Mens vi bevæges: En samskabt grafisk fortælling om at danse med Parkinson

Lisbeth Frølunde* (Redaktør), Maria Bee Christensen-Strynø (Redaktør), Helle Kelter (Redaktør), Grethe Lundin (Redaktør), Lotte Mengel (Redaktør), Louise Jane Phillips (Redaktør), Rie H. Rasmussen (Redaktør), Clara Jetsmark (Illustrator), Thomas Vium (Illustrator)

*Corresponding author

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Abstract

Mød Hugo, Karen, Alma, Helene, Anne-Marie, Poul, Lone og Eskild, som går på et parkinsondansehold sammen. De er karakterer i denne grafiske fortælling, som er sammensat ud fra mange fortællinger om livet med Parkinson. Deltagerne i parkinsondans fortæller om deres liv, og om hvordan dans giver kropslige, æstetiske oplevelser for eksempel af at mærke bobler i kroppen og af at flyve sammen.
Dans giver glæde, overskud, fællesskab og styrker livsmodet, alt sammen vigtigt, når en kronisk sygdom vender op og ned på ens verden.

Bogen er et bidrag til feltet narrativ og grafisk medicin, hvor forskning om sygdom skabes og formidles igennem personlige fortællinger herunder grafiske fortællinger (tegneserier).

Bogen er skrevet til læsere som:
• har Parkinsons sygdom eller andre kroniske sygdomme
• er pårørende til mennesker med Parkinson eller andre kroniske sygdomme
• er fagprofessionel behandler, som anvender dans og beslægtede kunstneriske aktiviteter
• er studerende eller underviser på social- og sundhedsområdet med interesse for patienters og pårørendes erfaringer
• arbejder med inddragelse af patienter og pårørende i behandling eller i patientforeninger
• bruger kunstbaserede visuelle og narrative metoder i forskning og formidling.
Bidragets oversatte titelAs we move along: A co-created graphic novel about dancing with Parkinson's
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagForlaget Fahrenheit
ISBN (Trykt)978-87-7176-168-9
StatusUdgivet - 16 nov. 2021

Bibliografisk note

Redaktionsgruppen består af et forskerteam fra Roskilde Universitet (Lisbeth, Louise og Maria samt projektkoordinator Rie) og 3 medforskere med Parkinsons sygdom (Helle, Grethe og Lotte).
Bogen var udviklet i en samskabende proces med 43 medforskere, 7 danseinstruktører i Parkinsondans i løbet af en tre-årig periode (2019-2021).

VELUX FONDEN har støttet projektet (bevilling 22801)
Partnere i projektet var Tivoli Balletskole og Parkinsonforeningen.

Manuskript konsultent: Amalie Olesen
Design og layout: Per Freundlich Andersen

• samskabelse gennem kunstneriske processer
  • Parkinsons sygdom