Innovation som demokratisk spor i projektarbejdet

Monika Fæster, Christine Revsbech

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

    Abstract

    Gruppearbejde, projektarbejde eller problemorienteret akademisk skrivning. Studerendes selvstændige projekter står centralt i udfoldelsen af Roskilde Universitets didaktik. Projektarbejde er en væsentlig del af de studerendes uddannelsesforløb og en del af RUC studerendes habitus, hvilket tydeliggøres når nogle af de første spørgsmål studerende får fra medstuderende er: Hvad skriver du om?
    Ser man på gruppeprocessen som en rejse, så er projektarbejde alt andet end en komfortabel køretur med en GPS, der sikkert, og uden involvering fra chaufføren, viser vej til destinationen. Projektarbejde er en køretur, hvor man (op)finder vejen mens man kører, alt imens man læser kortet, orienterer sig, diskuterer med medpassagerne og skiftes til at tage rattet for at nå målet indenfor rammen af en stram tidsfrist.
    Men, samtidig med at projektarbejde og gruppeprocesser er udfordrende, så har projektarbejde en styrke ved at modne de studerende, forbedre den studerende i kritisk tænkning samt give de studerende mulighed for at afprøve teoretisk opstillede problemstillinger i en praktisk kontekst. Der er ligeledes et væsentligt kompetence aspekt i projektarbejdet, når studerende tager udfordringer op og handler selvstændigt på disse for at gennemføre et projekt. Derudover rummer gruppearbejde demokratiske læreprocesser i forhold til forhandling og udvælgelse af ideer, der kan beskrives i form af åben og lukket innovation.
    OriginalsprogDansk
    TidsskriftSPOR - et tidsskrift for universitetspædagogik
    Vol/bind4
    Sider (fra-til)55-60
    ISSN2245-8751
    StatusUdgivet - 2014

    Emneord

    • Uddannelse
    • entrepreneurship
    • tværfaglighed
    • kreativt og kollektivt læringsrum

    Citer dette