Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  Resumé

  Bogen belyser, hvordan fænomenologien kan inspirere til nye pædagogiske problemstillinger – ofte i sammenhænge, hvor et demokratisk eller dannelsesmæssigt aspekt indgår i argumentationen.
  Et særligt fokusområde i bogen er kroppens betydning indenfor pædagogikken, især inspireret af den franske filosof og fænomenolog Maurice Merleau-Ponty, som i høj grad formåede at perspektivere spændingsfelterne mellem det pædagogiske og det fænomenologiske.
  Diskussioner i områderne imellem demokrati, hverdagsliv, fællesskaber og overvejelser omkring det etiske og det moralske indgår i næsten alle bogens afsnit. Der argumenteres i bogen for udviklingen af en nærheds- og omsorgsetik, hvor den danske filosof K.E. Løgstrup og den amerikanske professor i pædagogik Nel Noddings inddrages. Flere af overvejelserne i forhold til demokrati udvikles gennem studier i John Deweys forfatterskab, men også Jürgen Habermas overvejelser om systemverden og livsverden spiller en stor rolle.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagRoskilde Universitetsforlag
  Antal sider200
  ISBN (Trykt)978-87-7867-388-6
  StatusUdgivet - 14 dec. 2012

  Emneord

  • Fænomenologi
  • pædagogik
  • demokrati
  • dannnelse

  Citer dette

  Dupont, S. (2012). Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag.
  Dupont, Søren. / Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse. Frederiksberg : Roskilde Universitetsforlag, 2012. 200 s.
  @book{4559fed4453446779a8a4871c4f81553,
  title = "P{\ae}dagogik og f{\ae}nomenologi mellem demokrati og dannelse",
  abstract = "Bogen belyser, hvordan f{\ae}nomenologien kan inspirere til nye p{\ae}dagogiske problemstillinger – ofte i sammenh{\ae}nge, hvor et demokratisk eller dannelsesm{\ae}ssigt aspekt indg{\aa}r i argumentationen. Et s{\ae}rligt fokusomr{\aa}de i bogen er kroppens betydning indenfor p{\ae}dagogikken, is{\ae}r inspireret af den franske filosof og f{\ae}nomenolog Maurice Merleau-Ponty, som i h{\o}j grad form{\aa}ede at perspektivere sp{\ae}ndingsfelterne mellem det p{\ae}dagogiske og det f{\ae}nomenologiske. Diskussioner i omr{\aa}derne imellem demokrati, hverdagsliv, f{\ae}llesskaber og overvejelser omkring det etiske og det moralske indg{\aa}r i n{\ae}sten alle bogens afsnit. Der argumenteres i bogen for udviklingen af en n{\ae}rheds- og omsorgsetik, hvor den danske filosof K.E. L{\o}gstrup og den amerikanske professor i p{\ae}dagogik Nel Noddings inddrages. Flere af overvejelserne i forhold til demokrati udvikles gennem studier i John Deweys forfatterskab, men ogs{\aa} J{\"u}rgen Habermas overvejelser om systemverden og livsverden spiller en stor rolle.",
  keywords = "F{\ae}nomenologi, p{\ae}dagogik, demokrati, dannnelse",
  author = "S{\o}ren Dupont",
  year = "2012",
  month = "12",
  day = "14",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-7867-388-6",
  publisher = "Roskilde Universitetsforlag",

  }

  Dupont, S 2012, Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse. Roskilde Universitetsforlag, Frederiksberg.

  Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse. / Dupont, Søren.

  Frederiksberg : Roskilde Universitetsforlag, 2012. 200 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  TY - BOOK

  T1 - Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse

  AU - Dupont, Søren

  PY - 2012/12/14

  Y1 - 2012/12/14

  N2 - Bogen belyser, hvordan fænomenologien kan inspirere til nye pædagogiske problemstillinger – ofte i sammenhænge, hvor et demokratisk eller dannelsesmæssigt aspekt indgår i argumentationen. Et særligt fokusområde i bogen er kroppens betydning indenfor pædagogikken, især inspireret af den franske filosof og fænomenolog Maurice Merleau-Ponty, som i høj grad formåede at perspektivere spændingsfelterne mellem det pædagogiske og det fænomenologiske. Diskussioner i områderne imellem demokrati, hverdagsliv, fællesskaber og overvejelser omkring det etiske og det moralske indgår i næsten alle bogens afsnit. Der argumenteres i bogen for udviklingen af en nærheds- og omsorgsetik, hvor den danske filosof K.E. Løgstrup og den amerikanske professor i pædagogik Nel Noddings inddrages. Flere af overvejelserne i forhold til demokrati udvikles gennem studier i John Deweys forfatterskab, men også Jürgen Habermas overvejelser om systemverden og livsverden spiller en stor rolle.

  AB - Bogen belyser, hvordan fænomenologien kan inspirere til nye pædagogiske problemstillinger – ofte i sammenhænge, hvor et demokratisk eller dannelsesmæssigt aspekt indgår i argumentationen. Et særligt fokusområde i bogen er kroppens betydning indenfor pædagogikken, især inspireret af den franske filosof og fænomenolog Maurice Merleau-Ponty, som i høj grad formåede at perspektivere spændingsfelterne mellem det pædagogiske og det fænomenologiske. Diskussioner i områderne imellem demokrati, hverdagsliv, fællesskaber og overvejelser omkring det etiske og det moralske indgår i næsten alle bogens afsnit. Der argumenteres i bogen for udviklingen af en nærheds- og omsorgsetik, hvor den danske filosof K.E. Løgstrup og den amerikanske professor i pædagogik Nel Noddings inddrages. Flere af overvejelserne i forhold til demokrati udvikles gennem studier i John Deweys forfatterskab, men også Jürgen Habermas overvejelser om systemverden og livsverden spiller en stor rolle.

  KW - Fænomenologi

  KW - pædagogik

  KW - demokrati

  KW - dannnelse

  M3 - Bog

  SN - 978-87-7867-388-6

  BT - Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse

  PB - Roskilde Universitetsforlag

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Dupont S. Pædagogik og fænomenologi mellem demokrati og dannelse. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag, 2012. 200 s.