Kunne det tænkes? - Om matematiklæring

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Abstract

Med denne bog afsøges nye muligheder i matematikundervisningens praksis, i matematikdidaktisk forskning og specielt i samspillet her imellem. Derfor titlen

"Kunne det tænkes? - om matematiklæring".

De muligheder, der skabes og undersøges i bogen relaterer sig blandt andet til spørgsmål som:

• Kan matematiklæring have udgangspunkt i elevernes dagligdagserfaringer med morgenrutinen?
    • Kan matematikkens rolle i risikosamfundet blive nærværende i skolens matematiktimer?
    • Hvordan balancerer man som lærer de faglige, didaktiske og pædagogiske hensyn i matematikundervisning for lærestuderende?
    • Hvordan kan voksens matematiklæring inddrage deltagernes egne metoder og intentioner?
    • Kan en didaktisk teori om matematisk modellering bruges i praksis?
    • Hvad er en dialogisk læringsteori for noget i matematik og kan den bruges i praksis?
    • Nogle elever oplever særlige læringsvanskeligheder i matematik - hvorfor?
    • Kan vi lære noget væsentligt om matematiklæring ved at studere de succesfulde elever?
    • Hvordan kan evaluering virke positivt tilbage på elevernes matematiklæring?
    • Hvad er det mennesker bruger og kan bruge matematik til i arbejds- og dagliglivet og hvad betyder det for matematikundervisning?
    • Kan man forske i en matematikundervisning man selv har opdigtet?
    • Hvordan kan en kritisk forskningstilgang overskride rammerne for og bidrage til at udvikle en eksisterende praksis?
    • Hvad betyder kritisk matematikundervisning (i fremtiden)?
    • Hvordan håndterer matematikdidaktisk forskning magtrelationer?
    • Hvad er det der konstituerer matematikkens didaktik som forskningsfelt?

Målgruppen er praktiserende og kommende matematiklærere på alle niveauer af uddannelses­systemet og matematikdidaktiske forskere; men også læsere med en almen interesse for matematikundervisning, -læring samt matematikkens rolle og funktion i uddannelsessystemet og i samfundet generelt vil have udbytte af bogen.

Bogen omfatter 16 kapitler, der alle er baseret på forskning udført i relation til Center for Forskning i Matematiklæring, som blev etableret i 1998 på en 4-årig bevilling fra Statens Humanistiske Forskningsråd og siden videreført til og med 2004 på midler fra regeringens pulje til indlejring af forskningscentre.

Udgivelses stedKøbenhavn
    ForlagMalling Beck