Omsorg og etnicitet. Nye veje til rekruttering og kvalitet i ældreplejen.

Tine Rostgaard, Liv Bjerre, Kresta Munkholt Sørensen, Niels Borch Rasmussen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportRådgivningpeer review

Abstract

Flere nationale kampagner og initiativer har de senere år fokuseret på at få flere med anden etnisk baggrund end dansk til at arbejde i ældreplejen.
Denne rapport afdækker, dels hvordan man bedst rekrutterer og ikke mindst fastholder medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk, dels hvilke konsekvenser den nye medarbejdersammensætning har for omsorgskulturen, arbejdsmiljø og ledelsesstil.
Undersøgelsen viser, at det især for medarbejdere med etnisk ikke-vestlig baggrund har stor betydning, at uddannelsen ikke er for boglig eller for lang, at der er stor jobsikkerhed, og at jobbet giver status og mulighed for karriere.
De nye medarbejdere møder dog nogle udfordringer i jobbet: Sproget kan volde problemer for nogle, mens andre bliver udsat for racisme – og så synes de i mindre grad at følge ældreplejens grundprincipper om fx at assistere til ’hjælp til selvhjælp’. Det stiller krav til lederne, der skal sørge for at klæde medarbejderne ordentligt på til jobbet.
Undersøgelsen bygger på kvalitative interview med ledere og en større spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere og ledere i udvalgte kommuner. Undersøgelsen er finansieret af Helsefonden.
Bidragets oversatte titelCare and ethnicity: New paths in recruitment and the quality of elderly care
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagSFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd
Antal sider207
ISBN (Trykt)978-87-7119-015-1
StatusUdgivet - 26 maj 2011
Udgivet eksterntJa
NavnDenmark. Socialforskningsinstituttet. Rapporter
Nummer11:16
ISSN1396-1810

Citer dette