Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser

Marianne Mahler, Anneli Sarvimäki, Anne Clancy, Bettina Stenbock-Hult, Nina Simonsen, Anne Liveng, Lena Zidén, Aud Johannessen, Helena Hörder

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Baggrund.
Det er officiel politik i de nordiske lande, at det er bedst at blive gammel i eget hjem. Derfor er det væsentligt, at ældre mennesker bevarer deres sundhed og funktionsevne, så de kan blive i deres eget hjem så længe som muligt. Politisk lægges der vægt på at bo i eget hjem, og der er fokus på hjemmepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor er det væsentligt at forstå, hvordan hjemmet kan være med til at fremme den ældres sundhed.

Formål.
Formålet med denne undersøgelse var at opnå en ny forståelse af hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennesker.

Metode.
Der blev foretaget en litteraturgennemgang med refleksion og analyse ved hjælp af en hermeneutisk metode.

Resultater.
Resultaterne viser, at det hjemlige miljø bliver en afgørende determinant for uafhængighed, når alderen stiger. Hjemmet understøtter selvet, når mennesker bliver ældre, det vækker associationer til fortiden, og det kan give de ældre mennesker nærhed til familien og en følelse af at være en del af lokalmiljøet.

Konklusioner.
Kun ved at tage højde for betydningen af hjemmet og ressourcerne hos det enkelte ældre menneske kan hjemmet virkelig fungere som et sundhedsfremmende miljø. Hvis sundhedspersoner kun fokuserer på risikoforebyggelse, kan de komme til ikke at tage hensyn til det ældre menneskes perspektiv, og det kan føre til umyndiggørelse snarere end sundhedsfremme.
OriginalsprogDansk
TidsskriftSygeplejersken
Vol/bindFag & Forskning
Udgave nummer02
Sider (fra-til)42-47
Antal sider6
ISSN0106-8350
StatusUdgivet - apr. 2016
Begivenhed7th Nordic Health Promotion Research Conference: Promoting Health in Everyday Settings - Vestfold University College , Vestfold, Norge
Varighed: 17 jun. 201319 jun. 2013
http://www.schoolsforhealth.eu/index.cfm?act=agenda.detail&aid=29&tid=1

Konference

Konference7th Nordic Health Promotion Research Conference
LokationVestfold University College
Land/OmrådeNorge
ByVestfold
Periode17/06/201319/06/2013
Internetadresse

Bibliografisk note

Denne artikel har tidligere været offentliggjort på engelsk i Scandinavian Journal of Public Health, 2014; 42(Suppl 15):36-40, DOI:10.1177/1403494814556648, og bringes på dansk med tilladelse fra SAGE Publications.

Emneord

  • Ældre
  • Sundhedsfremmende settings
  • hjemmet
  • uafhængighed

Citer dette