Kampen om mindesmærkerne

Krigsmindemærker og territorielle markører i Kosovo

Kristine Juul, Henrik Nielsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Monumenter og mindesmærker har i de seneste år fået stigende opmærksomhed blandt geografer og andre samfundsforskere, der beskæftiger sig med opbygning af national identitet og kollektiv historie kultur. Gennem deres placering i det offentlige rum indgår monumenterne som del af hverdagslivets politiske kultur hvor de spiller en vigtig rolle som omdrejningspunkt for henholdsvis kollektiv politisk deltagelse eller modstand. Dette gælder ikke mindst i den Kosovo-albanske konflikt, hvor myter, nationale symboler, historiefortællinger måske i ganske særlig voldsom grad har haft betydning og ind imellem fatal effekt på konfliktens udvikling og udfald.

Artiklen forsøger at afdække baggrunden for den omfattende og systematiske destruktion af monumenter der har fundet sted i Kosovo og i andre dele af det tidligere Jugoslavien op gennem 90'erne. Dernæst undersøges de aktuelle forsøg på en 'national rekonstruktion som den kommer til udtryk i f.eks. opsætningen af monumenter for faldne KLA-kæmpere. Ved at se på hvorledes konfliktens forskellige parter aktivt spiller på og udnytter det potentiale der kan hentes i nationale symboler såsom myter og monumenter, og hvorledes dette indgår i markeringen af etniske territorier forsøger artiklen at analysere nogle af de konkrete former for 'banal nationalisme', som medvirker til at holde modsætningsforholdene mellem albanere og serbere i live.

OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift
Udgave nummer43
Sider (fra-til)3-24
ISSN0282-4329
StatusUdgivet - 2007

Emneord

  • krigsmindemærker
  • kulturarv
  • territorialitet

Citer dette

@article{87619c50c2b211db856d000ea68e967b,
title = "Kampen om mindesm{\ae}rkerne: Krigsmindem{\ae}rker og territorielle mark{\o}rer i Kosovo",
abstract = "Monumenter og mindesm{\ae}rker har i de seneste {\aa}r f{\aa}et stigende opm{\ae}rksomhed blandt geografer og andre samfundsforskere, der besk{\ae}ftiger sig med opbygning af national identitet og kollektiv historie kultur. Gennem deres placering i det offentlige rum indg{\aa}r monumenterne som del af hverdagslivets politiske kultur hvor de spiller en vigtig rolle som omdrejningspunkt for henholdsvis kollektiv politisk deltagelse eller modstand. Dette g{\ae}lder ikke mindst i den Kosovo-albanske konflikt, hvor myter, nationale symboler, historiefort{\ae}llinger m{\aa}ske i ganske s{\ae}rlig voldsom grad har haft betydning og ind imellem fatal effekt p{\aa} konfliktens udvikling og udfald. Artiklen fors{\o}ger at afd{\ae}kke baggrunden for den omfattende og systematiske destruktion af monumenter der har fundet sted i Kosovo og i andre dele af det tidligere Jugoslavien op gennem 90'erne. Dern{\ae}st unders{\o}ges de aktuelle fors{\o}g p{\aa} en 'national rekonstruktion som den kommer til udtryk i f.eks. ops{\ae}tningen af monumenter for faldne KLA-k{\ae}mpere. Ved at se p{\aa} hvorledes konfliktens forskellige parter aktivt spiller p{\aa} og udnytter det potentiale der kan hentes i nationale symboler s{\aa}som myter og monumenter, og hvorledes dette indg{\aa}r i markeringen af etniske territorier fors{\o}ger artiklen at analysere nogle af de konkrete former for 'banal nationalisme', som medvirker til at holde mods{\ae}tningsforholdene mellem albanere og serbere i live.",
keywords = "krigsmindem{\ae}rker, kulturarv, territorialitet, war memorials, heritagesites, teritiorial markers",
author = "Kristine Juul and Henrik Nielsen",
year = "2007",
language = "Dansk",
pages = "3--24",
journal = "Nordisk Samh{\"a}llsgeografisk Tidsskrift",
issn = "0282-4329",
number = "43",

}

Kampen om mindesmærkerne : Krigsmindemærker og territorielle markører i Kosovo. / Juul, Kristine; Nielsen, Henrik.

I: Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift, Nr. 43, 2007, s. 3-24.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Kampen om mindesmærkerne

T2 - Krigsmindemærker og territorielle markører i Kosovo

AU - Juul, Kristine

AU - Nielsen, Henrik

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Monumenter og mindesmærker har i de seneste år fået stigende opmærksomhed blandt geografer og andre samfundsforskere, der beskæftiger sig med opbygning af national identitet og kollektiv historie kultur. Gennem deres placering i det offentlige rum indgår monumenterne som del af hverdagslivets politiske kultur hvor de spiller en vigtig rolle som omdrejningspunkt for henholdsvis kollektiv politisk deltagelse eller modstand. Dette gælder ikke mindst i den Kosovo-albanske konflikt, hvor myter, nationale symboler, historiefortællinger måske i ganske særlig voldsom grad har haft betydning og ind imellem fatal effekt på konfliktens udvikling og udfald. Artiklen forsøger at afdække baggrunden for den omfattende og systematiske destruktion af monumenter der har fundet sted i Kosovo og i andre dele af det tidligere Jugoslavien op gennem 90'erne. Dernæst undersøges de aktuelle forsøg på en 'national rekonstruktion som den kommer til udtryk i f.eks. opsætningen af monumenter for faldne KLA-kæmpere. Ved at se på hvorledes konfliktens forskellige parter aktivt spiller på og udnytter det potentiale der kan hentes i nationale symboler såsom myter og monumenter, og hvorledes dette indgår i markeringen af etniske territorier forsøger artiklen at analysere nogle af de konkrete former for 'banal nationalisme', som medvirker til at holde modsætningsforholdene mellem albanere og serbere i live.

AB - Monumenter og mindesmærker har i de seneste år fået stigende opmærksomhed blandt geografer og andre samfundsforskere, der beskæftiger sig med opbygning af national identitet og kollektiv historie kultur. Gennem deres placering i det offentlige rum indgår monumenterne som del af hverdagslivets politiske kultur hvor de spiller en vigtig rolle som omdrejningspunkt for henholdsvis kollektiv politisk deltagelse eller modstand. Dette gælder ikke mindst i den Kosovo-albanske konflikt, hvor myter, nationale symboler, historiefortællinger måske i ganske særlig voldsom grad har haft betydning og ind imellem fatal effekt på konfliktens udvikling og udfald. Artiklen forsøger at afdække baggrunden for den omfattende og systematiske destruktion af monumenter der har fundet sted i Kosovo og i andre dele af det tidligere Jugoslavien op gennem 90'erne. Dernæst undersøges de aktuelle forsøg på en 'national rekonstruktion som den kommer til udtryk i f.eks. opsætningen af monumenter for faldne KLA-kæmpere. Ved at se på hvorledes konfliktens forskellige parter aktivt spiller på og udnytter det potentiale der kan hentes i nationale symboler såsom myter og monumenter, og hvorledes dette indgår i markeringen af etniske territorier forsøger artiklen at analysere nogle af de konkrete former for 'banal nationalisme', som medvirker til at holde modsætningsforholdene mellem albanere og serbere i live.

KW - krigsmindemærker

KW - kulturarv

KW - territorialitet

KW - war memorials

KW - heritagesites

KW - teritiorial markers

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 3

EP - 24

JO - Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift

JF - Nordisk Samhällsgeografisk Tidsskrift

SN - 0282-4329

IS - 43

ER -