Mellem sikkerhed og faglighed

arbejdsmiljøarbejde med vold i relationsarbejde

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen belyser arbejdsmiljøarbejdet med vold på et døgn- og aflastningstilbud og to social-psykiatriske bosteder. På arbejdspladserne udbredes en ’sikkerhedsorienteret’ tilgang til volds-forebyggelse, med vægt på systematisering og beskyttelse af personalet mod potentielt farlige beboere. Sikkerhedstilgangen spiller dog sammen med en ’faglighedsorienteret’ tilgang til voldsforebyggelse, der i højere grad lægger vægt på pædagogisk, socialt- og sundhedsfagligt forankret relationelt arbejde som voldsforebyggelse. Analyserne viser en tendens til at den faglighedsorienterede tilgang selvfølgeliggøres i dette samspil, og at de to tilgange endvidere giver anledning til modsætningsfyldte relationer til beboerne. I tillæg til dette skaber samspillet mellem de to tilgange potentielt udsatte positioner for medarbejdere der udsættes for vold, idet volden betragtes som et vilkår i arbejdet og voldsforebyggelsen samtidig knyttes til medarbejder-nes individuelle kompetencer og ’robusthed’.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind19
Udgave nummer2
Sider (fra-til)24-40
Antal sider17
ISSN1399-1442
StatusUdgivet - jun. 2017

Citer dette

@article{5583f7950a7646c6a983c6c2a484cf87,
title = "Mellem sikkerhed og faglighed: arbejdsmilj{\o}arbejde med vold i relationsarbejde",
abstract = "Artiklen belyser arbejdsmilj{\o}arbejdet med vold p{\aa} et d{\o}gn- og aflastningstilbud og to social-psykiatriske bosteder. P{\aa} arbejdspladserne udbredes en ’sikkerhedsorienteret’ tilgang til volds-forebyggelse, med v{\ae}gt p{\aa} systematisering og beskyttelse af personalet mod potentielt farlige beboere. Sikkerhedstilgangen spiller dog sammen med en ’faglighedsorienteret’ tilgang til voldsforebyggelse, der i h{\o}jere grad l{\ae}gger v{\ae}gt p{\aa} p{\ae}dagogisk, socialt- og sundhedsfagligt forankret relationelt arbejde som voldsforebyggelse. Analyserne viser en tendens til at den faglighedsorienterede tilgang selvf{\o}lgeligg{\o}res i dette samspil, og at de to tilgange endvidere giver anledning til mods{\ae}tningsfyldte relationer til beboerne. I till{\ae}g til dette skaber samspillet mellem de to tilgange potentielt udsatte positioner for medarbejdere der uds{\ae}ttes for vold, idet volden betragtes som et vilk{\aa}r i arbejdet og voldsforebyggelsen samtidig knyttes til medarbejder-nes individuelle kompetencer og ’robusthed’.",
author = "Hansen, {Agnete Meldgaard} and Weber, {S{\o}ren Salling} and Nielsen, {Klaus Tranetoft}",
year = "2017",
month = "6",
language = "Dansk",
volume = "19",
pages = "24--40",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "2",

}

Mellem sikkerhed og faglighed : arbejdsmiljøarbejde med vold i relationsarbejde. / Hansen, Agnete Meldgaard; Weber, Søren Salling; Nielsen, Klaus Tranetoft.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 19, Nr. 2, 06.2017, s. 24-40.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Mellem sikkerhed og faglighed

T2 - arbejdsmiljøarbejde med vold i relationsarbejde

AU - Hansen, Agnete Meldgaard

AU - Weber, Søren Salling

AU - Nielsen, Klaus Tranetoft

PY - 2017/6

Y1 - 2017/6

N2 - Artiklen belyser arbejdsmiljøarbejdet med vold på et døgn- og aflastningstilbud og to social-psykiatriske bosteder. På arbejdspladserne udbredes en ’sikkerhedsorienteret’ tilgang til volds-forebyggelse, med vægt på systematisering og beskyttelse af personalet mod potentielt farlige beboere. Sikkerhedstilgangen spiller dog sammen med en ’faglighedsorienteret’ tilgang til voldsforebyggelse, der i højere grad lægger vægt på pædagogisk, socialt- og sundhedsfagligt forankret relationelt arbejde som voldsforebyggelse. Analyserne viser en tendens til at den faglighedsorienterede tilgang selvfølgeliggøres i dette samspil, og at de to tilgange endvidere giver anledning til modsætningsfyldte relationer til beboerne. I tillæg til dette skaber samspillet mellem de to tilgange potentielt udsatte positioner for medarbejdere der udsættes for vold, idet volden betragtes som et vilkår i arbejdet og voldsforebyggelsen samtidig knyttes til medarbejder-nes individuelle kompetencer og ’robusthed’.

AB - Artiklen belyser arbejdsmiljøarbejdet med vold på et døgn- og aflastningstilbud og to social-psykiatriske bosteder. På arbejdspladserne udbredes en ’sikkerhedsorienteret’ tilgang til volds-forebyggelse, med vægt på systematisering og beskyttelse af personalet mod potentielt farlige beboere. Sikkerhedstilgangen spiller dog sammen med en ’faglighedsorienteret’ tilgang til voldsforebyggelse, der i højere grad lægger vægt på pædagogisk, socialt- og sundhedsfagligt forankret relationelt arbejde som voldsforebyggelse. Analyserne viser en tendens til at den faglighedsorienterede tilgang selvfølgeliggøres i dette samspil, og at de to tilgange endvidere giver anledning til modsætningsfyldte relationer til beboerne. I tillæg til dette skaber samspillet mellem de to tilgange potentielt udsatte positioner for medarbejdere der udsættes for vold, idet volden betragtes som et vilkår i arbejdet og voldsforebyggelsen samtidig knyttes til medarbejder-nes individuelle kompetencer og ’robusthed’.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 19

SP - 24

EP - 40

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 2

ER -