Innovation som demokratisk spor i projektarbejdet

Monika Fæster, Christine Revsbech

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

TidsskriftSPOR - et tidsskrift for universitetspædagogik
    Vol/bind4
    Sider (fra-til)55-60
    ISSN2245-8751
    StatusUdgivet - 2014

• Uddannelse
    • entrepreneurship
    • tværfaglighed
    • kreativt og kollektivt læringsrum

@article{a95cbd094f7a4459b4cd7670ed690645,
    title = "Innovation som demokratisk spor i projektarbejdet",
    abstract = "Gruppearbejde, projektarbejde eller problemorienteret akademisk skrivning. Studerendes selvst{\ae}ndige projekter st{\aa}r centralt i udfoldelsen af Roskilde Universitets didaktik. Projektarbejde er en v{\ae}sentlig del af de studerendes uddannelsesforl{\o}b og en del af RUC studerendes habitus, hvilket tydeligg{\o}res n{\aa}r nogle af de f{\o}rste sp{\o}rgsm{\aa}l studerende f{\aa}r fra medstuderende er: Hvad skriver du om?Ser man p{\aa} gruppeprocessen som en rejse, s{\aa} er projektarbejde alt andet end en komfortabel k{\o}retur med en GPS, der sikkert, og uden involvering fra chauff{\o}ren, viser vej til destinationen. Projektarbejde er en k{\o}retur, hvor man (op)finder vejen mens man k{\o}rer, alt imens man l{\ae}ser kortet, orienterer sig, diskuterer med medpassagerne og skiftes til at tage rattet for at n{\aa} m{\aa}let indenfor rammen af en stram tidsfrist.Men, samtidig med at projektarbejde og gruppeprocesser er udfordrende, s{\aa} har projektarbejde en styrke ved at modne de studerende, forbedre den studerende i kritisk t{\ae}nkning samt give de studerende mulighed for at afpr{\o}ve teoretisk opstillede problemstillinger i en praktisk kontekst. Der er ligeledes et v{\ae}sentligt kompetence aspekt i projektarbejdet, n{\aa}r studerende tager udfordringer op og handler selvst{\ae}ndigt p{\aa} disse for at gennemf{\o}re et projekt. Derudover rummer gruppearbejde demokratiske l{\ae}reprocesser i forhold til forhandling og udv{\ae}lgelse af ideer, der kan beskrives i form af {\aa}ben og lukket innovation.",
    keywords = "Uddannelse, entrepreneurship, tv{\ae}rfaglighed, kreativt og kollektivt l{\ae}ringsrum",
    author = "Monika F{\ae}ster and Christine Revsbech",
    year = "2014",
    volume = "4",
    pages = "55--60",
    journal = "SPOR - et tidsskrift for universitetsp{\ae}dagogik",
    issn = "2245-8751",
    publisher = "Institut for P{\ae}dagogik og Uddannelsesforskning (PAES), Roskilde Universitet",

Innovation som demokratisk spor i projektarbejdet. / Fæster, Monika; Revsbech, Christine.

I: SPOR - et tidsskrift for universitetspædagogik, Bind 4, 2014, s. 55-60.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Innovation som demokratisk spor i projektarbejdet

AU - Fæster, Monika

AU - Revsbech, Christine

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Gruppearbejde, projektarbejde eller problemorienteret akademisk skrivning. Studerendes selvstændige projekter står centralt i udfoldelsen af Roskilde Universitets didaktik. Projektarbejde er en væsentlig del af de studerendes uddannelsesforløb og en del af RUC studerendes habitus, hvilket tydeliggøres når nogle af de første spørgsmål studerende får fra medstuderende er: Hvad skriver du om?Ser man på gruppeprocessen som en rejse, så er projektarbejde alt andet end en komfortabel køretur med en GPS, der sikkert, og uden involvering fra chaufføren, viser vej til destinationen. Projektarbejde er en køretur, hvor man (op)finder vejen mens man kører, alt imens man læser kortet, orienterer sig, diskuterer med medpassagerne og skiftes til at tage rattet for at nå målet indenfor rammen af en stram tidsfrist.Men, samtidig med at projektarbejde og gruppeprocesser er udfordrende, så har projektarbejde en styrke ved at modne de studerende, forbedre den studerende i kritisk tænkning samt give de studerende mulighed for at afprøve teoretisk opstillede problemstillinger i en praktisk kontekst. Der er ligeledes et væsentligt kompetence aspekt i projektarbejdet, når studerende tager udfordringer op og handler selvstændigt på disse for at gennemføre et projekt. Derudover rummer gruppearbejde demokratiske læreprocesser i forhold til forhandling og udvælgelse af ideer, der kan beskrives i form af åben og lukket innovation.

AB - Gruppearbejde, projektarbejde eller problemorienteret akademisk skrivning. Studerendes selvstændige projekter står centralt i udfoldelsen af Roskilde Universitets didaktik. Projektarbejde er en væsentlig del af de studerendes uddannelsesforløb og en del af RUC studerendes habitus, hvilket tydeliggøres når nogle af de første spørgsmål studerende får fra medstuderende er: Hvad skriver du om?Ser man på gruppeprocessen som en rejse, så er projektarbejde alt andet end en komfortabel køretur med en GPS, der sikkert, og uden involvering fra chaufføren, viser vej til destinationen. Projektarbejde er en køretur, hvor man (op)finder vejen mens man kører, alt imens man læser kortet, orienterer sig, diskuterer med medpassagerne og skiftes til at tage rattet for at nå målet indenfor rammen af en stram tidsfrist.Men, samtidig med at projektarbejde og gruppeprocesser er udfordrende, så har projektarbejde en styrke ved at modne de studerende, forbedre den studerende i kritisk tænkning samt give de studerende mulighed for at afprøve teoretisk opstillede problemstillinger i en praktisk kontekst. Der er ligeledes et væsentligt kompetence aspekt i projektarbejdet, når studerende tager udfordringer op og handler selvstændigt på disse for at gennemføre et projekt. Derudover rummer gruppearbejde demokratiske læreprocesser i forhold til forhandling og udvælgelse af ideer, der kan beskrives i form af åben og lukket innovation.

KW - Uddannelse

KW - entrepreneurship

KW - tværfaglighed

KW - kreativt og kollektivt læringsrum