Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring

• Arbejdsorientering
    • Læringsrum

@phdthesis{874ff6c0d22111db9c7c000ea68e967b,
    title = "Omsorgsarbejde, subjektivitet og l{\ae}ring: Social- og sundhedshj{\ae}lperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres m{\o}de med arbejdets l{\ae}ringsrum",
    abstract = "Afhandlingen omhandler social- og sundhedshj{\ae}lperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for {\ae}ldre og syge hj{\ae}lptr{\ae}ngende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshj{\ae}lperuddannelsen er et l{\ae}nge tilstr{\ae}bt {\o}nske eller en n{\o}dvendighedspr{\ae}get vej til et fast job. P{\aa} baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indg{\aa} i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en s{\ae}rlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som l{\ae}ringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et k{\o}nshierarki, et fagligt hierarki og et {"}smudshierarki{"} ses som medvirkende til en ringe samfundsm{\ae}ssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering m{\aa} betragtes som ressourcer, b{\aa}de i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til l{\ae}ringsmulighederne i arbejdet.",
    keywords = "Omsorgsarbejde, Subjektivitet, L{\ae}ring, Social- og sundhedshj{\ae}lpere, Livshistorie, Arbejdsorientering, L{\ae}ringsrum, Care work, Subjectivity, Learning, Social- and health care helper, Life history, Work orientation",
    author = "Anne Liveng",
    year = "2007",
    isbn = "87-91387-19-1",
    publisher = "Roskilde Universitet",

Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring : Social- og sundhedshjælperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres møde med arbejdets læringsrum. / Liveng, Anne.

Roskilde : Roskilde Universitet, 2007. 375 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring

T2 - Social- og sundhedshjælperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres møde med arbejdets læringsrum

AU - Liveng, Anne

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Afhandlingen omhandler social- og sundhedshjælperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for ældre og syge hjælptrængende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshjælperuddannelsen er et længe tilstræbt ønske eller en nødvendighedspræget vej til et fast job. På baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indgå i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en særlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som læringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et kønshierarki, et fagligt hierarki og et "smudshierarki" ses som medvirkende til en ringe samfundsmæssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering må betragtes som ressourcer, både i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til læringsmulighederne i arbejdet.

AB - Afhandlingen omhandler social- og sundhedshjælperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for ældre og syge hjælptrængende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshjælperuddannelsen er et længe tilstræbt ønske eller en nødvendighedspræget vej til et fast job. På baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indgå i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en særlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som læringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et kønshierarki, et fagligt hierarki og et "smudshierarki" ses som medvirkende til en ringe samfundsmæssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering må betragtes som ressourcer, både i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til læringsmulighederne i arbejdet.

KW - Omsorgsarbejde

KW - Subjektivitet