Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø?

Claus Poulsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftDansk biblioteksForskning : tidsskrift for informations- og kulturformidling
    Vol/bind2
    Udgave nummer3
    Sider (fra-til)29-39
    ISSN1064-7869
    StatusUdgivet - 2006

• Forskningsevaluering
    • Kvantitativ metode
    • Dækning af emne
    • Citationsanalyser
    • Citationsindeks

@article{c8f09030b75a11db974c000ea68e967b,
    title = "Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmilj{\o}?",
    abstract = "Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begr{\ae}nsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begr{\ae}nsningerne afh{\ae}nger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En n{\o}dvendig, men ikke tilstr{\ae}kkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det d{\ae}kker den p{\aa}g{\ae}ldende forskning. Dette simple m{\aa}l kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige p{\aa} stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt p{\aa} fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes p{\aa} Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indg{\aa} i en forskningsevaluering.",
    keywords = "Forskningsevaluering, Kvantitativ metode, D{\ae}kning af emne, Citationsanalyser, Citationsindeks, Research evaluation, Quantitative method, Coverage by subject, Citation analysis, Citation index",
    author = "Claus Poulsen",
    year = "2006",
    volume = "2",
    pages = "29--39",
    journal = "Dansk Biblioteksforskning",
    issn = "1604-7869",
    publisher = "Aalborg, Det Informationsvidenskabelige Akademi",
    number = "3",

Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø? / Poulsen, Claus.

I: Dansk biblioteksForskning : tidsskrift for informations- og kulturformidling, Bind 2, Nr. 3, 2006, s. 29-39.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø?

AU - Poulsen, Claus

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.

AB - Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.

KW - Forskningsevaluering

KW - Kvantitativ metode