Kampen om ældreomsorgen: Et feministisk, poststrukturalistisk blik

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

I øjeblikket er der en øget politisk interesse og styring af ældreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af ældre og robotter i ældreplejen. Den øgede politiske interesse finder sted i forlængelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde (ældres øgede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. På den måde er Danmark – og de nordiske velfærdsstater – del af en global kamp om ældreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark både indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD.
Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. kæmpes om ældreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere på de kønsmæssige aspekter på et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik.
Metodisk er artiklen et resultat af længere tids forskning i problematikken ud fra både diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. På denne måde benyttes der både top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige spændinger og kampe om ældreomsorg.
OriginalsprogDansk
TitelKøn, magt og mangfoldighed
RedaktørerLise Lotte Hansen
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagFrydenlund Academic
Publikationsdato11 nov. 2019
Sider176-195
Kapitel8
ISBN (Trykt)9788771188066
StatusUdgivet - 11 nov. 2019
NavnKøn, samfund og politik
ISSN2246-3585

Citer dette