Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder

På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det været et gennemgående argument, at domstolene ikke bør tildeles en større retspolitisk opgave som selvstændig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den løbende opfyldelse af de konventionsmæssige forpligtelser. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.

I denne artikel analyseres en række nyere danske lovforarbejder med henblik på at afgøre, på hvilken måde lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med fremsættelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en række konklusioner, der i et vist omfang rykker ved gængse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.

Det illustreres således, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode forudsætninger for at forvalte lovgivningen på en måde, så brud med de konventionsmæssige forpligtelser undgås. Dette rejser spørgsmålet, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grundsætninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, når lovgivningsmagten ikke reelt har påtaget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Rettsvitenskap
Vol/bind132
Udgave nummer1
Sider (fra-til)3-50
Antal sider47
ISSN0040-7143
DOI
StatusUdgivet - 2019

Emneord

  • Menneskerettigheder
  • magtfordeling
  • EMRK
  • Inkorporering
  • Fortolkning af menneskerettighedskonventioner i dansk ret
  • Forholdet mellem national og international ret

Citer dette

@article{27e641c5aae94a4e8f27f07c29600b66,
title = "Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder: P{\aa} hvilken m{\aa}de g{\ae}lder menneskerettighederne i Danmark?",
abstract = "I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det v{\ae}ret et gennemg{\aa}ende argument, at domstolene ikke b{\o}r tildeles en st{\o}rre retspolitisk opgave som selvst{\ae}ndig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den l{\o}bende opfyldelse af de konventionsm{\ae}ssige forpligtelser. Sp{\o}rgsm{\aa}let er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en r{\ae}kke nyere danske lovforarbejder med henblik p{\aa} at afg{\o}re, p{\aa} hvilken m{\aa}de lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med frems{\ae}ttelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en r{\ae}kke konklusioner, der i et vist omfang rykker ved g{\ae}ngse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres s{\aa}ledes, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode foruds{\ae}tninger for at forvalte lovgivningen p{\aa} en m{\aa}de, s{\aa} brud med de konventionsm{\ae}ssige forpligtelser undg{\aa}s. Dette rejser sp{\o}rgsm{\aa}let, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grunds{\ae}tninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, n{\aa}r lovgivningsmagten ikke reelt har p{\aa}taget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.",
keywords = "Menneskerettigheder, magtfordeling, EMRK, Inkorporering, Fortolkning af menneskerettighedskonventioner i dansk ret, Forholdet mellem national og international ret",
author = "Koch, {Pernille Boye}",
year = "2019",
doi = "10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01",
language = "Dansk",
volume = "132",
pages = "3--50",
journal = "Tidsskrift for Rettsvitenskap",
issn = "0040-7143",
publisher = "Universitetsforlaget AS",
number = "1",

}

Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder : På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark? / Koch, Pernille Boye.

I: Tidsskrift for Rettsvitenskap, Bind 132, Nr. 1, 2019, s. 3-50.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder

T2 - På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark?

AU - Koch, Pernille Boye

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det været et gennemgående argument, at domstolene ikke bør tildeles en større retspolitisk opgave som selvstændig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den løbende opfyldelse af de konventionsmæssige forpligtelser. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en række nyere danske lovforarbejder med henblik på at afgøre, på hvilken måde lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med fremsættelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en række konklusioner, der i et vist omfang rykker ved gængse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres således, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode forudsætninger for at forvalte lovgivningen på en måde, så brud med de konventionsmæssige forpligtelser undgås. Dette rejser spørgsmålet, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grundsætninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, når lovgivningsmagten ikke reelt har påtaget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.

AB - I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det været et gennemgående argument, at domstolene ikke bør tildeles en større retspolitisk opgave som selvstændig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den løbende opfyldelse af de konventionsmæssige forpligtelser. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en række nyere danske lovforarbejder med henblik på at afgøre, på hvilken måde lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med fremsættelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en række konklusioner, der i et vist omfang rykker ved gængse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres således, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode forudsætninger for at forvalte lovgivningen på en måde, så brud med de konventionsmæssige forpligtelser undgås. Dette rejser spørgsmålet, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grundsætninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, når lovgivningsmagten ikke reelt har påtaget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.

KW - Menneskerettigheder

KW - magtfordeling

KW - EMRK

KW - Inkorporering

KW - Fortolkning af menneskerettighedskonventioner i dansk ret

KW - Forholdet mellem national og international ret

U2 - 10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01

DO - 10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 132

SP - 3

EP - 50

JO - Tidsskrift for Rettsvitenskap

JF - Tidsskrift for Rettsvitenskap

SN - 0040-7143

IS - 1

ER -