Offentlighed og aktindsigt i kommunerne: En undersøgelse af praksis

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Selv om principperne om offentlighed og åbenhed betragtes som centrale, har vi kun begrænset viden om, hvordan almindelige sager om aktindsigt håndteres i den offentlige forvaltning. Ofte fokuseres i medier og i ombudsmandspraksis på problemsagerne. Denne artikel er imidlertid baseret på en systematisk undersøgelse af kommunernes håndtering af to forskellige anmodninger om aktindsigt, og den tegner et positivt billede af situationen, når det handler om helt enkle aktindsigtssager. Generelt blev indsigt i oplysningerne givet uden problemer og inden for en rimelig tid, og der var ikke tegn på forskelsbehandling mellem ansøgerne. Artiklen henleder dog opmærksomheden på de potentielle problemer for en nem og uformel adgang til forvaltningen, som kommunernes krav om ’sikker e-post’ kan have.
OriginalsprogDansk
TidsskriftJuristen
Vol/bind100
Udgave nummer3
Sider (fra-til)101-108
Antal sider8
ISSN0107-699X
StatusUdgivet - jul. 2019

Citer dette

@article{9111545140ab4761b8d6168cf61eb014,
title = "Offentlighed og aktindsigt i kommunerne: En unders{\o}gelse af praksis",
abstract = "Selv om principperne om offentlighed og {\aa}benhed betragtes som centrale, har vi kun begr{\ae}nset viden om, hvordan almindelige sager om aktindsigt h{\aa}ndteres i den offentlige forvaltning. Ofte fokuseres i medier og i ombudsmandspraksis p{\aa} problemsagerne. Denne artikel er imidlertid baseret p{\aa} en systematisk unders{\o}gelse af kommunernes h{\aa}ndtering af to forskellige anmodninger om aktindsigt, og den tegner et positivt billede af situationen, n{\aa}r det handler om helt enkle aktindsigtssager. Generelt blev indsigt i oplysningerne givet uden problemer og inden for en rimelig tid, og der var ikke tegn p{\aa} forskelsbehandling mellem ans{\o}gerne. Artiklen henleder dog opm{\ae}rksomheden p{\aa} de potentielle problemer for en nem og uformel adgang til forvaltningen, som kommunernes krav om ’sikker e-post’ kan have.",
author = "Koch, {Pernille Boye}",
year = "2019",
month = "7",
language = "Dansk",
volume = "100",
pages = "101--108",
journal = "Juristen",
issn = "0107-699X",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "3",

}

Offentlighed og aktindsigt i kommunerne : En undersøgelse af praksis. / Koch, Pernille Boye.

I: Juristen, Bind 100, Nr. 3, 07.2019, s. 101-108.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Offentlighed og aktindsigt i kommunerne

T2 - En undersøgelse af praksis

AU - Koch, Pernille Boye

PY - 2019/7

Y1 - 2019/7

N2 - Selv om principperne om offentlighed og åbenhed betragtes som centrale, har vi kun begrænset viden om, hvordan almindelige sager om aktindsigt håndteres i den offentlige forvaltning. Ofte fokuseres i medier og i ombudsmandspraksis på problemsagerne. Denne artikel er imidlertid baseret på en systematisk undersøgelse af kommunernes håndtering af to forskellige anmodninger om aktindsigt, og den tegner et positivt billede af situationen, når det handler om helt enkle aktindsigtssager. Generelt blev indsigt i oplysningerne givet uden problemer og inden for en rimelig tid, og der var ikke tegn på forskelsbehandling mellem ansøgerne. Artiklen henleder dog opmærksomheden på de potentielle problemer for en nem og uformel adgang til forvaltningen, som kommunernes krav om ’sikker e-post’ kan have.

AB - Selv om principperne om offentlighed og åbenhed betragtes som centrale, har vi kun begrænset viden om, hvordan almindelige sager om aktindsigt håndteres i den offentlige forvaltning. Ofte fokuseres i medier og i ombudsmandspraksis på problemsagerne. Denne artikel er imidlertid baseret på en systematisk undersøgelse af kommunernes håndtering af to forskellige anmodninger om aktindsigt, og den tegner et positivt billede af situationen, når det handler om helt enkle aktindsigtssager. Generelt blev indsigt i oplysningerne givet uden problemer og inden for en rimelig tid, og der var ikke tegn på forskelsbehandling mellem ansøgerne. Artiklen henleder dog opmærksomheden på de potentielle problemer for en nem og uformel adgang til forvaltningen, som kommunernes krav om ’sikker e-post’ kan have.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 100

SP - 101

EP - 108

JO - Juristen

JF - Juristen

SN - 0107-699X

IS - 3

ER -