Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø?

Claus Poulsen

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.

  OriginalsprogDansk
  TidsskriftDansk biblioteksForskning : tidsskrift for informations- og kulturformidling
  Vol/bind2
  Udgave nummer3
  Sider (fra-til)29-39
  Antal sider11
  ISSN1064-7869
  StatusUdgivet - 2006

  Emneord

  • Forskningsevaluering
  • Kvantitativ metode
  • Dækning af emne
  • Citationsanalyser
  • Citationsindeks

  Citer dette

  @article{c8f09030b75a11db974c000ea68e967b,
  title = "Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmilj{\o}?",
  abstract = "Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begr{\ae}nsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begr{\ae}nsningerne afh{\ae}nger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En n{\o}dvendig, men ikke tilstr{\ae}kkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det d{\ae}kker den p{\aa}g{\ae}ldende forskning. Dette simple m{\aa}l kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige p{\aa} stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt p{\aa} fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes p{\aa} Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indg{\aa} i en forskningsevaluering.",
  keywords = "Forskningsevaluering, Kvantitativ metode, D{\ae}kning af emne, Citationsanalyser, Citationsindeks, Research evaluation, Quantitative method, Coverage by subject, Citation analysis, Citation index",
  author = "Claus Poulsen",
  year = "2006",
  language = "Dansk",
  volume = "2",
  pages = "29--39",
  journal = "Dansk Biblioteksforskning",
  issn = "1604-7869",
  publisher = "Aalborg, Det Informationsvidenskabelige Akademi",
  number = "3",

  }

  Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø? / Poulsen, Claus.

  I: Dansk biblioteksForskning : tidsskrift for informations- og kulturformidling, Bind 2, Nr. 3, 2006, s. 29-39.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Kan et citationsindeks bidrage til evaluering af et forskningsmiljø?

  AU - Poulsen, Claus

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.

  AB - Med den tiltagende anvendelse af kvantitative metoder til forskningsevaluering er citationsanalyser blevet en central evalueringsmetode. Citationsanalysers begrænsninger i anvendelse til forskningsevaluering overses ofte af de forskningspolitiske myndigheder. Begrænsningerne afhænger af forholdet mellem det anvendte citationsindeks og det aktuelle fag. En nødvendig, men ikke tilstrækkelig betingelse for indeksets anvendelighed er at det dækker den pågældende forskning. Dette simple mål kan let udregnes enten af de forskningspolitisk ansvarlige på stedet eller af det tilknyttede bibliotek. Metoden er her anvendt på fagene kommunikation og datalogi, som de dyrkes på Roskilde Universitetscenter og viser, at kun 1 ud af 3 af fagenes kvalitetspublikationer er medtaget i ISI’s citationsindeks, hvorfor resultatet af en citationsanalyse med dette indeks endog ikke med rimelighed kan indgå i en forskningsevaluering.

  KW - Forskningsevaluering

  KW - Kvantitativ metode

  KW - Dækning af emne

  KW - Citationsanalyser

  KW - Citationsindeks

  KW - Research evaluation

  KW - Quantitative method

  KW - Coverage by subject

  KW - Citation analysis

  KW - Citation index

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 2

  SP - 29

  EP - 39

  JO - Dansk Biblioteksforskning

  JF - Dansk Biblioteksforskning

  SN - 1604-7869

  IS - 3

  ER -