Krisekommunikation som model for virksomhedsretorik?

Forslag til en teori om retorisk konstituerede kriser og organisationer

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

I artiklen viser jeg at de mest udbredte krisekommunikationsteorier tilsyneladende negligerer retorikkens potentiale som et analytisk redskab. Jeg foreslår at løse krieskommunikationens problem med et manglende retoriske perspektiv, ved at anlægge et konstitutivt syn på kriser og organisationer som kommunikativt konstitueret fænomener. Her argumenterer jeg for en analytisk syntese mellem framingteorier og det såkaldte CCO-paradigme, til sammen kan hjælpe krisekommunikationsteorierne med at slippe den aprioriske tilgang til kriser ved at forstå såvel kriser og organisationer som resultatet af kommunikative – eller retoriske – processer.
OriginalsprogDansk
TidsskriftRhetorica Scandinavica
Vol/bind77
Sider (fra-til)46-67
Antal sider22
ISSN1397-0534
StatusUdgivet - 2018

Emneord

  • krisekommunikation
  • stasislæren
  • communicative constitution of organizations
  • LEGO

Citer dette

@article{581c323a1f194ca28295549301057023,
title = "Krisekommunikation som model for virksomhedsretorik?: Forslag til en teori om retorisk konstituerede kriser og organisationer",
abstract = "I artiklen viser jeg at de mest udbredte krisekommunikationsteorier tilsyneladende negligerer retorikkens potentiale som et analytisk redskab. Jeg foresl{\aa}r at l{\o}se krieskommunikationens problem med et manglende retoriske perspektiv, ved at anl{\ae}gge et konstitutivt syn p{\aa} kriser og organisationer som kommunikativt konstitueret f{\ae}nomener. Her argumenterer jeg for en analytisk syntese mellem framingteorier og det s{\aa}kaldte CCO-paradigme, til sammen kan hj{\ae}lpe krisekommunikationsteorierne med at slippe den aprioriske tilgang til kriser ved at forst{\aa} s{\aa}vel kriser og organisationer som resultatet af kommunikative – eller retoriske – processer.",
keywords = "krisekommunikation, stasisl{\ae}ren, communicative constitution of organizations, LEGO",
author = "Rasmussen, {Rasmus Kj{\ae}rgaard}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "77",
pages = "46--67",
journal = "Rhetorica Scandinavica",
issn = "1397-0534",
publisher = "Retorikfoerlaget AB",

}

Krisekommunikation som model for virksomhedsretorik? Forslag til en teori om retorisk konstituerede kriser og organisationer. / Rasmussen, Rasmus Kjærgaard.

I: Rhetorica Scandinavica, Bind 77, 2018, s. 46-67.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Krisekommunikation som model for virksomhedsretorik?

T2 - Forslag til en teori om retorisk konstituerede kriser og organisationer

AU - Rasmussen, Rasmus Kjærgaard

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I artiklen viser jeg at de mest udbredte krisekommunikationsteorier tilsyneladende negligerer retorikkens potentiale som et analytisk redskab. Jeg foreslår at løse krieskommunikationens problem med et manglende retoriske perspektiv, ved at anlægge et konstitutivt syn på kriser og organisationer som kommunikativt konstitueret fænomener. Her argumenterer jeg for en analytisk syntese mellem framingteorier og det såkaldte CCO-paradigme, til sammen kan hjælpe krisekommunikationsteorierne med at slippe den aprioriske tilgang til kriser ved at forstå såvel kriser og organisationer som resultatet af kommunikative – eller retoriske – processer.

AB - I artiklen viser jeg at de mest udbredte krisekommunikationsteorier tilsyneladende negligerer retorikkens potentiale som et analytisk redskab. Jeg foreslår at løse krieskommunikationens problem med et manglende retoriske perspektiv, ved at anlægge et konstitutivt syn på kriser og organisationer som kommunikativt konstitueret fænomener. Her argumenterer jeg for en analytisk syntese mellem framingteorier og det såkaldte CCO-paradigme, til sammen kan hjælpe krisekommunikationsteorierne med at slippe den aprioriske tilgang til kriser ved at forstå såvel kriser og organisationer som resultatet af kommunikative – eller retoriske – processer.

KW - krisekommunikation

KW - stasislæren

KW - communicative constitution of organizations

KW - LEGO

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 77

SP - 46

EP - 67

JO - Rhetorica Scandinavica

JF - Rhetorica Scandinavica

SN - 1397-0534

ER -