Laster og dyder i embedsværk og forskning: en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets undersøgelser af embedsværkets overholdelse af regler og normer

Pernille Boye Koch, Carina Saxlund Bischoff

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Bo Smith-udvalgets konklusioner om tilstanden i det danske embedsværk har sat markante aftryk i den offentlige debat. Konklusionerne indeholder en klar afvisning af, at der er systemiske fejl i samspillet mellem politikere og embedsmænd, og det fremhæves, at de klassiske embedsmandsnormer efterleves i betydelig udstrækning. Vi gennemgår her de undersøgelser, som konklusionerne hviler på, og afdækker væsentlige brud på forskningskriterierne og metodiske fejlgreb, som svækker validiteten af udvalgets konklusioner. Faktisk kunne dele af datagrundlaget lige så godt tolkes omvendt, når det handler om lovlighedsnormens overholdelse. Det fremgår nemlig, at et bemærkelsesværdigt højt antal embedsmænd er villige til at medvirke til ulovlige handlinger. Vi understreger derfor, at der er behov for flere og bedre undersøgelser for at få relevant viden om normoverholdelse i centraladministrationen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPolitica - Tidsskrift for politisk videnskab
Vol/bind50
Udgave nummer1
Sider (fra-til)65-87
Antal sider23
ISSN0105-0710
StatusUdgivet - 1 feb. 2018

Bibliografisk note

Vigtig note omkring artiklen: Ophavsretten tilhører Politica. Materialet må ikke bruges eller distribueres i kommercielt øjemed.

Emneord

  • centraladministration
  • embedsmandsnormer
  • Metode

Citer dette