Laveste sociale ydelser og copingsstrategier

Maja Müller, Morten Ejrnæs, Henning Hansen, Jørgen Elm Larsen, John Andersen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

De økonomiske incitamenter virker ikke for hovedparten af dem, der lever af de laveste ydelser. Undersøgelsen viser, at effekten af de nedsatte ydelser er, at flere er blevet modløse og opgivende, mens et mindretal er blevet mere tilskyndet til at søge arbejde. Hovedparten er ikke i stand til at handle proaktivt eller problemløsende i forhold til deres arbejdsløshedssituation, og særligt helbredsproblemer er for denne gruppe en barriere for, at de kan opnå job. Endvidere skaber nedskæringerne en knaphedssituation hos modtagerne, og der opstår kontraproduktive coping- og overlevelsesstrategier, hvor gældssætning er en af de mest gængse reaktioner. Tilbudsjagt, genbrugsstrategier og en kamp for at minimere børnenes afsavn er ydermere reaktioner herpå. Effekten af de laveste sociale ydelser er negativ for det store flertal. Modløsheden og fattigdommen vanskeliggør problemfokuseret coping og modvirker direkte hensigten med at bringe målgruppen nærmere arbejdsmarkedet.
OriginalsprogDansk
TidsskriftSamfundsøkonomen
Udgave nummer5
Sider (fra-til)45-50
Antal sider6
ISSN0108-3937
StatusUdgivet - nov. 2010

Emneord

  • fattigdom
  • coping

Citer dette

Müller, M., Ejrnæs, M., Hansen, H., Larsen, J. E., & Andersen, J. (2010). Laveste sociale ydelser og copingsstrategier. Samfundsøkonomen, (5), 45-50.
Müller, Maja ; Ejrnæs, Morten ; Hansen, Henning ; Larsen, Jørgen Elm ; Andersen, John. / Laveste sociale ydelser og copingsstrategier. I: Samfundsøkonomen. 2010 ; Nr. 5. s. 45-50.
@article{fc3e5715401f4d4aa4465f6e805cd919,
title = "Laveste sociale ydelser og copingsstrategier",
abstract = "De {\o}konomiske incitamenter virker ikke for hovedparten af dem, der lever af de laveste ydelser. Unders{\o}gelsen viser, at effekten af de nedsatte ydelser er, at flere er blevet modl{\o}se og opgivende, mens et mindretal er blevet mere tilskyndet til at s{\o}ge arbejde. Hovedparten er ikke i stand til at handle proaktivt eller probleml{\o}sende i forhold til deres arbejdsl{\o}shedssituation, og s{\ae}rligt helbredsproblemer er for denne gruppe en barriere for, at de kan opn{\aa} job. Endvidere skaber nedsk{\ae}ringerne en knaphedssituation hos modtagerne, og der opst{\aa}r kontraproduktive coping- og overlevelsesstrategier, hvor g{\ae}ldss{\ae}tning er en af de mest g{\ae}ngse reaktioner. Tilbudsjagt, genbrugsstrategier og en kamp for at minimere b{\o}rnenes afsavn er ydermere reaktioner herp{\aa}. Effekten af de laveste sociale ydelser er negativ for det store flertal. Modl{\o}sheden og fattigdommen vanskeligg{\o}r problemfokuseret coping og modvirker direkte hensigten med at bringe m{\aa}lgruppen n{\ae}rmere arbejdsmarkedet.",
keywords = "fattigdom, coping",
author = "Maja M{\"u}ller and Morten Ejrn{\ae}s and Henning Hansen and Larsen, {J{\o}rgen Elm} and John Andersen",
year = "2010",
month = "11",
language = "Dansk",
pages = "45--50",
journal = "Samfundsoekonomen",
issn = "0108-3937",
publisher = "Danmarks Jurist- og Oekonomforbund",
number = "5",

}

Müller, M, Ejrnæs, M, Hansen, H, Larsen, JE & Andersen, J 2010, 'Laveste sociale ydelser og copingsstrategier', Samfundsøkonomen, nr. 5, s. 45-50.

Laveste sociale ydelser og copingsstrategier. / Müller, Maja; Ejrnæs, Morten ; Hansen, Henning; Larsen, Jørgen Elm; Andersen, John.

I: Samfundsøkonomen, Nr. 5, 11.2010, s. 45-50.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Laveste sociale ydelser og copingsstrategier

AU - Müller, Maja

AU - Ejrnæs, Morten

AU - Hansen, Henning

AU - Larsen, Jørgen Elm

AU - Andersen, John

PY - 2010/11

Y1 - 2010/11

N2 - De økonomiske incitamenter virker ikke for hovedparten af dem, der lever af de laveste ydelser. Undersøgelsen viser, at effekten af de nedsatte ydelser er, at flere er blevet modløse og opgivende, mens et mindretal er blevet mere tilskyndet til at søge arbejde. Hovedparten er ikke i stand til at handle proaktivt eller problemløsende i forhold til deres arbejdsløshedssituation, og særligt helbredsproblemer er for denne gruppe en barriere for, at de kan opnå job. Endvidere skaber nedskæringerne en knaphedssituation hos modtagerne, og der opstår kontraproduktive coping- og overlevelsesstrategier, hvor gældssætning er en af de mest gængse reaktioner. Tilbudsjagt, genbrugsstrategier og en kamp for at minimere børnenes afsavn er ydermere reaktioner herpå. Effekten af de laveste sociale ydelser er negativ for det store flertal. Modløsheden og fattigdommen vanskeliggør problemfokuseret coping og modvirker direkte hensigten med at bringe målgruppen nærmere arbejdsmarkedet.

AB - De økonomiske incitamenter virker ikke for hovedparten af dem, der lever af de laveste ydelser. Undersøgelsen viser, at effekten af de nedsatte ydelser er, at flere er blevet modløse og opgivende, mens et mindretal er blevet mere tilskyndet til at søge arbejde. Hovedparten er ikke i stand til at handle proaktivt eller problemløsende i forhold til deres arbejdsløshedssituation, og særligt helbredsproblemer er for denne gruppe en barriere for, at de kan opnå job. Endvidere skaber nedskæringerne en knaphedssituation hos modtagerne, og der opstår kontraproduktive coping- og overlevelsesstrategier, hvor gældssætning er en af de mest gængse reaktioner. Tilbudsjagt, genbrugsstrategier og en kamp for at minimere børnenes afsavn er ydermere reaktioner herpå. Effekten af de laveste sociale ydelser er negativ for det store flertal. Modløsheden og fattigdommen vanskeliggør problemfokuseret coping og modvirker direkte hensigten med at bringe målgruppen nærmere arbejdsmarkedet.

KW - fattigdom

KW - coping

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 45

EP - 50

JO - Samfundsoekonomen

JF - Samfundsoekonomen

SN - 0108-3937

IS - 5

ER -

Müller M, Ejrnæs M, Hansen H, Larsen JE, Andersen J. Laveste sociale ydelser og copingsstrategier. Samfundsøkonomen. 2010 nov;(5):45-50.