Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring

Social- og sundhedshjælperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres møde med arbejdets læringsrum

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  Resumé

  Afhandlingen omhandler social- og sundhedshjælperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for ældre og syge hjælptrængende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshjælperuddannelsen er et længe tilstræbt ønske eller en nødvendighedspræget vej til et fast job. På baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indgå i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en særlig arbejdsorientering.

  Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som læringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et kønshierarki, et fagligt hierarki og et "smudshierarki" ses som medvirkende til en ringe samfundsmæssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering må betragtes som ressourcer, både i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til læringsmulighederne i arbejdet.

  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedRoskilde
  ForlagRoskilde Universitet
  Antal sider375
  ISBN (Trykt)87-91387-19-1
  StatusUdgivet - 2007

  Emneord

  • Omsorgsarbejde
  • Subjektivitet
  • Læring
  • Social- og sundhedshjælpere
  • Livshistorie
  • Arbejdsorientering
  • Læringsrum

  Citer dette

  @phdthesis{874ff6c0d22111db9c7c000ea68e967b,
  title = "Omsorgsarbejde, subjektivitet og l{\ae}ring: Social- og sundhedshj{\ae}lperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres m{\o}de med arbejdets l{\ae}ringsrum",
  abstract = "Afhandlingen omhandler social- og sundhedshj{\ae}lperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for {\ae}ldre og syge hj{\ae}lptr{\ae}ngende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshj{\ae}lperuddannelsen er et l{\ae}nge tilstr{\ae}bt {\o}nske eller en n{\o}dvendighedspr{\ae}get vej til et fast job. P{\aa} baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indg{\aa} i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en s{\ae}rlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som l{\ae}ringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et k{\o}nshierarki, et fagligt hierarki og et {"}smudshierarki{"} ses som medvirkende til en ringe samfundsm{\ae}ssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering m{\aa} betragtes som ressourcer, b{\aa}de i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til l{\ae}ringsmulighederne i arbejdet.",
  keywords = "Omsorgsarbejde, Subjektivitet, L{\ae}ring, Social- og sundhedshj{\ae}lpere, Livshistorie, Arbejdsorientering, L{\ae}ringsrum, Care work, Subjectivity, Learning, Social- and health care helper, Life history, Work orientation",
  author = "Anne Liveng",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  isbn = "87-91387-19-1",
  publisher = "Roskilde Universitet",

  }

  Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring : Social- og sundhedshjælperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres møde med arbejdets læringsrum. / Liveng, Anne.

  Roskilde : Roskilde Universitet, 2007. 375 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  TY - BOOK

  T1 - Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring

  T2 - Social- og sundhedshjælperelevers orienteringer mod omsorgsarbejdet og deres møde med arbejdets læringsrum

  AU - Liveng, Anne

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Afhandlingen omhandler social- og sundhedshjælperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for ældre og syge hjælptrængende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshjælperuddannelsen er et længe tilstræbt ønske eller en nødvendighedspræget vej til et fast job. På baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indgå i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en særlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som læringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et kønshierarki, et fagligt hierarki og et "smudshierarki" ses som medvirkende til en ringe samfundsmæssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering må betragtes som ressourcer, både i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til læringsmulighederne i arbejdet.

  AB - Afhandlingen omhandler social- og sundhedshjælperelevers subjektive orienteringer i forhold til at uddanne sig til omsorgsarbejde for ældre og syge hjælptrængende mennesker. Gennem analyser af fire cases fremskrives, at orienteringer mod uddannelse og arbejde er livshistorisk konstitueret, uanset om social- og sundhedshjælperuddannelsen er et længe tilstræbt ønske eller en nødvendighedspræget vej til et fast job. På baggrund af den optagethed af relationn til borgeren og rettehed mod at indgå i omsorgsrelationer, der fremstilles i interviewene, udvikles et begreb om omsorgsorientering som en særlig arbejdsorientering.Ud fra praktikobservationer tematiseres omsorgsarbejdet som læringsrum, hvori relationen til den konkrete Anden er af central betydning. Arbejdets indlejring i et kønshierarki, et fagligt hierarki og et "smudshierarki" ses som medvirkende til en ringe samfundsmæssig anerkendelse af arbejdets egen rationalitet. Der argumenteres for, at omsorgsrationalitet og omsorgsorientering må betragtes som ressourcer, både i forhold til kvaliteten af plejen og i forhold til læringsmulighederne i arbejdet.

  KW - Omsorgsarbejde

  KW - Subjektivitet

  KW - Læring

  KW - Social- og sundhedshjælpere

  KW - Livshistorie

  KW - Arbejdsorientering

  KW - Læringsrum

  KW - Care work

  KW - Subjectivity

  KW - Learning

  KW - Social- and health care helper

  KW - Life history

  KW - Work orientation

  M3 - Ph.d.-afhandling

  SN - 87-91387-19-1

  BT - Omsorgsarbejde, subjektivitet og læring

  PB - Roskilde Universitet

  CY - Roskilde

  ER -