Kampen om daginstitutionen

Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession

Annegrethe Ahrenkiel, John Benedicto Krejsler

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Resumé

  Daginstitutionen og pædagogens professionelle status udfordres i
  disse år af grundlæggende reformer af den offentlige sektor. Disse
  reformer er i høj grad er præget af anbefalinger fra OECD og EU og
  gør bl.a. daginstitutionsområdet til en del af den samlede nationale
  uddannelsespolitik.
  Kvalitetsreform, læreplaner og børnemiljøvurderinger er blot
  enkelte eksempler på, hvordan forestillinger om vidensøkonomi,
  kompetenceudvikling og livslang læring også ’rammer’ danske
  daginstitutioner og pædagogens arbejdsopgaver. Reformpædagogiske
  dannelsesforestillinger får konkurrence fra den transnationale
  kompetencetænkning, samtidig med at en række opgaver og
  diskurser om daginstitutionerne består.
  I Kampen om daginstitutionen giver centrale forskere indenfor
  pædagog- og daginstitutionsfeltet et overblik over de betydelige
  ændringer i den nationale velfærdspolitik for de 0-6-årige. Det
  fremgår, hvorledes disse ændringer slår ned lokalt i kommunale forvaltninger
  og i daginstitutionens daglige praksis med en blanding
  af brud og kontinuitet som følge.
  OriginalsprogDansk
  TitelKampen om daginstitutionen : Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession
  RedaktørerJohn Benedicto Krejsler, Annegrethe Ahrenkiel, Camilla Schmidt
  Antal sider18
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagFrydenlund Academic
  Publikationsdato2014
  Sider7-25
  KapitelIndledning
  ISBN (Trykt)9788771183221
  StatusUdgivet - 2014

  Citer dette

  Ahrenkiel, A., & Krejsler, J. B. (2014). Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. I J. B. Krejsler, A. Ahrenkiel, & C. Schmidt (red.), Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession (s. 7-25). Frederiksberg: Frydenlund Academic.
  Ahrenkiel, Annegrethe ; Krejsler, John Benedicto. / Kampen om daginstitutionen : Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. red. / John Benedicto Krejsler ; Annegrethe Ahrenkiel ; Camilla Schmidt. Frederiksberg : Frydenlund Academic, 2014. s. 7-25
  @inbook{eeaa9e3075ba42fb8728fbb0b664089e,
  title = "Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencet{\ae}nkning, tradition og profession",
  abstract = "Daginstitutionen og p{\ae}dagogens professionelle status udfordres idisse {\aa}r af grundl{\ae}ggende reformer af den offentlige sektor. Dissereformer er i h{\o}j grad er pr{\ae}get af anbefalinger fra OECD og EU ogg{\o}r bl.a. daginstitutionsomr{\aa}det til en del af den samlede nationaleuddannelsespolitik.Kvalitetsreform, l{\ae}replaner og b{\o}rnemilj{\o}vurderinger er blotenkelte eksempler p{\aa}, hvordan forestillinger om videns{\o}konomi,kompetenceudvikling og livslang l{\ae}ring ogs{\aa} ’rammer’ danskedaginstitutioner og p{\ae}dagogens arbejdsopgaver. Reformp{\ae}dagogiskedannelsesforestillinger f{\aa}r konkurrence fra den transnationalekompetencet{\ae}nkning, samtidig med at en r{\ae}kke opgaver ogdiskurser om daginstitutionerne best{\aa}r.I Kampen om daginstitutionen giver centrale forskere indenforp{\ae}dagog- og daginstitutionsfeltet et overblik over de betydelige{\ae}ndringer i den nationale velf{\ae}rdspolitik for de 0-6-{\aa}rige. Detfremg{\aa}r, hvorledes disse {\ae}ndringer sl{\aa}r ned lokalt i kommunale forvaltningerog i daginstitutionens daglige praksis med en blandingaf brud og kontinuitet som f{\o}lge.",
  author = "Annegrethe Ahrenkiel and Krejsler, {John Benedicto}",
  year = "2014",
  language = "Dansk",
  isbn = "9788771183221",
  pages = "7--25",
  editor = "Krejsler, {John Benedicto} and Annegrethe Ahrenkiel and Camilla Schmidt",
  booktitle = "Kampen om daginstitutionen",
  publisher = "Frydenlund Academic",

  }

  Ahrenkiel, A & Krejsler, JB 2014, Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. i JB Krejsler, A Ahrenkiel & C Schmidt (red), Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. Frydenlund Academic, Frederiksberg, s. 7-25.

  Kampen om daginstitutionen : Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. / Ahrenkiel, Annegrethe; Krejsler, John Benedicto.

  Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. red. / John Benedicto Krejsler; Annegrethe Ahrenkiel; Camilla Schmidt. Frederiksberg : Frydenlund Academic, 2014. s. 7-25.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  TY - CHAP

  T1 - Kampen om daginstitutionen

  T2 - Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession

  AU - Ahrenkiel, Annegrethe

  AU - Krejsler, John Benedicto

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Daginstitutionen og pædagogens professionelle status udfordres idisse år af grundlæggende reformer af den offentlige sektor. Dissereformer er i høj grad er præget af anbefalinger fra OECD og EU oggør bl.a. daginstitutionsområdet til en del af den samlede nationaleuddannelsespolitik.Kvalitetsreform, læreplaner og børnemiljøvurderinger er blotenkelte eksempler på, hvordan forestillinger om vidensøkonomi,kompetenceudvikling og livslang læring også ’rammer’ danskedaginstitutioner og pædagogens arbejdsopgaver. Reformpædagogiskedannelsesforestillinger får konkurrence fra den transnationalekompetencetænkning, samtidig med at en række opgaver ogdiskurser om daginstitutionerne består.I Kampen om daginstitutionen giver centrale forskere indenforpædagog- og daginstitutionsfeltet et overblik over de betydeligeændringer i den nationale velfærdspolitik for de 0-6-årige. Detfremgår, hvorledes disse ændringer slår ned lokalt i kommunale forvaltningerog i daginstitutionens daglige praksis med en blandingaf brud og kontinuitet som følge.

  AB - Daginstitutionen og pædagogens professionelle status udfordres idisse år af grundlæggende reformer af den offentlige sektor. Dissereformer er i høj grad er præget af anbefalinger fra OECD og EU oggør bl.a. daginstitutionsområdet til en del af den samlede nationaleuddannelsespolitik.Kvalitetsreform, læreplaner og børnemiljøvurderinger er blotenkelte eksempler på, hvordan forestillinger om vidensøkonomi,kompetenceudvikling og livslang læring også ’rammer’ danskedaginstitutioner og pædagogens arbejdsopgaver. Reformpædagogiskedannelsesforestillinger får konkurrence fra den transnationalekompetencetænkning, samtidig med at en række opgaver ogdiskurser om daginstitutionerne består.I Kampen om daginstitutionen giver centrale forskere indenforpædagog- og daginstitutionsfeltet et overblik over de betydeligeændringer i den nationale velfærdspolitik for de 0-6-årige. Detfremgår, hvorledes disse ændringer slår ned lokalt i kommunale forvaltningerog i daginstitutionens daglige praksis med en blandingaf brud og kontinuitet som følge.

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 9788771183221

  SP - 7

  EP - 25

  BT - Kampen om daginstitutionen

  A2 - Krejsler, John Benedicto

  A2 - Ahrenkiel, Annegrethe

  A2 - Schmidt, Camilla

  PB - Frydenlund Academic

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Ahrenkiel A, Krejsler JB. Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. I Krejsler JB, Ahrenkiel A, Schmidt C, red., Kampen om daginstitutionen: Den danske model mellem kompetencetænkning, tradition og profession. Frederiksberg: Frydenlund Academic. 2014. s. 7-25