Omsorg for børn og ældre - Kommunal praksis i Europa

Tine Rostgaard, Tine Holm, Dorte Toftgaard Jensen, Christian Graff Byrgesen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportRådgivningpeer review

Abstract

På det seneste har der været megen debat om måden, hvorpå vi organiserer, finansierer og leverer omsorgsydelser til børn og ældre. Skal private firmaer drive daginstitutioner? Skal forsikringer finansiere hjemmehjælpen? Med det stigende pres på velfærdsstaten diskuterer man nye løsningsmodeller. En tendens er dog klar, at vi mere og mere bevæger os mod et velfærdsmiks, hvor forskellige aktører såsom staten, frivillige organisationer, private firmaer, familien og arbejdsgiverne alle påtager sig et ansvar.
Hvilket velfærdsmiks et land har, afhænger dog ofte af historiske, ideologiske og politiske faktorer. Ved at se på vores europæiske naboer kan vi få en ide om, hvordan de forskellige aktører påtager sig forskellige opgaver. I et komparativt kapitel i denne bog sammenlignes omsorgssyste-merne i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Holland Frankrig og England. Det er dog i kommunerne, at opgaverne udføres i praksis. For at få et mere konkret indblik i de forskellige landes omsorgssystemer har vi derfor valgt at supplere det komparative studium med kommunale casestudier i de syv lande.
Kommunerne er Århus i Danmark, Malmö i Sverige, Tampere i Finland, Aachen i Tyskland, Utrecht i Holland, Montpellier i Frankrig og Southampton i England. Kort sagt har vi prøvet at analysere: Hvad udbydes der af omsorg, hvem får og hvor meget får de, hvem udbyder, hvem betaler og hvordan udbydes omsorgen i de forskellige kommuner?
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagSFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd
Antal sider237
ISBN (Trykt)87-7487-608-2
StatusUdgivet - 26 aug. 1998
Udgivet eksterntJa
NavnDenmark. Socialforskningsinstituttet. Rapporter
Nummer98:19
ISSN1396-1810

Citer dette