Meningen med velfærdsstaten

Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Resumé

Ganske vist har velfærdsstaten ingen Bodin, Rousseau eller Marx, men i Danmark har den en Villy Sørensen, en Erik Knudsen, en Thorkild Bjørnvig, en Klaus Rifbjerg, en Anders Bodelsen, en Henrik Stangerup og en Svend Åge Madsen, som i fiktionsværker og i debattekster har undersøgt velfærdsstaten som samfundsform, og ikke mindre væsentligt, debatteret den offentligt med de ledende politikere.

Ville danske politikere i dag overhovedet kunne formulere idéen bag velfærdsstaten? Eller var politikerne simpelthen klogere og mere visionære i gamle dage?

I 1950’erne, da ordet ”velfærdsstat” kom ind i det danske politiske sprog, var der faktisk ingen, der rigtig vidste, hvad det betød. Men der var mange, der havde lyst til at diskutere det. Derfor diskuterede velfærdsstatens politiske pionérer ikke bare med hinanden, men i lige så høj grad med forfattere, kunstnere og intellektuelle.

Den tidligste debat om velfærdsstaten var i vid udstrækning en kulturdebat, som ikke mindst litteraturen havde gode muligheder for at bidrage til. Meningen med velfærdsstaten skildrer denne debat, som var en helt enestående dialog mellem politikere og forfattere.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagGyldendal
Antal sider371
ISBN (Trykt)9788702249521
ISBN (Elektronisk)9788702249538
StatusUdgivet - 28 feb. 2018

Note vedr. afhandling

Forkortet og omarbejdet udg. af doktordisputats

Citer dette

@book{f8d9ffee7b3e4439b294c91a1ec0d964,
title = "Meningen med velf{\ae}rdsstaten: Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede",
abstract = "Ganske vist har velf{\ae}rdsstaten ingen Bodin, Rousseau eller Marx, men i Danmark har den en Villy S{\o}rensen, en Erik Knudsen, en Thorkild Bj{\o}rnvig, en Klaus Rifbjerg, en Anders Bodelsen, en Henrik Stangerup og en Svend {\AA}ge Madsen, som i fiktionsv{\ae}rker og i debattekster har unders{\o}gt velf{\ae}rdsstaten som samfundsform, og ikke mindre v{\ae}sentligt, debatteret den offentligt med de ledende politikere.Ville danske politikere i dag overhovedet kunne formulere id{\'e}en bag velf{\ae}rdsstaten? Eller var politikerne simpelthen klogere og mere vision{\ae}re i gamle dage?I 1950’erne, da ordet ”velf{\ae}rdsstat” kom ind i det danske politiske sprog, var der faktisk ingen, der rigtig vidste, hvad det bet{\o}d. Men der var mange, der havde lyst til at diskutere det. Derfor diskuterede velf{\ae}rdsstatens politiske pion{\'e}rer ikke bare med hinanden, men i lige s{\aa} h{\o}j grad med forfattere, kunstnere og intellektuelle.Den tidligste debat om velf{\ae}rdsstaten var i vid udstr{\ae}kning en kulturdebat, som ikke mindst litteraturen havde gode muligheder for at bidrage til. Meningen med velf{\ae}rdsstaten skildrer denne debat, som var en helt enest{\aa}ende dialog mellem politikere og forfattere.",
author = "Kj{\ae}ldgaard, {Lasse Horne}",
year = "2018",
month = "2",
day = "28",
language = "Dansk",
isbn = "9788702249521",
publisher = "Gyldendal",

}

Meningen med velfærdsstaten : Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede. / Kjældgaard, Lasse Horne.

København : Gyldendal, 2018. 371 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

TY - BOOK

T1 - Meningen med velfærdsstaten

T2 - Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede

AU - Kjældgaard, Lasse Horne

PY - 2018/2/28

Y1 - 2018/2/28

N2 - Ganske vist har velfærdsstaten ingen Bodin, Rousseau eller Marx, men i Danmark har den en Villy Sørensen, en Erik Knudsen, en Thorkild Bjørnvig, en Klaus Rifbjerg, en Anders Bodelsen, en Henrik Stangerup og en Svend Åge Madsen, som i fiktionsværker og i debattekster har undersøgt velfærdsstaten som samfundsform, og ikke mindre væsentligt, debatteret den offentligt med de ledende politikere.Ville danske politikere i dag overhovedet kunne formulere idéen bag velfærdsstaten? Eller var politikerne simpelthen klogere og mere visionære i gamle dage?I 1950’erne, da ordet ”velfærdsstat” kom ind i det danske politiske sprog, var der faktisk ingen, der rigtig vidste, hvad det betød. Men der var mange, der havde lyst til at diskutere det. Derfor diskuterede velfærdsstatens politiske pionérer ikke bare med hinanden, men i lige så høj grad med forfattere, kunstnere og intellektuelle.Den tidligste debat om velfærdsstaten var i vid udstrækning en kulturdebat, som ikke mindst litteraturen havde gode muligheder for at bidrage til. Meningen med velfærdsstaten skildrer denne debat, som var en helt enestående dialog mellem politikere og forfattere.

AB - Ganske vist har velfærdsstaten ingen Bodin, Rousseau eller Marx, men i Danmark har den en Villy Sørensen, en Erik Knudsen, en Thorkild Bjørnvig, en Klaus Rifbjerg, en Anders Bodelsen, en Henrik Stangerup og en Svend Åge Madsen, som i fiktionsværker og i debattekster har undersøgt velfærdsstaten som samfundsform, og ikke mindre væsentligt, debatteret den offentligt med de ledende politikere.Ville danske politikere i dag overhovedet kunne formulere idéen bag velfærdsstaten? Eller var politikerne simpelthen klogere og mere visionære i gamle dage?I 1950’erne, da ordet ”velfærdsstat” kom ind i det danske politiske sprog, var der faktisk ingen, der rigtig vidste, hvad det betød. Men der var mange, der havde lyst til at diskutere det. Derfor diskuterede velfærdsstatens politiske pionérer ikke bare med hinanden, men i lige så høj grad med forfattere, kunstnere og intellektuelle.Den tidligste debat om velfærdsstaten var i vid udstrækning en kulturdebat, som ikke mindst litteraturen havde gode muligheder for at bidrage til. Meningen med velfærdsstaten skildrer denne debat, som var en helt enestående dialog mellem politikere og forfattere.

UR - https://www.gyldendal.dk/produkter/lasse-horne-kj%C3%A6ldgaard/meningen-med-velf%C3%A6rdsstaten-46570/h%C3%A6ftet-9788702249521

M3 - Bog

SN - 9788702249521

BT - Meningen med velfærdsstaten

PB - Gyldendal

CY - København

ER -