Hovednøglen, der blev væk: – og en opfordring til at lade den være glemt

Jesper Pagh, Henning Thomsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Da Ebenezer Howard for 100 år siden så ind i fremtiden, kune han se en plan og et design, der fremstod så godt som perfekt. Howard kom ikke selv til at opleve, hvordan hans ideer blev ført ind i efterkrigstidens industrialisering og globalisering. Var han ikke gået bort i 1928, blot 15 år efter dannelsen af "Garden City and Town Planning Organisation" eller IFHP, som vi kender organisationen bedre som i dag, havde han måske erkendt, at der, der kom til at ske, trods alt ikke helt var det, han havde håbet på. At dømme fortiden ud fra, hvad vi ved i dag, er ikke retfærdigt, men at lære af de erfaringer, vi har opsamlet på vejen, er fremdeles en forpligtelse. I de samtaler, der kan læses på de foregående sider, har vi forsøgt at spore, hvad der foregår netop nu, hvad angår boliger og planlægning, i forskellige professioner, hos forskellige mennesker. Historien begyndte ikke i går, og slutter efter alt at dømme ikke i morgen. I denne afsluttende kommentar vil vi undlade at foreslå en ny storslået vision for planlægningen, snarere blot forsøge at samle nogle få tråde fra samtalerne, og kaste lys over, hvad vi håber kan være af interesse for andre.
Bidragets oversatte titelThe Master Key Misplaced: – and a bold suggestion to stop looking for it
OriginalsprogDansk
TidsskriftArkitektur DK
Vol/bind2013
Udgave nummer1
Sider (fra-til)72-77
Antal sider6
ISSN0004-2013
StatusUdgivet - feb. 2013

Emneord

  • Planlægning
  • Arkitektur
  • Sted
  • Politik

Citer dette

@article{03831c4330404200a506ae2623ff4a1a,
title = "Hovedn{\o}glen, der blev v{\ae}k: – og en opfordring til at lade den v{\ae}re glemt",
abstract = "Da Ebenezer Howard for 100 {\aa}r siden s{\aa} ind i fremtiden, kune han se en plan og et design, der fremstod s{\aa} godt som perfekt. Howard kom ikke selv til at opleve, hvordan hans ideer blev f{\o}rt ind i efterkrigstidens industrialisering og globalisering. Var han ikke g{\aa}et bort i 1928, blot 15 {\aa}r efter dannelsen af {"}Garden City and Town Planning Organisation{"} eller IFHP, som vi kender organisationen bedre som i dag, havde han m{\aa}ske erkendt, at der, der kom til at ske, trods alt ikke helt var det, han havde h{\aa}bet p{\aa}. At d{\o}mme fortiden ud fra, hvad vi ved i dag, er ikke retf{\ae}rdigt, men at l{\ae}re af de erfaringer, vi har opsamlet p{\aa} vejen, er fremdeles en forpligtelse. I de samtaler, der kan l{\ae}ses p{\aa} de foreg{\aa}ende sider, har vi fors{\o}gt at spore, hvad der foreg{\aa}r netop nu, hvad ang{\aa}r boliger og planl{\ae}gning, i forskellige professioner, hos forskellige mennesker. Historien begyndte ikke i g{\aa}r, og slutter efter alt at d{\o}mme ikke i morgen. I denne afsluttende kommentar vil vi undlade at foresl{\aa} en ny storsl{\aa}et vision for planl{\ae}gningen, snarere blot fors{\o}ge at samle nogle f{\aa} tr{\aa}de fra samtalerne, og kaste lys over, hvad vi h{\aa}ber kan v{\ae}re af interesse for andre.",
keywords = "Planning, Place, Politics, Architecture, Planl{\ae}gning, Arkitektur, Sted, Politik",
author = "Jesper Pagh and Henning Thomsen",
year = "2013",
month = "2",
language = "Dansk",
volume = "2013",
pages = "72--77",
journal = "Arkitektur DK",
issn = "0004-2013",
publisher = "Arkitektens Forlag",
number = "1",

}

Hovednøglen, der blev væk : – og en opfordring til at lade den være glemt. / Pagh, Jesper; Thomsen, Henning.

I: Arkitektur DK, Bind 2013, Nr. 1, 02.2013, s. 72-77.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Hovednøglen, der blev væk

T2 - – og en opfordring til at lade den være glemt

AU - Pagh, Jesper

AU - Thomsen, Henning

PY - 2013/2

Y1 - 2013/2

N2 - Da Ebenezer Howard for 100 år siden så ind i fremtiden, kune han se en plan og et design, der fremstod så godt som perfekt. Howard kom ikke selv til at opleve, hvordan hans ideer blev ført ind i efterkrigstidens industrialisering og globalisering. Var han ikke gået bort i 1928, blot 15 år efter dannelsen af "Garden City and Town Planning Organisation" eller IFHP, som vi kender organisationen bedre som i dag, havde han måske erkendt, at der, der kom til at ske, trods alt ikke helt var det, han havde håbet på. At dømme fortiden ud fra, hvad vi ved i dag, er ikke retfærdigt, men at lære af de erfaringer, vi har opsamlet på vejen, er fremdeles en forpligtelse. I de samtaler, der kan læses på de foregående sider, har vi forsøgt at spore, hvad der foregår netop nu, hvad angår boliger og planlægning, i forskellige professioner, hos forskellige mennesker. Historien begyndte ikke i går, og slutter efter alt at dømme ikke i morgen. I denne afsluttende kommentar vil vi undlade at foreslå en ny storslået vision for planlægningen, snarere blot forsøge at samle nogle få tråde fra samtalerne, og kaste lys over, hvad vi håber kan være af interesse for andre.

AB - Da Ebenezer Howard for 100 år siden så ind i fremtiden, kune han se en plan og et design, der fremstod så godt som perfekt. Howard kom ikke selv til at opleve, hvordan hans ideer blev ført ind i efterkrigstidens industrialisering og globalisering. Var han ikke gået bort i 1928, blot 15 år efter dannelsen af "Garden City and Town Planning Organisation" eller IFHP, som vi kender organisationen bedre som i dag, havde han måske erkendt, at der, der kom til at ske, trods alt ikke helt var det, han havde håbet på. At dømme fortiden ud fra, hvad vi ved i dag, er ikke retfærdigt, men at lære af de erfaringer, vi har opsamlet på vejen, er fremdeles en forpligtelse. I de samtaler, der kan læses på de foregående sider, har vi forsøgt at spore, hvad der foregår netop nu, hvad angår boliger og planlægning, i forskellige professioner, hos forskellige mennesker. Historien begyndte ikke i går, og slutter efter alt at dømme ikke i morgen. I denne afsluttende kommentar vil vi undlade at foreslå en ny storslået vision for planlægningen, snarere blot forsøge at samle nogle få tråde fra samtalerne, og kaste lys over, hvad vi håber kan være af interesse for andre.

KW - Planning

KW - Place

KW - Politics

KW - Architecture

KW - Planlægning

KW - Arkitektur

KW - Sted

KW - Politik

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2013

SP - 72

EP - 77

JO - Arkitektur DK

JF - Arkitektur DK

SN - 0004-2013

IS - 1

ER -