Laster og dyder i embedsværk og forskning: en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets undersøgelser af embedsværkets overholdelse af regler og normer

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftPolitica - Tidsskrift for politisk videnskab
Vol/bind50
Udgave nummer1
Sider (fra-til)65-87
ISSN0105-0710
StatusUdgivet - 1 feb. 2018

Bibliografisk note

• centraladministration
  • embedsmandsnormer
  • Metode

@article{2fe9009080a64b57950f7cad1fe92431,
title = "Laster og dyder i embedsv{\ae}rk og forskning: en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets unders{\o}gelser af embedsv{\ae}rkets overholdelse af regler og normer",
abstract = "Bo Smith-udvalgets konklusioner om tilstanden i det danske embedsv{\ae}rk har sat markante aftryk i den offentlige debat. Konklusionerne indeholder en klar afvisning af, at der er systemiske fejl i samspillet mellem politikere og embedsm{\ae}nd, og det fremh{\ae}ves, at de klassiske embedsmandsnormer efterleves i betydelig udstr{\ae}kning. Vi gennemg{\aa}r her de unders{\o}gelser, som konklusionerne hviler p{\aa}, og afd{\ae}kker v{\ae}sentlige brud p{\aa} forskningskriterierne og metodiske fejlgreb, som sv{\ae}kker validiteten af udvalgets konklusioner. Faktisk kunne dele af datagrundlaget lige s{\aa} godt tolkes omvendt, n{\aa}r det handler om lovlighedsnormens overholdelse. Det fremg{\aa}r nemlig, at et bem{\ae}rkelsesv{\ae}rdigt h{\o}jt antal embedsm{\ae}nd er villige til at medvirke til ulovlige handlinger. Vi understreger derfor, at der er behov for flere og bedre unders{\o}gelser for at f{\aa} relevant viden om normoverholdelse i centraladministrationen.",
keywords = "centraladministration, embedsmandsnormer, Metode",
author = "Koch, {Pernille Boye} and Bischoff, {Carina Saxlund}",
note = "Vigtig note omkring artiklen: Ophavsretten tilh{\o}rer Politica. Materialet m{\aa} ikke bruges eller distribueres i kommercielt {\o}jemed.",
year = "2018",
month = "2",
day = "1",
volume = "50",
pages = "65--87",
journal = "Politica - Tidsskrift for politisk videnskab",
issn = "0105-0710",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

TY - JOUR

T1 - Laster og dyder i embedsværk og forskning

T2 - en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets undersøgelser af embedsværkets overholdelse af regler og normer

AU - Koch, Pernille Boye

AU - Bischoff, Carina Saxlund

N1 - Vigtig note omkring artiklen: Ophavsretten tilhører Politica. Materialet må ikke bruges eller distribueres i kommercielt øjemed.

PY - 2018/2/1

Y1 - 2018/2/1

N2 - Bo Smith-udvalgets konklusioner om tilstanden i det danske embedsværk har sat markante aftryk i den offentlige debat. Konklusionerne indeholder en klar afvisning af, at der er systemiske fejl i samspillet mellem politikere og embedsmænd, og det fremhæves, at de klassiske embedsmandsnormer efterleves i betydelig udstrækning. Vi gennemgår her de undersøgelser, som konklusionerne hviler på, og afdækker væsentlige brud på forskningskriterierne og metodiske fejlgreb, som svækker validiteten af udvalgets konklusioner. Faktisk kunne dele af datagrundlaget lige så godt tolkes omvendt, når det handler om lovlighedsnormens overholdelse. Det fremgår nemlig, at et bemærkelsesværdigt højt antal embedsmænd er villige til at medvirke til ulovlige handlinger. Vi understreger derfor, at der er behov for flere og bedre undersøgelser for at få relevant viden om normoverholdelse i centraladministrationen.

AB - Bo Smith-udvalgets konklusioner om tilstanden i det danske embedsværk har sat markante aftryk i den offentlige debat. Konklusionerne indeholder en klar afvisning af, at der er systemiske fejl i samspillet mellem politikere og embedsmænd, og det fremhæves, at de klassiske embedsmandsnormer efterleves i betydelig udstrækning. Vi gennemgår her de undersøgelser, som konklusionerne hviler på, og afdækker væsentlige brud på forskningskriterierne og metodiske fejlgreb, som svækker validiteten af udvalgets konklusioner. Faktisk kunne dele af datagrundlaget lige så godt tolkes omvendt, når det handler om lovlighedsnormens overholdelse. Det fremgår nemlig, at et bemærkelsesværdigt højt antal embedsmænd er villige til at medvirke til ulovlige handlinger. Vi understreger derfor, at der er behov for flere og bedre undersøgelser for at få relevant viden om normoverholdelse i centraladministrationen.

KW - centraladministration

KW - embedsmandsnormer