(H)vide verden

om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring

Lise Dam Rasmussen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Resumé

I debatten om den offentlige sektor fremstilles kvalitetssikring som et selvfølgeligt fænomen, der ikke kan problematiseres. For hvem kan være imod kvalitet? Med implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel understreges både udbredelsen og aktualiteten af kvalitetssikring.
Ph.d.-afhandlingen (H)vide verden stiller skarpt på kvalitetssikring som et styringsredskab i hospitalsvæsenet med spørgsmålet: Hvad betyder styringen for professionerne, og hvad betyder professionerne for styringen? Således analyserer afhandlingen kvalitetssikring som et styringsredskab med fokus på, hvordan der styres på en bestemt måde, og anvendes bestemte former for tænkning og handling.
Afhandlingen viser, at kvalitetssikring har mangfoldige virkemåder og involverer social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger på forskellige måder. Særligt demonstrerer afhandlingen, at der med kvalitetssikring ikke kun skabes orden, men også uorden i hospitalspraksis, ligesom den belyser hvordan kvalitetssikring skaber forskydninger i professionshierarkier og skaber nye privilegerede positioner.
OriginalsprogDansk
ForlagRoskilde Universitet
Antal sider288
StatusUdgivet - 2012
NavnFS & P Ph.D. afhandlinger
Nummer69
ISSN0909-9174

Emneord

 • kvalitetssikring
 • quality management
 • professionsidentiteter
 • professioner
 • sundhedsprofessionelle
 • læger
 • sygeplejersker
 • social- og sundhedsassistenter
 • governmentality
 • Foucault
 • sundhedsvæsen
 • hospitaler
 • NIP
 • styringsteknologier
 • performance management
 • professional identities
 • professions
 • healthprofessions

Citer dette

Rasmussen, L. D. (2012). (H)vide verden: om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring. Roskilde Universitet. FS & P Ph.D. afhandlinger, Nr. 69
Rasmussen, Lise Dam. / (H)vide verden : om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring. Roskilde Universitet, 2012. 288 s. (FS & P Ph.D. afhandlinger; Nr. 69).
@phdthesis{f6c654d7064448ac9ad9df9a31226315,
title = "(H)vide verden: om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring",
abstract = "I debatten om den offentlige sektor fremstilles kvalitetssikring som et selvf{\o}lgeligt f{\ae}nomen, der ikke kan problematiseres. For hvem kan v{\ae}re imod kvalitet? Med implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel understreges b{\aa}de udbredelsen og aktualiteten af kvalitetssikring.Ph.d.-afhandlingen (H)vide verden stiller skarpt p{\aa} kvalitetssikring som et styringsredskab i hospitalsv{\ae}senet med sp{\o}rgsm{\aa}let: Hvad betyder styringen for professionerne, og hvad betyder professionerne for styringen? S{\aa}ledes analyserer afhandlingen kvalitetssikring som et styringsredskab med fokus p{\aa}, hvordan der styres p{\aa} en bestemt m{\aa}de, og anvendes bestemte former for t{\ae}nkning og handling.Afhandlingen viser, at kvalitetssikring har mangfoldige virkem{\aa}der og involverer social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og l{\ae}ger p{\aa} forskellige m{\aa}der. S{\ae}rligt demonstrerer afhandlingen, at der med kvalitetssikring ikke kun skabes orden, men ogs{\aa} uorden i hospitalspraksis, ligesom den belyser hvordan kvalitetssikring skaber forskydninger i professionshierarkier og skaber nye privilegerede positioner.",
keywords = "kvalitetssikring, quality management, professionsidentiteter, professioner, sundhedsprofessionelle, l{\ae}ger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, governmentality, Foucault, sundhedsv{\ae}sen, hospitaler, NIP, styringsteknologier, performance management, professional identities, professions, healthprofessions",
author = "Rasmussen, {Lise Dam}",
year = "2012",
language = "Dansk",
publisher = "Roskilde Universitet",

}

Rasmussen, LD 2012, (H)vide verden: om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring. FS & P Ph.D. afhandlinger, nr. 69, Roskilde Universitet.

(H)vide verden : om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring. / Rasmussen, Lise Dam.

Roskilde Universitet, 2012. 288 s. (FS & P Ph.D. afhandlinger; Nr. 69).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - (H)vide verden

T2 - om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring

AU - Rasmussen, Lise Dam

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - I debatten om den offentlige sektor fremstilles kvalitetssikring som et selvfølgeligt fænomen, der ikke kan problematiseres. For hvem kan være imod kvalitet? Med implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel understreges både udbredelsen og aktualiteten af kvalitetssikring.Ph.d.-afhandlingen (H)vide verden stiller skarpt på kvalitetssikring som et styringsredskab i hospitalsvæsenet med spørgsmålet: Hvad betyder styringen for professionerne, og hvad betyder professionerne for styringen? Således analyserer afhandlingen kvalitetssikring som et styringsredskab med fokus på, hvordan der styres på en bestemt måde, og anvendes bestemte former for tænkning og handling.Afhandlingen viser, at kvalitetssikring har mangfoldige virkemåder og involverer social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger på forskellige måder. Særligt demonstrerer afhandlingen, at der med kvalitetssikring ikke kun skabes orden, men også uorden i hospitalspraksis, ligesom den belyser hvordan kvalitetssikring skaber forskydninger i professionshierarkier og skaber nye privilegerede positioner.

AB - I debatten om den offentlige sektor fremstilles kvalitetssikring som et selvfølgeligt fænomen, der ikke kan problematiseres. For hvem kan være imod kvalitet? Med implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel understreges både udbredelsen og aktualiteten af kvalitetssikring.Ph.d.-afhandlingen (H)vide verden stiller skarpt på kvalitetssikring som et styringsredskab i hospitalsvæsenet med spørgsmålet: Hvad betyder styringen for professionerne, og hvad betyder professionerne for styringen? Således analyserer afhandlingen kvalitetssikring som et styringsredskab med fokus på, hvordan der styres på en bestemt måde, og anvendes bestemte former for tænkning og handling.Afhandlingen viser, at kvalitetssikring har mangfoldige virkemåder og involverer social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger på forskellige måder. Særligt demonstrerer afhandlingen, at der med kvalitetssikring ikke kun skabes orden, men også uorden i hospitalspraksis, ligesom den belyser hvordan kvalitetssikring skaber forskydninger i professionshierarkier og skaber nye privilegerede positioner.

KW - kvalitetssikring

KW - quality management

KW - professionsidentiteter

KW - professioner

KW - sundhedsprofessionelle

KW - læger

KW - sygeplejersker

KW - social- og sundhedsassistenter

KW - governmentality

KW - Foucault

KW - sundhedsvæsen

KW - hospitaler

KW - NIP

KW - styringsteknologier

KW - performance management

KW - professional identities

KW - professions

KW - healthprofessions

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - (H)vide verden

PB - Roskilde Universitet

ER -

Rasmussen LD. (H)vide verden: om relationer mellem professionsidentiteter og kvalitetssikring. Roskilde Universitet, 2012. 288 s. (FS & P Ph.D. afhandlinger; Nr. 69).