Kampen om ældreomsorgen

Et feministisk, post-strukturalistisk blik

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

I øjeblikket er der en øget politisk interesse og styring af ældreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af ældre og robotter i ældreplejen. Den øgede politiske interesse finder sted i forlængelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde (ældres øgede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. På den måde er Danmark – og de nordiske velfærdsstater – del af en global kamp om ældreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark både indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD.
Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. kæmpes om ældreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere på de kønsmæssige aspekter på et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik.
Metodisk er artiklen et resultat af længere tids forskning i problematikken ud fra både diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. På denne måde benyttes der både top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige spændinger og kampe om ældreomsorg.
OriginalsprogDansk
TidsskriftKøn, samfund og politik
Sider (fra-til)1-21
StatusAfsendt - 6 apr. 2017

Citer dette

@article{04dbae9cc8dd421cae4d6a9462ee6cfd,
title = "Kampen om {\ae}ldreomsorgen: Et feministisk, post-strukturalistisk blik",
abstract = "I {\o}jeblikket er der en {\o}get politisk interesse og styring af {\ae}ldreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af {\ae}ldre og robotter i {\ae}ldreplejen. Den {\o}gede politiske interesse finder sted i forl{\ae}ngelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde ({\ae}ldres {\o}gede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. P{\aa} den m{\aa}de er Danmark – og de nordiske velf{\ae}rdsstater – del af en global kamp om {\ae}ldreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark b{\aa}de indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD. Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. k{\ae}mpes om {\ae}ldreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere p{\aa} de k{\o}nsm{\ae}ssige aspekter p{\aa} et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik. Metodisk er artiklen et resultat af l{\ae}ngere tids forskning i problematikken ud fra b{\aa}de diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. P{\aa} denne m{\aa}de benyttes der b{\aa}de top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige sp{\ae}ndinger og kampe om {\ae}ldreomsorg.",
author = "Dahl, {Hanne Marlene}",
year = "2017",
month = "4",
day = "6",
language = "Dansk",
pages = "1--21",
journal = "K{\o}n, samfund og politik",
publisher = "Frydenlund",

}

Kampen om ældreomsorgen : Et feministisk, post-strukturalistisk blik. / Dahl, Hanne Marlene.

I: Køn, samfund og politik, 06.04.2017, s. 1-21.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Kampen om ældreomsorgen

T2 - Et feministisk, post-strukturalistisk blik

AU - Dahl, Hanne Marlene

PY - 2017/4/6

Y1 - 2017/4/6

N2 - I øjeblikket er der en øget politisk interesse og styring af ældreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af ældre og robotter i ældreplejen. Den øgede politiske interesse finder sted i forlængelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde (ældres øgede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. På den måde er Danmark – og de nordiske velfærdsstater – del af en global kamp om ældreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark både indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD. Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. kæmpes om ældreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere på de kønsmæssige aspekter på et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik. Metodisk er artiklen et resultat af længere tids forskning i problematikken ud fra både diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. På denne måde benyttes der både top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige spændinger og kampe om ældreomsorg.

AB - I øjeblikket er der en øget politisk interesse og styring af ældreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af ældre og robotter i ældreplejen. Den øgede politiske interesse finder sted i forlængelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde (ældres øgede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. På den måde er Danmark – og de nordiske velfærdsstater – del af en global kamp om ældreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark både indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD. Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. kæmpes om ældreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere på de kønsmæssige aspekter på et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik. Metodisk er artiklen et resultat af længere tids forskning i problematikken ud fra både diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. På denne måde benyttes der både top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige spændinger og kampe om ældreomsorg.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 1

EP - 21

JO - Køn, samfund og politik

JF - Køn, samfund og politik

ER -