Intimt medborgerskab i det 21. århundrede

Yvonne Mørck, Bente Rosenbeck

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

T.H. Marshalls medborgerskabsforståelse fra 1950 bliver stadig videreudviklet, eksempelvis med begrebet intimt medborgerskab, som overordnet henviser til at have eller ikke at have kontrol over sin krop, sine følelser, relationer og identitet(er). En sammentænkning af begreberne intersektionalitet og intimt medborgerskab tilbyder en stærk analytisk tilgang til centrale udfordringer, som det danske senmoderne samfund står over for i forhold til borgeres personlige og intime liv. Det gælder i relation til områder som vold mod kvinder i etniske minoritetsfamilier, nydanske LGBT-personers livsvilkår og interkønnedes rettigheder. Kravet om fuldt medborgerskab kommer således til at omfatte ligestilling og seksuelle rettigheder. Samtidig med at den intersektionelle analytiske tilgang er under kontinuerlig udvikling, fremhæver vi behovet for flere intersektionelt inspirerede analyser af levet liv og hverdagspraksisser.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPolitica - Tidsskrift for politisk videnskab
Vol/bind51
Udgave nummer1
Sider (fra-til)39-60
Antal sider22
ISSN0105-0710
StatusUdgivet - jan. 2019

Citer dette

@article{699d230f01634462a902dff3d8368d40,
title = "Intimt medborgerskab i det 21. {\aa}rhundrede",
abstract = "T.H. Marshalls medborgerskabsforst{\aa}else fra 1950 bliver stadig videreudviklet, eksempelvis med begrebet intimt medborgerskab, som overordnet henviser til at have eller ikke at have kontrol over sin krop, sine f{\o}lelser, relationer og identitet(er). En samment{\ae}nkning af begreberne intersektionalitet og intimt medborgerskab tilbyder en st{\ae}rk analytisk tilgang til centrale udfordringer, som det danske senmoderne samfund st{\aa}r over for i forhold til borgeres personlige og intime liv. Det g{\ae}lder i relation til omr{\aa}der som vold mod kvinder i etniske minoritetsfamilier, nydanske LGBT-personers livsvilk{\aa}r og interk{\o}nnedes rettigheder. Kravet om fuldt medborgerskab kommer s{\aa}ledes til at omfatte ligestilling og seksuelle rettigheder. Samtidig med at den intersektionelle analytiske tilgang er under kontinuerlig udvikling, fremh{\ae}ver vi behovet for flere intersektionelt inspirerede analyser af levet liv og hverdagspraksisser.",
author = "Yvonne M{\o}rck and Bente Rosenbeck",
year = "2019",
month = "1",
language = "Dansk",
volume = "51",
pages = "39--60",
journal = "Politica - Tidsskrift for politisk videnskab",
issn = "0105-0710",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

}

Intimt medborgerskab i det 21. århundrede. / Mørck, Yvonne; Rosenbeck, Bente.

I: Politica - Tidsskrift for politisk videnskab, Bind 51, Nr. 1, 01.2019, s. 39-60.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Intimt medborgerskab i det 21. århundrede

AU - Mørck, Yvonne

AU - Rosenbeck, Bente

PY - 2019/1

Y1 - 2019/1

N2 - T.H. Marshalls medborgerskabsforståelse fra 1950 bliver stadig videreudviklet, eksempelvis med begrebet intimt medborgerskab, som overordnet henviser til at have eller ikke at have kontrol over sin krop, sine følelser, relationer og identitet(er). En sammentænkning af begreberne intersektionalitet og intimt medborgerskab tilbyder en stærk analytisk tilgang til centrale udfordringer, som det danske senmoderne samfund står over for i forhold til borgeres personlige og intime liv. Det gælder i relation til områder som vold mod kvinder i etniske minoritetsfamilier, nydanske LGBT-personers livsvilkår og interkønnedes rettigheder. Kravet om fuldt medborgerskab kommer således til at omfatte ligestilling og seksuelle rettigheder. Samtidig med at den intersektionelle analytiske tilgang er under kontinuerlig udvikling, fremhæver vi behovet for flere intersektionelt inspirerede analyser af levet liv og hverdagspraksisser.

AB - T.H. Marshalls medborgerskabsforståelse fra 1950 bliver stadig videreudviklet, eksempelvis med begrebet intimt medborgerskab, som overordnet henviser til at have eller ikke at have kontrol over sin krop, sine følelser, relationer og identitet(er). En sammentænkning af begreberne intersektionalitet og intimt medborgerskab tilbyder en stærk analytisk tilgang til centrale udfordringer, som det danske senmoderne samfund står over for i forhold til borgeres personlige og intime liv. Det gælder i relation til områder som vold mod kvinder i etniske minoritetsfamilier, nydanske LGBT-personers livsvilkår og interkønnedes rettigheder. Kravet om fuldt medborgerskab kommer således til at omfatte ligestilling og seksuelle rettigheder. Samtidig med at den intersektionelle analytiske tilgang er under kontinuerlig udvikling, fremhæver vi behovet for flere intersektionelt inspirerede analyser af levet liv og hverdagspraksisser.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 51

SP - 39

EP - 60

JO - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

JF - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

SN - 0105-0710

IS - 1

ER -