Hvad der gør noget og hvilken etik det implicerer

Om uregerlighed, risikovillighed og langsommelighed

Jo Krøjer, Katia Dupret Søndergård

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Med afsæt i ny-materialismen og aktør-netværksteori diskuterer artiklen de forskningsetiske implikationer af princippet om generaliseret symmetri. Diskussionen omfatter dels spørgsmålet om hvilke etiske fordringer, der aktualiseres, når non-humane aktører i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, og giver et bud på, hvordan de kan indfris. Det grundlæggende argument er at hverken forsker eller felt har almagt til at definere etiske fordringer, men at etik opstår i interaktion det undersøgte netværk og forskerens netværk og pen. Denne identificering af en ny-materialistisk forskningsetik involverer en ny metodologi som i artiklen beskrives som heterogen opmærksomhed. Artiklen udfolder denne gennem en konceptualisering af risikovillighed og langsommelighed som et bud på etiske forsknings-måder.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNordiske Udkast
Vol/bind39
Udgave nummer1
Sider (fra-til)71-85
Antal sider15
ISSN1396-3953
StatusUdgivet - 2011

Emneord

  • Forskningsetik
  • metodologi
  • poststrukturalisme
  • ANT
  • teknologi
  • risikovillighed
  • langsommelighed

Citer dette

@article{786b36bad7f348b28c6a597ecec9ed3a,
title = "Hvad der g{\o}r noget og hvilken etik det implicerer: Om uregerlighed, risikovillighed og langsommelighed",
abstract = "Med afs{\ae}t i ny-materialismen og akt{\o}r-netv{\ae}rksteori diskuterer artiklen de forskningsetiske implikationer af princippet om generaliseret symmetri. Diskussionen omfatter dels sp{\o}rgsm{\aa}let om hvilke etiske fordringer, der aktualiseres, n{\aa}r non-humane akt{\o}rer i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, og giver et bud p{\aa}, hvordan de kan indfris. Det grundl{\ae}ggende argument er at hverken forsker eller felt har almagt til at definere etiske fordringer, men at etik opst{\aa}r i interaktion det unders{\o}gte netv{\ae}rk og forskerens netv{\ae}rk og pen. Denne identificering af en ny-materialistisk forskningsetik involverer en ny metodologi som i artiklen beskrives som heterogen opm{\ae}rksomhed. Artiklen udfolder denne gennem en konceptualisering af risikovillighed og langsommelighed som et bud p{\aa} etiske forsknings-m{\aa}der.",
keywords = "Forskningsetik, metodologi, poststrukturalisme, ANT, teknologi, risikovillighed, langsommelighed",
author = "Jo Kr{\o}jer and S{\o}nderg{\aa}rd, {Katia Dupret}",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "39",
pages = "71--85",
journal = "Nordiske Udkast",
issn = "1396-3953",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

}

Hvad der gør noget og hvilken etik det implicerer : Om uregerlighed, risikovillighed og langsommelighed. / Krøjer, Jo; Søndergård, Katia Dupret.

I: Nordiske Udkast, Bind 39, Nr. 1, 2011, s. 71-85.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Hvad der gør noget og hvilken etik det implicerer

T2 - Om uregerlighed, risikovillighed og langsommelighed

AU - Krøjer, Jo

AU - Søndergård, Katia Dupret

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Med afsæt i ny-materialismen og aktør-netværksteori diskuterer artiklen de forskningsetiske implikationer af princippet om generaliseret symmetri. Diskussionen omfatter dels spørgsmålet om hvilke etiske fordringer, der aktualiseres, når non-humane aktører i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, og giver et bud på, hvordan de kan indfris. Det grundlæggende argument er at hverken forsker eller felt har almagt til at definere etiske fordringer, men at etik opstår i interaktion det undersøgte netværk og forskerens netværk og pen. Denne identificering af en ny-materialistisk forskningsetik involverer en ny metodologi som i artiklen beskrives som heterogen opmærksomhed. Artiklen udfolder denne gennem en konceptualisering af risikovillighed og langsommelighed som et bud på etiske forsknings-måder.

AB - Med afsæt i ny-materialismen og aktør-netværksteori diskuterer artiklen de forskningsetiske implikationer af princippet om generaliseret symmetri. Diskussionen omfatter dels spørgsmålet om hvilke etiske fordringer, der aktualiseres, når non-humane aktører i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, og giver et bud på, hvordan de kan indfris. Det grundlæggende argument er at hverken forsker eller felt har almagt til at definere etiske fordringer, men at etik opstår i interaktion det undersøgte netværk og forskerens netværk og pen. Denne identificering af en ny-materialistisk forskningsetik involverer en ny metodologi som i artiklen beskrives som heterogen opmærksomhed. Artiklen udfolder denne gennem en konceptualisering af risikovillighed og langsommelighed som et bud på etiske forsknings-måder.

KW - Forskningsetik

KW - metodologi

KW - poststrukturalisme

KW - ANT

KW - teknologi

KW - risikovillighed

KW - langsommelighed

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 39

SP - 71

EP - 85

JO - Nordiske Udkast

JF - Nordiske Udkast

SN - 1396-3953

IS - 1

ER -