Intergenerational care in the Danish welfare society: Ethnic majority and ethnic minority families

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Abstract

I denne artikel undersøger vi generationsforholdet mellem yngre voksne og deres forældre i det danske velfærdssamfund. Vores fokus er på omsorgspraksis og på slægtledsforpligtelser (filial responsibility). Artiklen omfatter dybdeanalyser af omsorgspraksis og intergenerationelle normer (filial norms) hos den sydasiatiske diaspora i Danmark. Artiklen undersøger forskelle og ligheder i omsorgsrelationerne mellem etniske minoriteter og etniske majoriteter i Danmark.
Fokus er på yngre voksne omkring 30-35 år. Der bruges såvel kvantitative som kvalitative metoder i studiet af forholdet mellem individualisering og fællesskab i familielivet. Vi anlægger en tværfaglig tilgang i vores studie, som trækker på såvel socialpsykologi som livsforløbsstudier og social netværksanalyse. Både surveydata og dybdegående, kvalitative data tages i anvendelse i dette studie af samspillet mellem institutionaliseret individualisme og solidaritet i den danske velfærdsstat. Gennem analyser af disse data udforskes aktuelle idealer og praktikker i hverdagens omsorgsrelationer hos såvel etniske minoriteter som majoriteter.
Resultaterne udfordrer kulturelle stereotyper og hverdagsforståelser, som får os til at tro, at etniske majoriteter og minoriteter lever vidt forskellige former for familieliv i Danmark. Dette er ikke tilfældet. Omvendt viser analysen dog også, at individuelle livsbiografier og identiteter er ulæseligt indvævet i kulturelt specifikke omsorgspraktikker. Et af de centrale fund er, at individualisering og en individuel livsorientering ikke udelukker intergenerationel solidaritet i den danske velfærdsstat.
Keywords: intergenerational care, individualisation, communality/ interconnectedness, social network analysis, ideals, everyday practices, social psychology.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftFokus paa Familien
Antal sider24
ISSN0332-5415
StatusAfsendt - 2015

Emneord

  • intergenerational care
  • individualisation
  • communality
  • social network analysis
  • ideals
  • everyday practices
  • social psychology

Citer dette