Mobil nationalisme

Globalisering, nation og skala.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel bygger på tidligere studier af nationalisme i en dansk kontekst (Koefoed, 2006). Formålet med artiklen er at udvikle en teoretisk og metodologisk forståelse af nationen, der ikke anskuer nationalisme som værende en modreaktion på globalisering og den intensiverede mobilitet af ideer, varer, mennesker og kapital men derimod en integreret del af disse tendenser. Gennem begrebet mobil nationalisme argumenteres der for en analytisk optik, hvor nationalisme forstås som en proces hvorigennem skiftende relationer og bevægelser mellem forskellige socio-rumlige skalaer som kroppen/subjektet, hjemmet, det lokale, nationale og globale organiseres og produceres i praksis. Artiklen falder i tre dele. Først illustreres det hvordan der er opstået en modsætning mellem dominerende globaliseringsteorier og nationalismeteorier. Derefter introduceres skalabegrebet som en mulig vej ud af disse modsatrettede forståelser. Afslutningsvis argumenteres der for, at skalabegrebet kan anvendes som ramme for analyser af den globaliserede nation.  

 

OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift
Vol/bind41-42
Sider (fra-til)129-151
Antal sider22
ISSN0282-4329
StatusUdgivet - 2006

Emneord

  • mobilitet
  • Hverdagsliv
  • skala
  • globalisering

Citer dette

@article{569edef0c7d711db89e1000ea68e967b,
title = "Mobil nationalisme: Globalisering, nation og skala.",
abstract = "Denne artikel bygger p{\aa} tidligere studier af nationalisme i en dansk kontekst (Koefoed, 2006). Form{\aa}let med artiklen er at udvikle en teoretisk og metodologisk forst{\aa}else af nationen, der ikke anskuer nationalisme som v{\ae}rende en modreaktion p{\aa} globalisering og den intensiverede mobilitet af ideer, varer, mennesker og kapital men derimod en integreret del af disse tendenser. Gennem begrebet mobil nationalisme argumenteres der for en analytisk optik, hvor nationalisme forst{\aa}s som en proces hvorigennem skiftende relationer og bev{\ae}gelser mellem forskellige socio-rumlige skalaer som kroppen/subjektet, hjemmet, det lokale, nationale og globale organiseres og produceres i praksis. Artiklen falder i tre dele. F{\o}rst illustreres det hvordan der er opst{\aa}et en mods{\ae}tning mellem dominerende globaliseringsteorier og nationalismeteorier. Derefter introduceres skalabegrebet som en mulig vej ud af disse modsatrettede forst{\aa}elser. Afslutningsvis argumenteres der for, at skalabegrebet kan anvendes som ramme for analyser af den globaliserede nation.    ",
keywords = "mobilitet, Hverdagsliv, skala, globalisering, Mobility, Everyday life, Scale, Globalisation",
author = "Koefoed, {Lasse Martin}",
year = "2006",
language = "Dansk",
volume = "41-42",
pages = "129--151",
journal = "Nordisk Samh{\"a}llsgeografisk Tidsskrift",
issn = "0282-4329",

}

Mobil nationalisme : Globalisering, nation og skala. / Koefoed, Lasse Martin.

I: Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift, Bind 41-42, 2006, s. 129-151.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Mobil nationalisme

T2 - Globalisering, nation og skala.

AU - Koefoed, Lasse Martin

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Denne artikel bygger på tidligere studier af nationalisme i en dansk kontekst (Koefoed, 2006). Formålet med artiklen er at udvikle en teoretisk og metodologisk forståelse af nationen, der ikke anskuer nationalisme som værende en modreaktion på globalisering og den intensiverede mobilitet af ideer, varer, mennesker og kapital men derimod en integreret del af disse tendenser. Gennem begrebet mobil nationalisme argumenteres der for en analytisk optik, hvor nationalisme forstås som en proces hvorigennem skiftende relationer og bevægelser mellem forskellige socio-rumlige skalaer som kroppen/subjektet, hjemmet, det lokale, nationale og globale organiseres og produceres i praksis. Artiklen falder i tre dele. Først illustreres det hvordan der er opstået en modsætning mellem dominerende globaliseringsteorier og nationalismeteorier. Derefter introduceres skalabegrebet som en mulig vej ud af disse modsatrettede forståelser. Afslutningsvis argumenteres der for, at skalabegrebet kan anvendes som ramme for analyser af den globaliserede nation.    

AB - Denne artikel bygger på tidligere studier af nationalisme i en dansk kontekst (Koefoed, 2006). Formålet med artiklen er at udvikle en teoretisk og metodologisk forståelse af nationen, der ikke anskuer nationalisme som værende en modreaktion på globalisering og den intensiverede mobilitet af ideer, varer, mennesker og kapital men derimod en integreret del af disse tendenser. Gennem begrebet mobil nationalisme argumenteres der for en analytisk optik, hvor nationalisme forstås som en proces hvorigennem skiftende relationer og bevægelser mellem forskellige socio-rumlige skalaer som kroppen/subjektet, hjemmet, det lokale, nationale og globale organiseres og produceres i praksis. Artiklen falder i tre dele. Først illustreres det hvordan der er opstået en modsætning mellem dominerende globaliseringsteorier og nationalismeteorier. Derefter introduceres skalabegrebet som en mulig vej ud af disse modsatrettede forståelser. Afslutningsvis argumenteres der for, at skalabegrebet kan anvendes som ramme for analyser af den globaliserede nation.    

KW - mobilitet

KW - Hverdagsliv

KW - skala

KW - globalisering

KW - Mobility

KW - Everyday life

KW - Scale

KW - Globalisation

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 41-42

SP - 129

EP - 151

JO - Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift

JF - Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift

SN - 0282-4329

ER -