Meningen med velfærdsstaten: Da litteraturen tog ordet – og politikerne lyttede

Lasse Horne Kjældgaard

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Abstract

Ganske vist har velfærdsstaten ingen Bodin, Rousseau eller Marx, men i Danmark har den en Villy Sørensen, en Erik Knudsen, en Thorkild Bjørnvig, en Klaus Rifbjerg, en Anders Bodelsen, en Henrik Stangerup og en Svend Åge Madsen, som i fiktionsværker og i debattekster har undersøgt velfærdsstaten som samfundsform, og ikke mindre væsentligt, debatteret den offentligt med de ledende politikere.

Ville danske politikere i dag overhovedet kunne formulere idéen bag velfærdsstaten? Eller var politikerne simpelthen klogere og mere visionære i gamle dage?

I 1950’erne, da ordet ”velfærdsstat” kom ind i det danske politiske sprog, var der faktisk ingen, der rigtig vidste, hvad det betød. Men der var mange, der havde lyst til at diskutere det. Derfor diskuterede velfærdsstatens politiske pionérer ikke bare med hinanden, men i lige så høj grad med forfattere, kunstnere og intellektuelle.

Den tidligste debat om velfærdsstaten var i vid udstrækning en kulturdebat, som ikke mindst litteraturen havde gode muligheder for at bidrage til. Meningen med velfærdsstaten skildrer denne debat, som var en helt enestående dialog mellem politikere og forfattere.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagGyldendal
Antal sider371
ISBN (Trykt)9788702249521
ISBN (Elektronisk)9788702249538
StatusUdgivet - 28 feb. 2018

Note vedr. afhandling

Forkortet og omarbejdet udg. af doktordisputats

Citer dette