Kampen om tværsamarbejdet

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Ønsket om at styrke samarbejdet på tværs af faglige skel og organisatoriske opdelinger kan identificeres som en tydelig dagsorden i de velfærdsstatslige institutioner og i særdeleshed i det danske sundhedsvæsen. Her ses et styrket tværsamarbejde som en væsentlig nøgle til forbedring af kvaliteten i kernopgaven og til i højere grad at sætte borgeren i centrum for de professionelles arbejde. Men selvom der synes at være enighed om, at mere og bedre samarbejde på tværs er en god ide, er der langt fra enighed om, hvad det forbedrede samarbejde skal indebære, og hvordan det skal føres ud i livet. Der tales ofte om, at tværsamarbejdet præges af stor begrebsforvirring. Denne artikel viser, hvordan der reelt er tale om flere divergerende diskurser, der kurssætter det tværgående samarbejde på måder, der vil giver de
professionelle forståelsen af kerneopgaven og inddragelsesperspektivet meget forskellige vilkår. Artiklen tager udgangspunkt i en række centrale begreber; tværprofessionelt samarbejde, relationel koordinering og samskabelse. Det diskuteres, hvordan de diskurser, begreberne på forskellig vis knytter an til, trækker på forskellige problemforståelser, og hvordan de som følge heraf opererer med meget forskellige målsætninger for en styrkelse af samarbejdet på tværs.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind18
Udgave nummer4
Sider (fra-til)8-23
Antal sider16
ISSN1399-1442
StatusUdgivet - 2016

Emneord

  • Tværprofessionelt samarbejde
  • samskabelse
  • Tværfaglighed
  • relationel koordinering

Citer dette

@article{35c38c4dc9c6447cbee24d764ec4646b,
title = "Kampen om tv{\ae}rsamarbejdet",
abstract = "{\O}nsket om at styrke samarbejdet p{\aa} tv{\ae}rs af faglige skel og organisatoriske opdelinger kan identificeres som en tydelig dagsorden i de velf{\ae}rdsstatslige institutioner og i s{\ae}rdeleshed i det danske sundhedsv{\ae}sen. Her ses et styrket tv{\ae}rsamarbejde som en v{\ae}sentlig n{\o}gle til forbedring af kvaliteten i kernopgaven og til i h{\o}jere grad at s{\ae}tte borgeren i centrum for de professionelles arbejde. Men selvom der synes at v{\ae}re enighed om, at mere og bedre samarbejde p{\aa} tv{\ae}rs er en god ide, er der langt fra enighed om, hvad det forbedrede samarbejde skal indeb{\ae}re, og hvordan det skal f{\o}res ud i livet. Der tales ofte om, at tv{\ae}rsamarbejdet pr{\ae}ges af stor begrebsforvirring. Denne artikel viser, hvordan der reelt er tale om flere divergerende diskurser, der kurss{\ae}tter det tv{\ae}rg{\aa}ende samarbejde p{\aa} m{\aa}der, der vil giver deprofessionelle forst{\aa}elsen af kerneopgaven og inddragelsesperspektivet meget forskellige vilk{\aa}r. Artiklen tager udgangspunkt i en r{\ae}kke centrale begreber; tv{\ae}rprofessionelt samarbejde, relationel koordinering og samskabelse. Det diskuteres, hvordan de diskurser, begreberne p{\aa} forskellig vis knytter an til, tr{\ae}kker p{\aa} forskellige problemforst{\aa}elser, og hvordan de som f{\o}lge heraf opererer med meget forskellige m{\aa}ls{\ae}tninger for en styrkelse af samarbejdet p{\aa} tv{\ae}rs.",
keywords = "Tv{\ae}rprofessionelt samarbejde, samskabelse, Tv{\ae}rfaglighed, relationel koordinering",
author = "Sine Lehn-Christiansen",
year = "2016",
language = "Dansk",
volume = "18",
pages = "8--23",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "4",

}

Kampen om tværsamarbejdet. / Lehn-Christiansen, Sine.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 18, Nr. 4, 2016, s. 8-23.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Kampen om tværsamarbejdet

AU - Lehn-Christiansen, Sine

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Ønsket om at styrke samarbejdet på tværs af faglige skel og organisatoriske opdelinger kan identificeres som en tydelig dagsorden i de velfærdsstatslige institutioner og i særdeleshed i det danske sundhedsvæsen. Her ses et styrket tværsamarbejde som en væsentlig nøgle til forbedring af kvaliteten i kernopgaven og til i højere grad at sætte borgeren i centrum for de professionelles arbejde. Men selvom der synes at være enighed om, at mere og bedre samarbejde på tværs er en god ide, er der langt fra enighed om, hvad det forbedrede samarbejde skal indebære, og hvordan det skal føres ud i livet. Der tales ofte om, at tværsamarbejdet præges af stor begrebsforvirring. Denne artikel viser, hvordan der reelt er tale om flere divergerende diskurser, der kurssætter det tværgående samarbejde på måder, der vil giver deprofessionelle forståelsen af kerneopgaven og inddragelsesperspektivet meget forskellige vilkår. Artiklen tager udgangspunkt i en række centrale begreber; tværprofessionelt samarbejde, relationel koordinering og samskabelse. Det diskuteres, hvordan de diskurser, begreberne på forskellig vis knytter an til, trækker på forskellige problemforståelser, og hvordan de som følge heraf opererer med meget forskellige målsætninger for en styrkelse af samarbejdet på tværs.

AB - Ønsket om at styrke samarbejdet på tværs af faglige skel og organisatoriske opdelinger kan identificeres som en tydelig dagsorden i de velfærdsstatslige institutioner og i særdeleshed i det danske sundhedsvæsen. Her ses et styrket tværsamarbejde som en væsentlig nøgle til forbedring af kvaliteten i kernopgaven og til i højere grad at sætte borgeren i centrum for de professionelles arbejde. Men selvom der synes at være enighed om, at mere og bedre samarbejde på tværs er en god ide, er der langt fra enighed om, hvad det forbedrede samarbejde skal indebære, og hvordan det skal føres ud i livet. Der tales ofte om, at tværsamarbejdet præges af stor begrebsforvirring. Denne artikel viser, hvordan der reelt er tale om flere divergerende diskurser, der kurssætter det tværgående samarbejde på måder, der vil giver deprofessionelle forståelsen af kerneopgaven og inddragelsesperspektivet meget forskellige vilkår. Artiklen tager udgangspunkt i en række centrale begreber; tværprofessionelt samarbejde, relationel koordinering og samskabelse. Det diskuteres, hvordan de diskurser, begreberne på forskellig vis knytter an til, trækker på forskellige problemforståelser, og hvordan de som følge heraf opererer med meget forskellige målsætninger for en styrkelse af samarbejdet på tværs.

KW - Tværprofessionelt samarbejde

KW - samskabelse

KW - Tværfaglighed

KW - relationel koordinering

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 18

SP - 8

EP - 23

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 4

ER -