Pædagogfagligheden under pres

mod målstyring af pædagogikken

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Resumé

  I dette kapitel vil jeg diskutere, hvordan snævre, top-down-forståelser af læring synes at præge den politiske italesættelse af læreplansarbejdet i daginstitutionerne, og hvordan det reducerer forståelsen af daginstitutionernes funktion i samfundet. Dernæst vil jeg belyse, hvordan neoliberalismen har påvirket daginstitutionsområdet internationalt, inden jeg diskuterer, hvordan vi også ser nogle af disse tendenser i Danmark, bl.a. i form mere snævre forståelser af læring, og hvordan det kommer til udtryk i hverdagen på både synlige og mere usynlige måder. Som en perspektivering vil jeg sluttelig diskutere, om et begreb om dannelse kan give en skarpere blik for særlige karakteristika ved børns læring i daginstitutioner.
  OriginalsprogDansk
  TitelLæring, dannelse og udvikling : Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole
  RedaktørerJacob Klitmøller, Dion Sommer
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagHans Reitzels Forlag
  Publikationsdato2015
  Sider41-60
  KapitelI.2
  ISBN (Trykt)9788741258089
  StatusUdgivet - 2015

  Citer dette

  Ahrenkiel, A. (2015). Pædagogfagligheden under pres: mod målstyring af pædagogikken. I J. Klitmøller, & D. Sommer (red.), Læring, dannelse og udvikling: Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole (s. 41-60). København: Hans Reitzels Forlag.
  Ahrenkiel, Annegrethe. / Pædagogfagligheden under pres : mod målstyring af pædagogikken. Læring, dannelse og udvikling: Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole. red. / Jacob Klitmøller ; Dion Sommer. København : Hans Reitzels Forlag, 2015. s. 41-60
  @inbook{3915352fc6b445708d2a5a4f12dde6ca,
  title = "P{\ae}dagogfagligheden under pres: mod m{\aa}lstyring af p{\ae}dagogikken",
  abstract = "I dette kapitel vil jeg diskutere, hvordan sn{\ae}vre, top-down-forst{\aa}elser af l{\ae}ring synes at pr{\ae}ge den politiske itales{\ae}ttelse af l{\ae}replansarbejdet i daginstitutionerne, og hvordan det reducerer forst{\aa}elsen af daginstitutionernes funktion i samfundet. Dern{\ae}st vil jeg belyse, hvordan neoliberalismen har p{\aa}virket daginstitutionsomr{\aa}det internationalt, inden jeg diskuterer, hvordan vi ogs{\aa} ser nogle af disse tendenser i Danmark, bl.a. i form mere sn{\ae}vre forst{\aa}elser af l{\ae}ring, og hvordan det kommer til udtryk i hverdagen p{\aa} b{\aa}de synlige og mere usynlige m{\aa}der. Som en perspektivering vil jeg sluttelig diskutere, om et begreb om dannelse kan give en skarpere blik for s{\ae}rlige karakteristika ved b{\o}rns l{\ae}ring i daginstitutioner.",
  author = "Annegrethe Ahrenkiel",
  year = "2015",
  language = "Dansk",
  isbn = "9788741258089",
  pages = "41--60",
  editor = "Klitm{\o}ller, {Jacob } and Dion Sommer",
  booktitle = "L{\ae}ring, dannelse og udvikling",
  publisher = "Hans Reitzels Forlag",

  }

  Ahrenkiel, A 2015, Pædagogfagligheden under pres: mod målstyring af pædagogikken. i J Klitmøller & D Sommer (red), Læring, dannelse og udvikling: Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole. Hans Reitzels Forlag, København, s. 41-60.

  Pædagogfagligheden under pres : mod målstyring af pædagogikken. / Ahrenkiel, Annegrethe.

  Læring, dannelse og udvikling: Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole. red. / Jacob Klitmøller; Dion Sommer. København : Hans Reitzels Forlag, 2015. s. 41-60.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  TY - CHAP

  T1 - Pædagogfagligheden under pres

  T2 - mod målstyring af pædagogikken

  AU - Ahrenkiel, Annegrethe

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - I dette kapitel vil jeg diskutere, hvordan snævre, top-down-forståelser af læring synes at præge den politiske italesættelse af læreplansarbejdet i daginstitutionerne, og hvordan det reducerer forståelsen af daginstitutionernes funktion i samfundet. Dernæst vil jeg belyse, hvordan neoliberalismen har påvirket daginstitutionsområdet internationalt, inden jeg diskuterer, hvordan vi også ser nogle af disse tendenser i Danmark, bl.a. i form mere snævre forståelser af læring, og hvordan det kommer til udtryk i hverdagen på både synlige og mere usynlige måder. Som en perspektivering vil jeg sluttelig diskutere, om et begreb om dannelse kan give en skarpere blik for særlige karakteristika ved børns læring i daginstitutioner.

  AB - I dette kapitel vil jeg diskutere, hvordan snævre, top-down-forståelser af læring synes at præge den politiske italesættelse af læreplansarbejdet i daginstitutionerne, og hvordan det reducerer forståelsen af daginstitutionernes funktion i samfundet. Dernæst vil jeg belyse, hvordan neoliberalismen har påvirket daginstitutionsområdet internationalt, inden jeg diskuterer, hvordan vi også ser nogle af disse tendenser i Danmark, bl.a. i form mere snævre forståelser af læring, og hvordan det kommer til udtryk i hverdagen på både synlige og mere usynlige måder. Som en perspektivering vil jeg sluttelig diskutere, om et begreb om dannelse kan give en skarpere blik for særlige karakteristika ved børns læring i daginstitutioner.

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 9788741258089

  SP - 41

  EP - 60

  BT - Læring, dannelse og udvikling

  A2 - Klitmøller, Jacob

  A2 - Sommer, Dion

  PB - Hans Reitzels Forlag

  CY - København

  ER -

  Ahrenkiel A. Pædagogfagligheden under pres: mod målstyring af pædagogikken. I Klitmøller J, Sommer D, red., Læring, dannelse og udvikling: Kvalificering til fremtiden i daginstitution og skole. København: Hans Reitzels Forlag. 2015. s. 41-60