Metodekombination med kritisk analyse

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

  Resumé

  "Metodekombination med kritisk teoretisk analyse" fremlægger en kombinationsmetode, der bygges op om en problemstilling med et normativt grundlag for studiet af køn og arbejdsliv. Med fokus på rationalitet og humaniseringsbarrierer i arbejdslivet lægges der med inspiration fra Marie Jahoda op til at erkendelsesinteressen og forskningsspørgsmålet er afgørende for det metodiske valg. Der argumenteres for hvorfor teoretisk og empirisk forskning er uadskillelig. Der redegøres for rationalitetsforståelsens afgørende rolle i kritisk teoretisk forskning, og det vises hvordan et kritisk teoretisk dobbeltfokus på aktører og strukturer kan danne grundlag for forståelse af individers strategier og håndteringer i relation til de strukturelle forhold. I relation til Regina Becker-Schmidts teori om ambivalens diskuteres rationalitet og potentialer for deltagelse og indflydelse i arbejdslivet udfra empiriske studier af ufaglærte kvinders arbejdsliv. Samspillet mellem teori og empiri diskuteres i forhold til opnåelse af indsigt og videreudvikling af erkendelsesinteressen.
  OriginalsprogDansk
  TitelTeknikker i samfundsvidenskaberne
  RedaktørerLars Fuglsang, Peter Hagedorn-Rasmussen, Poul Bitsch Olsen
  Antal sider13
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagRoskilde Universitetsforlag
  Publikationsdato2007
  Sider122-134
  ISBN (Trykt)10:87-7867-342-9
  ISBN (Elektronisk)13:978-87-7867-342-8
  StatusUdgivet - 2007

  Emneord

  • kritisk teori
  • Metode
  • arbejdsliv
  • køn

  Citer dette

  Bilfeldt, A. (2007). Metodekombination med kritisk analyse. I L. Fuglsang, P. Hagedorn-Rasmussen, & P. Bitsch Olsen (red.), Teknikker i samfundsvidenskaberne (s. 122-134). Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag.
  Bilfeldt, Annette. / Metodekombination med kritisk analyse. Teknikker i samfundsvidenskaberne. red. / Lars Fuglsang ; Peter Hagedorn-Rasmussen ; Poul Bitsch Olsen. Frederiksberg : Roskilde Universitetsforlag, 2007. s. 122-134
  @inbook{4cb342a0c7eb11db89e1000ea68e967b,
  title = "Metodekombination med kritisk analyse",
  abstract = "{"}Metodekombination med kritisk teoretisk analyse{"} freml{\ae}gger en kombinationsmetode, der bygges op om en problemstilling med et normativt grundlag for studiet af k{\o}n og arbejdsliv. Med fokus p{\aa} rationalitet og humaniseringsbarrierer i arbejdslivet l{\ae}gges der med inspiration fra Marie Jahoda op til at erkendelsesinteressen og forskningssp{\o}rgsm{\aa}let er afg{\o}rende for det metodiske valg. Der argumenteres for hvorfor teoretisk og empirisk forskning er uadskillelig. Der redeg{\o}res for rationalitetsforst{\aa}elsens afg{\o}rende rolle i kritisk teoretisk forskning, og det vises hvordan et kritisk teoretisk dobbeltfokus p{\aa} akt{\o}rer og strukturer kan danne grundlag for forst{\aa}else af individers strategier og h{\aa}ndteringer i relation til de strukturelle forhold. I relation til Regina Becker-Schmidts teori om ambivalens diskuteres rationalitet og potentialer for deltagelse og indflydelse i arbejdslivet udfra empiriske studier af ufagl{\ae}rte kvinders arbejdsliv. Samspillet mellem teori og empiri diskuteres i forhold til opn{\aa}else af indsigt og videreudvikling af erkendelsesinteressen.",
  keywords = "kritisk teori, Metode, arbejdsliv, k{\o}n, critical theory, Methodology, working life, gender",
  author = "Annette Bilfeldt",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  isbn = "10:87-7867-342-9",
  pages = "122--134",
  editor = "Lars Fuglsang and Peter Hagedorn-Rasmussen and {Bitsch Olsen}, Poul",
  booktitle = "Teknikker i samfundsvidenskaberne",
  publisher = "Roskilde Universitetsforlag",

  }

  Bilfeldt, A 2007, Metodekombination med kritisk analyse. i L Fuglsang, P Hagedorn-Rasmussen & P Bitsch Olsen (red), Teknikker i samfundsvidenskaberne. Roskilde Universitetsforlag, Frederiksberg, s. 122-134.

  Metodekombination med kritisk analyse. / Bilfeldt, Annette.

  Teknikker i samfundsvidenskaberne. red. / Lars Fuglsang; Peter Hagedorn-Rasmussen; Poul Bitsch Olsen. Frederiksberg : Roskilde Universitetsforlag, 2007. s. 122-134.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

  TY - CHAP

  T1 - Metodekombination med kritisk analyse

  AU - Bilfeldt, Annette

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - "Metodekombination med kritisk teoretisk analyse" fremlægger en kombinationsmetode, der bygges op om en problemstilling med et normativt grundlag for studiet af køn og arbejdsliv. Med fokus på rationalitet og humaniseringsbarrierer i arbejdslivet lægges der med inspiration fra Marie Jahoda op til at erkendelsesinteressen og forskningsspørgsmålet er afgørende for det metodiske valg. Der argumenteres for hvorfor teoretisk og empirisk forskning er uadskillelig. Der redegøres for rationalitetsforståelsens afgørende rolle i kritisk teoretisk forskning, og det vises hvordan et kritisk teoretisk dobbeltfokus på aktører og strukturer kan danne grundlag for forståelse af individers strategier og håndteringer i relation til de strukturelle forhold. I relation til Regina Becker-Schmidts teori om ambivalens diskuteres rationalitet og potentialer for deltagelse og indflydelse i arbejdslivet udfra empiriske studier af ufaglærte kvinders arbejdsliv. Samspillet mellem teori og empiri diskuteres i forhold til opnåelse af indsigt og videreudvikling af erkendelsesinteressen.

  AB - "Metodekombination med kritisk teoretisk analyse" fremlægger en kombinationsmetode, der bygges op om en problemstilling med et normativt grundlag for studiet af køn og arbejdsliv. Med fokus på rationalitet og humaniseringsbarrierer i arbejdslivet lægges der med inspiration fra Marie Jahoda op til at erkendelsesinteressen og forskningsspørgsmålet er afgørende for det metodiske valg. Der argumenteres for hvorfor teoretisk og empirisk forskning er uadskillelig. Der redegøres for rationalitetsforståelsens afgørende rolle i kritisk teoretisk forskning, og det vises hvordan et kritisk teoretisk dobbeltfokus på aktører og strukturer kan danne grundlag for forståelse af individers strategier og håndteringer i relation til de strukturelle forhold. I relation til Regina Becker-Schmidts teori om ambivalens diskuteres rationalitet og potentialer for deltagelse og indflydelse i arbejdslivet udfra empiriske studier af ufaglærte kvinders arbejdsliv. Samspillet mellem teori og empiri diskuteres i forhold til opnåelse af indsigt og videreudvikling af erkendelsesinteressen.

  KW - kritisk teori

  KW - Metode

  KW - arbejdsliv

  KW - køn

  KW - critical theory

  KW - Methodology

  KW - working life

  KW - gender

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 10:87-7867-342-9

  SP - 122

  EP - 134

  BT - Teknikker i samfundsvidenskaberne

  A2 - Fuglsang, Lars

  A2 - Hagedorn-Rasmussen, Peter

  A2 - Bitsch Olsen, Poul

  PB - Roskilde Universitetsforlag

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Bilfeldt A. Metodekombination med kritisk analyse. I Fuglsang L, Hagedorn-Rasmussen P, Bitsch Olsen P, red., Teknikker i samfundsvidenskaberne. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag. 2007. s. 122-134