Nanopartikler - mangfoldige anvendelser og mulige miljøpåvirkninger

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Resumé

Menneskeskabte nanopartikler har særlige egenskaber, der giver enestående muligheder inden for medicin, landbrug mm. Derfor anvendes nanopartikler i stigende grad, og der er på nuværende tidspunkt mange hundrede produkter på markedet indeholdende nanopartikler, hvilket inkluderer deodoranter, solcremer, kosmetik, sportsbeklædning, sokker, køleskabe, maling, overfladebehandling og helseprodukter. Endvidere forskes der i anvendelsen
af nanoteknologi til medicinsk brug, blandt andet i behandling af kræftceller.
Anvendelsesmulighederne er mange, men vi har ikke det fulde overblik over deres potentielt skadelige effekter på mennesker og miljø. Nogle nanopartikler har vist øget toksicitet sammenlignet med større partikler af samme kemiske stof, men på nuværende tidspunkt er det ikke muligt at generalisere herom. Dette betyder i sidste ende, at vi ikke kan vurdere, om vi i tilstrækkelig grad formår at risikovurdere nanopartikler. Det vi ved med sikkerhed er, at i takt med at der produceres og anvendes flere og flere nanopartikler, stiger risikoen for at disse partikler kan skade mennesker og miljø. Her giver vi et indblik i nogle af de utallige anvendelsesmuligheder inden for brugen af nanopartikler, mulige eksponeringsveje samt udvalgte nanopartiklers potentielle toksicitet. Vi ønsker hermed at illustrere nanopartiklernes mangfoldige egenskaber og potentiale for at udøve skadevirkninger. Kort fortalt er der behov for mere forskning inden for nanotoksikologi, således at vi kan benytte nanoteknologien med omtanke og sikre, at vi formår at risikovurdere dette område fyldestgørende.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMiljø og sundhed
Vol/bind19
Udgave nummer1
Sider (fra-til)17-23
Antal sider7
ISSN1601-4146
StatusUdgivet - 1 jun. 2013

Emneord

  • nanopartikler
  • Toksicitet
  • miljø

Citer dette

@article{92b08bd74ade4e50a1c30cc69dced637,
title = "Nanopartikler - mangfoldige anvendelser og mulige milj{\o}p{\aa}virkninger",
abstract = "Menneskeskabte nanopartikler har s{\ae}rlige egenskaber, der giver enest{\aa}ende muligheder inden for medicin, landbrug mm. Derfor anvendes nanopartikler i stigende grad, og der er p{\aa} nuv{\ae}rende tidspunkt mange hundrede produkter p{\aa} markedet indeholdende nanopartikler, hvilket inkluderer deodoranter, solcremer, kosmetik, sportsbekl{\ae}dning, sokker, k{\o}leskabe, maling, overfladebehandling og helseprodukter. Endvidere forskes der i anvendelsenaf nanoteknologi til medicinsk brug, blandt andet i behandling af kr{\ae}ftceller.Anvendelsesmulighederne er mange, men vi har ikke det fulde overblik over deres potentielt skadelige effekter p{\aa} mennesker og milj{\o}. Nogle nanopartikler har vist {\o}get toksicitet sammenlignet med st{\o}rre partikler af samme kemiske stof, men p{\aa} nuv{\ae}rende tidspunkt er det ikke muligt at generalisere herom. Dette betyder i sidste ende, at vi ikke kan vurdere, om vi i tilstr{\ae}kkelig grad form{\aa}r at risikovurdere nanopartikler. Det vi ved med sikkerhed er, at i takt med at der produceres og anvendes flere og flere nanopartikler, stiger risikoen for at disse partikler kan skade mennesker og milj{\o}. Her giver vi et indblik i nogle af de utallige anvendelsesmuligheder inden for brugen af nanopartikler, mulige eksponeringsveje samt udvalgte nanopartiklers potentielle toksicitet. Vi {\o}nsker hermed at illustrere nanopartiklernes mangfoldige egenskaber og potentiale for at ud{\o}ve skadevirkninger. Kort fortalt er der behov for mere forskning inden for nanotoksikologi, s{\aa}ledes at vi kan benytte nanoteknologien med omtanke og sikre, at vi form{\aa}r at risikovurdere dette omr{\aa}de fyldestg{\o}rende.",
keywords = "nanopartikler, Toksicitet, milj{\o}",
author = "Jensen, {Amalie Thit} and Henriette Selck",
year = "2013",
month = "6",
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "19",
pages = "17--23",
journal = "Milj{\o} og sundhed",
issn = "1601-4146",
number = "1",

}

Nanopartikler - mangfoldige anvendelser og mulige miljøpåvirkninger. / Jensen, Amalie Thit; Selck, Henriette.

I: Miljø og sundhed, Bind 19, Nr. 1, 01.06.2013, s. 17-23.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

TY - JOUR

T1 - Nanopartikler - mangfoldige anvendelser og mulige miljøpåvirkninger

AU - Jensen, Amalie Thit

AU - Selck, Henriette

PY - 2013/6/1

Y1 - 2013/6/1

N2 - Menneskeskabte nanopartikler har særlige egenskaber, der giver enestående muligheder inden for medicin, landbrug mm. Derfor anvendes nanopartikler i stigende grad, og der er på nuværende tidspunkt mange hundrede produkter på markedet indeholdende nanopartikler, hvilket inkluderer deodoranter, solcremer, kosmetik, sportsbeklædning, sokker, køleskabe, maling, overfladebehandling og helseprodukter. Endvidere forskes der i anvendelsenaf nanoteknologi til medicinsk brug, blandt andet i behandling af kræftceller.Anvendelsesmulighederne er mange, men vi har ikke det fulde overblik over deres potentielt skadelige effekter på mennesker og miljø. Nogle nanopartikler har vist øget toksicitet sammenlignet med større partikler af samme kemiske stof, men på nuværende tidspunkt er det ikke muligt at generalisere herom. Dette betyder i sidste ende, at vi ikke kan vurdere, om vi i tilstrækkelig grad formår at risikovurdere nanopartikler. Det vi ved med sikkerhed er, at i takt med at der produceres og anvendes flere og flere nanopartikler, stiger risikoen for at disse partikler kan skade mennesker og miljø. Her giver vi et indblik i nogle af de utallige anvendelsesmuligheder inden for brugen af nanopartikler, mulige eksponeringsveje samt udvalgte nanopartiklers potentielle toksicitet. Vi ønsker hermed at illustrere nanopartiklernes mangfoldige egenskaber og potentiale for at udøve skadevirkninger. Kort fortalt er der behov for mere forskning inden for nanotoksikologi, således at vi kan benytte nanoteknologien med omtanke og sikre, at vi formår at risikovurdere dette område fyldestgørende.

AB - Menneskeskabte nanopartikler har særlige egenskaber, der giver enestående muligheder inden for medicin, landbrug mm. Derfor anvendes nanopartikler i stigende grad, og der er på nuværende tidspunkt mange hundrede produkter på markedet indeholdende nanopartikler, hvilket inkluderer deodoranter, solcremer, kosmetik, sportsbeklædning, sokker, køleskabe, maling, overfladebehandling og helseprodukter. Endvidere forskes der i anvendelsenaf nanoteknologi til medicinsk brug, blandt andet i behandling af kræftceller.Anvendelsesmulighederne er mange, men vi har ikke det fulde overblik over deres potentielt skadelige effekter på mennesker og miljø. Nogle nanopartikler har vist øget toksicitet sammenlignet med større partikler af samme kemiske stof, men på nuværende tidspunkt er det ikke muligt at generalisere herom. Dette betyder i sidste ende, at vi ikke kan vurdere, om vi i tilstrækkelig grad formår at risikovurdere nanopartikler. Det vi ved med sikkerhed er, at i takt med at der produceres og anvendes flere og flere nanopartikler, stiger risikoen for at disse partikler kan skade mennesker og miljø. Her giver vi et indblik i nogle af de utallige anvendelsesmuligheder inden for brugen af nanopartikler, mulige eksponeringsveje samt udvalgte nanopartiklers potentielle toksicitet. Vi ønsker hermed at illustrere nanopartiklernes mangfoldige egenskaber og potentiale for at udøve skadevirkninger. Kort fortalt er der behov for mere forskning inden for nanotoksikologi, således at vi kan benytte nanoteknologien med omtanke og sikre, at vi formår at risikovurdere dette område fyldestgørende.

KW - nanopartikler

KW - Toksicitet

KW - miljø

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 19

SP - 17

EP - 23

JO - Miljø og sundhed

JF - Miljø og sundhed

SN - 1601-4146

IS - 1

ER -