Hvornår er feministisk teori kritisk? Om tværdisciplinær begrebsdannelse og Simone de Beauvoirs dialektiske metode

Publikation: KonferencebidragPaperForskningpeer review

Abstract

Der er flere strategier til at producere nye begreber og udvikle det teoretisk-metodiske rammesæt inden for feministisk teori: synliggørelsen af hidtil skjulte fænomener eller udsigelsespositioner, fremstillingen af positive programmer som alternativ til status quo, og endelig udformningen af en negativ kritisk vurdering af eksisterende begreber. I dette oplæg argumenterer jeg for hvad vi kunne kalde en dialektisk metode til begrebsdannelse, som vi kan rekonstruere ud fra Simone de Beauvoirs Det andet køn. Dette hovedværk – der banede vejen for kønsteori som (anti)disciplin – fremvirker kvinden som ny og tværdisciplinær analysegenstand gennem en gradvis indarbejdelse af negative bestemmelser. GWF Hegels dialektik virker her dobbelt: dels idet at begrebet forstås gennem sin logiske historie, dels idet at ekstra-filosofisk materiale og ‘levet erfaring’ integreres i en ellers ‘ren’ teoretisk diskurs. Denne metodiske tilgang har væsentlige politiske konsekvenser, kort sagt identificerer den et frigørelsesprojekt snarere end en ligestillingskamp; tråde som vi kan genfinde i den feministiske kritik i dag.
Bidragets oversatte titelWhen is feminist theory critical?: On transdisciplinary concept formation and dialectical method in Simone de Beauvoir
OriginalsprogDansk
Publikationsdato19 aug. 2022
StatusUdgivet - 19 aug. 2022
BegivenhedDansk kønsforsknings indre og ydre rammer - Københavns Universitet, Søndre Campus, København, Danmark
Varighed: 18 aug. 202219 aug. 2022
https://koensforskning.ku.dk/rammer/

Konference

KonferenceDansk kønsforsknings indre og ydre rammer
LokationKøbenhavns Universitet, Søndre Campus
Land/OmrådeDanmark
ByKøbenhavn
Periode18/08/202219/08/2022
AndetI det seneste år har kønsforskningen været genstand for debat og kritik. Mens kritikkerne begrænser sig til få politisk motiverede ’værdikrigere’, så peger debatten på, at der er mange meninger og forståelser om kønsforskningens væsen, formål og nødvendighed. Med konferencen ønsker vi først bedre at forstå den politiske samtid, som kønsforskningen diskuteres i, og dernæst ønsker vi at skabe et kønsforskningens svar til debatten: Hvad mener kønsforskerne, at den danske kønsforskning er, kan og bør være? Hvad er den danske kønsforskning aktuelle form?
Internetadresse

Citer dette