Ethnographic Comparisons of Globalisation and Schooling.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen diskuterer forholdet mellem uddannelse, skole og konstruktion af identitet, som det finder sted i hverdagsliv og skole blandt unge piger i Eritrea, Nepal og Danmark. Der tages udgangspunkt i etnografiske og komparative studier af skole på tværs af kultur og kontekst men fokus på unge pigers forhandlinger af nationale og globale dannelsesprojekter.
    Udgivelsesdato: 1. marts
    OriginalsprogEngelsk
    TidsskriftYoung - Nordic Journal of Youth Research
    Vol/bind14
    Udgave nummer03
    Sider (fra-til)219-233
    ISSN1103-3088
    StatusUdgivet - 2006

@article{17987ea0d31711db9c7c000ea68e967b,
    title = "Imagining Selves. School Narratives from Girls in Schools in Eritrea, Nepal and Denmark.: Ethnographic Comparisons of Globalisation and Schooling.",
    abstract = "The article has a double aim. First, to study the relation between education, schooling and the construction of identity as this is played out in everyday life and school among young girls in secondary schools in Eritrea, Nepal and Denmark; second, to explore challenges and opportunities for ethnographic comparison of schooling cutting across culture and context. Inspired by contributions on globalisation and education the article focuses on the consequence and implications of schooling. Taking point of departure in girls’ narratives individual responses to and resistance against national projects on education and the making of future citizens is explored.",
    author = "Madsen, {Ulla Ambrosius}",
    year = "2006",
    language = "English",
    volume = "14",
    pages = "219--233",
    journal = "Young",
    issn = "1103-3088",
    publisher = "Sage Publications India Pvt. Ltd.",
    number = "03",

TY - JOUR

T1 - Imagining Selves. School Narratives from Girls in Schools in Eritrea, Nepal and Denmark.

T2 - Ethnographic Comparisons of Globalisation and Schooling.

AU - Madsen, Ulla Ambrosius

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - The article has a double aim. First, to study the relation between education, schooling and the construction of identity as this is played out in everyday life and school among young girls in secondary schools in Eritrea, Nepal and Denmark; second, to explore challenges and opportunities for ethnographic comparison of schooling cutting across culture and context. Inspired by contributions on globalisation and education the article focuses on the consequence and implications of schooling. Taking point of departure in girls’ narratives individual responses to and resistance against national projects on education and the making of future citizens is explored.

AB - The article has a double aim. First, to study the relation between education, schooling and the construction of identity as this is played out in everyday life and school among young girls in secondary schools in Eritrea, Nepal and Denmark; second, to explore challenges and opportunities for ethnographic comparison of schooling cutting across culture and context. Inspired by contributions on globalisation and education the article focuses on the consequence and implications of schooling. Taking point of departure in girls’ narratives individual responses to and resistance against national projects on education and the making of future citizens is explored.

M3 - Journal article

VL - 14