Multilokaliseret etnografi

Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I det klassiske antropologisk feltarbejde forventes det, at man bosætter sig og lever blandt de folk man studerer. Felten er dermed den konkrete lokalitet, hvor feltarbejdet finder sted. Men hvor er ’felten’ når man studerer mennesker, der lever mobile liv og hvis liv, erfaringer og praksis strækker sig over flere nationale landegrænser? Mennesker, der er aktive og engagerede både ’her’ og ’der’, og som måske føler at de nogle gange er allevegne, andre gange ingen steder eller måske midt imellem (Hirvi og Snellman 2012)?
I takt med at vores levevis bliver mere og mere globaliseret og andelen af mennesker, der lever og arbejder et andet sted end de er født stiger, forøges behovet for at udvikle metoder til at forstå, hvordan folk forbinder elementer fra ofte ganske forskelligartede verdener i såkaldte transnationale liv (Glick Schiller et al. 1992). Dette er baggrunden for den forøgede interesse for ’multi-sited- etnografi, dvs. etnografi, der ’skræver’ over flere geografiske lokaliteter, ofte på tværs af landegrænser.
Multi-lokaliseret etnografi ikke blot feltarbejde gennemført på flere forskellige lokaliteter. Kernen i et multi-sited feltarbejde er forbindelser og bevægelser. Metoden består i at følge spor, bevægelser og sammenhænge for at afdække hvor og hvordan mennesker, ting eller metaforer bevæger sig og i denne proces både formes af og omformer forskellige lokaliteter.
Kapitlet vil præsentere 3-4 eksempler, der alle kræver inddragelse af multilokale metoder. Disse eksempler vil danne udgangspunkt for en diskussion af metodernes styrker og svagheder samt af ’feltets’ rolle i multi-lokalt feltarbejde.
OriginalsprogDansk
TitelEtnografier
RedaktørerMichael Hviid Jacobsen, Hanne Louise Jensen
Antal sider22
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Publikationsdato18 jan. 2018
Sider127-148
Kapitel5
ISBN (Trykt)9788741269412
ISBN (Elektronisk)9788741272320
StatusUdgivet - 18 jan. 2018
NavnSociologi
Nummer16
ISSN2245-8581

Citer dette

Juul, K. (2018). Multilokaliseret etnografi: Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv. I M. H. Jacobsen, & H. L. Jensen (red.), Etnografier (s. 127-148). København: Hans Reitzels Forlag. Sociologi, Nr. 16
Juul, Kristine. / Multilokaliseret etnografi : Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv. Etnografier. red. / Michael Hviid Jacobsen ; Hanne Louise Jensen. København : Hans Reitzels Forlag, 2018. s. 127-148 (Sociologi; Nr. 16).
@inbook{3e77677cb3b741e3a59f988ab622c5dd,
title = "Multilokaliseret etnografi: Feltarbejde p{\aa} tv{\ae}rs af gr{\ae}nser og transnationale liv",
abstract = "I det klassiske antropologisk feltarbejde forventes det, at man bos{\ae}tter sig og lever blandt de folk man studerer. Felten er dermed den konkrete lokalitet, hvor feltarbejdet finder sted. Men hvor er ’felten’ n{\aa}r man studerer mennesker, der lever mobile liv og hvis liv, erfaringer og praksis str{\ae}kker sig over flere nationale landegr{\ae}nser? Mennesker, der er aktive og engagerede b{\aa}de ’her’ og ’der’, og som m{\aa}ske f{\o}ler at de nogle gange er allevegne, andre gange ingen steder eller m{\aa}ske midt imellem (Hirvi og Snellman 2012)?I takt med at vores levevis bliver mere og mere globaliseret og andelen af mennesker, der lever og arbejder et andet sted end de er f{\o}dt stiger, for{\o}ges behovet for at udvikle metoder til at forst{\aa}, hvordan folk forbinder elementer fra ofte ganske forskelligartede verdener i s{\aa}kaldte transnationale liv (Glick Schiller et al. 1992). Dette er baggrunden for den for{\o}gede interesse for ’multi-sited- etnografi, dvs. etnografi, der ’skr{\ae}ver’ over flere geografiske lokaliteter, ofte p{\aa} tv{\ae}rs af landegr{\ae}nser.Multi-lokaliseret etnografi ikke blot feltarbejde gennemf{\o}rt p{\aa} flere forskellige lokaliteter. Kernen i et multi-sited feltarbejde er forbindelser og bev{\ae}gelser. Metoden best{\aa}r i at f{\o}lge spor, bev{\ae}gelser og sammenh{\ae}nge for at afd{\ae}kke hvor og hvordan mennesker, ting eller metaforer bev{\ae}ger sig og i denne proces b{\aa}de formes af og omformer forskellige lokaliteter. Kapitlet vil pr{\ae}sentere 3-4 eksempler, der alle kr{\ae}ver inddragelse af multilokale metoder. Disse eksempler vil danne udgangspunkt for en diskussion af metodernes styrker og svagheder samt af ’feltets’ rolle i multi-lokalt feltarbejde.",
author = "Kristine Juul",
year = "2018",
month = "1",
day = "18",
language = "Dansk",
isbn = "9788741269412",
pages = "127--148",
editor = "Jacobsen, {Michael Hviid } and Jensen, {Hanne Louise}",
booktitle = "Etnografier",
publisher = "Hans Reitzels Forlag",

}

Juul, K 2018, Multilokaliseret etnografi: Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv. i MH Jacobsen & HL Jensen (red), Etnografier. Hans Reitzels Forlag, København, Sociologi, nr. 16, s. 127-148.

Multilokaliseret etnografi : Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv. / Juul, Kristine.

Etnografier. red. / Michael Hviid Jacobsen; Hanne Louise Jensen. København : Hans Reitzels Forlag, 2018. s. 127-148 (Sociologi; Nr. 16).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Multilokaliseret etnografi

T2 - Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv

AU - Juul, Kristine

PY - 2018/1/18

Y1 - 2018/1/18

N2 - I det klassiske antropologisk feltarbejde forventes det, at man bosætter sig og lever blandt de folk man studerer. Felten er dermed den konkrete lokalitet, hvor feltarbejdet finder sted. Men hvor er ’felten’ når man studerer mennesker, der lever mobile liv og hvis liv, erfaringer og praksis strækker sig over flere nationale landegrænser? Mennesker, der er aktive og engagerede både ’her’ og ’der’, og som måske føler at de nogle gange er allevegne, andre gange ingen steder eller måske midt imellem (Hirvi og Snellman 2012)?I takt med at vores levevis bliver mere og mere globaliseret og andelen af mennesker, der lever og arbejder et andet sted end de er født stiger, forøges behovet for at udvikle metoder til at forstå, hvordan folk forbinder elementer fra ofte ganske forskelligartede verdener i såkaldte transnationale liv (Glick Schiller et al. 1992). Dette er baggrunden for den forøgede interesse for ’multi-sited- etnografi, dvs. etnografi, der ’skræver’ over flere geografiske lokaliteter, ofte på tværs af landegrænser.Multi-lokaliseret etnografi ikke blot feltarbejde gennemført på flere forskellige lokaliteter. Kernen i et multi-sited feltarbejde er forbindelser og bevægelser. Metoden består i at følge spor, bevægelser og sammenhænge for at afdække hvor og hvordan mennesker, ting eller metaforer bevæger sig og i denne proces både formes af og omformer forskellige lokaliteter. Kapitlet vil præsentere 3-4 eksempler, der alle kræver inddragelse af multilokale metoder. Disse eksempler vil danne udgangspunkt for en diskussion af metodernes styrker og svagheder samt af ’feltets’ rolle i multi-lokalt feltarbejde.

AB - I det klassiske antropologisk feltarbejde forventes det, at man bosætter sig og lever blandt de folk man studerer. Felten er dermed den konkrete lokalitet, hvor feltarbejdet finder sted. Men hvor er ’felten’ når man studerer mennesker, der lever mobile liv og hvis liv, erfaringer og praksis strækker sig over flere nationale landegrænser? Mennesker, der er aktive og engagerede både ’her’ og ’der’, og som måske føler at de nogle gange er allevegne, andre gange ingen steder eller måske midt imellem (Hirvi og Snellman 2012)?I takt med at vores levevis bliver mere og mere globaliseret og andelen af mennesker, der lever og arbejder et andet sted end de er født stiger, forøges behovet for at udvikle metoder til at forstå, hvordan folk forbinder elementer fra ofte ganske forskelligartede verdener i såkaldte transnationale liv (Glick Schiller et al. 1992). Dette er baggrunden for den forøgede interesse for ’multi-sited- etnografi, dvs. etnografi, der ’skræver’ over flere geografiske lokaliteter, ofte på tværs af landegrænser.Multi-lokaliseret etnografi ikke blot feltarbejde gennemført på flere forskellige lokaliteter. Kernen i et multi-sited feltarbejde er forbindelser og bevægelser. Metoden består i at følge spor, bevægelser og sammenhænge for at afdække hvor og hvordan mennesker, ting eller metaforer bevæger sig og i denne proces både formes af og omformer forskellige lokaliteter. Kapitlet vil præsentere 3-4 eksempler, der alle kræver inddragelse af multilokale metoder. Disse eksempler vil danne udgangspunkt for en diskussion af metodernes styrker og svagheder samt af ’feltets’ rolle i multi-lokalt feltarbejde.

UR - https://hansreitzel.dk/soeg/etnografier-bog-46108-9788741269412

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788741269412

SP - 127

EP - 148

BT - Etnografier

A2 - Jacobsen, Michael Hviid

A2 - Jensen, Hanne Louise

PB - Hans Reitzels Forlag

CY - København

ER -

Juul K. Multilokaliseret etnografi: Feltarbejde på tværs af grænser og transnationale liv. I Jacobsen MH, Jensen HL, red., Etnografier. København: Hans Reitzels Forlag. 2018. s. 127-148. (Sociologi; Nr. 16).