunikation blev mere uklar, forvirringen voksede i befolkningen, og der blev rejst kritik i offentligheden.Forløbet rejser spørgsmålene om, den samlede håndtering af kommunikationsindsatsen kunne have været mere hensigtsmæssig, hvis man havde inddraget overvejelser om både krise-kommunikation og risiko-kommunikation frem for kun krise-kommunikation?

KW - influenza

KW - vaccine

KW - h1n1

KW - communication

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -

Andersen NB, Almlund P. Pandemisk influenza: en krise der blev besvaret med risici. 2012. Abstract fra Åre Risk Event, Åre, El Salvador.