Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser

Marianne Mahler, Anneli Sarvimäki, Anne Clancy, Bettina Stenbock-Hult, Nina Simonsen, Anne Liveng, Lena Zidén, Aud Johannessen, Helena Hörder

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Baggrund.
Det er officiel politik i de nordiske lande, at det er bedst at blive gammel i eget hjem. Derfor er det væsentligt, at ældre mennesker bevarer deres sundhed og funktionsevne, så de kan blive i deres eget hjem så længe som muligt. Politisk lægges der vægt på at bo i eget hjem, og der er fokus på hjemmepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor er det væsentligt at forstå, hvordan hjemmet kan være med til at fremme den ældres sundhed.

Formål.
Formålet med denne undersøgelse var at opnå en ny forståelse af hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennesker.

Metode.
Der blev foretaget en litteraturgennemgang med refleksion og analyse ved hjælp af en hermeneutisk metode.

Resultater.
Resultaterne viser, at det hjemlige miljø bliver en afgørende determinant for uafhængighed, når alderen stiger. Hjemmet understøtter selvet, når mennesker bliver ældre, det vækker associationer til fortiden, og det kan give de ældre mennesker nærhed til familien og en følelse af at være en del af lokalmiljøet.

Konklusioner.
Kun ved at tage højde for betydningen af hjemmet og ressourcerne hos det enkelte ældre menneske kan hjemmet virkelig fungere som et sundhedsfremmende miljø. Hvis sundhedspersoner kun fokuserer på risikoforebyggelse, kan de komme til ikke at tage hensyn til det ældre menneskes perspektiv, og det kan føre til umyndiggørelse snarere end sundhedsfremme.
OriginalsprogDansk
TidsskriftSygeplejersken
Vol/bindFag & Forskning
Udgave nummer02
Sider (fra-til)42-47
Antal sider6
ISSN0106-8350
StatusUdgivet - apr. 2016
Begivenhed7th Nordic Health Promotion Research Conference: Promoting Health in Everyday Settings - Vestfold University College , Vestfold, Norge
Varighed: 17 jun. 201319 jun. 2013
http://www.schoolsforhealth.eu/index.cfm?act=agenda.detail&aid=29&tid=1

Konference

Konference7th Nordic Health Promotion Research Conference
LokationVestfold University College
LandNorge
ByVestfold
Periode17/06/201319/06/2013
Internetadresse

Bibliografisk note

Denne artikel har tidligere været offentliggjort på engelsk i Scandinavian Journal of Public Health, 2014; 42(Suppl 15):36-40, DOI:10.1177/1403494814556648, og bringes på dansk med tilladelse fra SAGE Publications.

Emneord

  • Ældre
  • Sundhedsfremmende settings
  • hjemmet
  • uafhængighed

Citer dette

Mahler, M., Sarvimäki, A., Clancy, A., Stenbock-Hult, B., Simonsen, N., Liveng, A., ... Hörder, H. (2016). Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser. Sygeplejersken, Fag & Forskning(02), 42-47.
Mahler, Marianne ; Sarvimäki, Anneli ; Clancy, Anne ; Stenbock-Hult, Bettina ; Simonsen, Nina ; Liveng, Anne ; Zidén, Lena ; Johannessen, Aud ; Hörder, Helena . / Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser. I: Sygeplejersken. 2016 ; Bind Fag & Forskning, Nr. 02. s. 42-47.
@article{4a0ff8d18a9f47a0b38ad264d7951bc6,
title = "Hjemmet som sundhedsfremmende setting for {\ae}ldre mennekser",
abstract = "Baggrund. Det er officiel politik i de nordiske lande, at det er bedst at blive gammel i eget hjem. Derfor er det v{\ae}sentligt, at {\ae}ldre mennesker bevarer deres sundhed og funktionsevne, s{\aa} de kan blive i deres eget hjem s{\aa} l{\ae}nge som muligt. Politisk l{\ae}gges der v{\ae}gt p{\aa} at bo i eget hjem, og der er fokus p{\aa} hjemmepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor er det v{\ae}sentligt at forst{\aa}, hvordan hjemmet kan v{\ae}re med til at fremme den {\ae}ldres sundhed. Form{\aa}l. Form{\aa}let med denne unders{\o}gelse var at opn{\aa} en ny forst{\aa}else af hjemmet som sundhedsfremmende setting for {\ae}ldre mennesker. Metode. Der blev foretaget en litteraturgennemgang med refleksion og analyse ved hj{\ae}lp af en hermeneutisk metode. Resultater. Resultaterne viser, at det hjemlige milj{\o} bliver en afg{\o}rende determinant for uafh{\ae}ngighed, n{\aa}r alderen stiger. Hjemmet underst{\o}tter selvet, n{\aa}r mennesker bliver {\ae}ldre, det v{\ae}kker associationer til fortiden, og det kan give de {\ae}ldre mennesker n{\ae}rhed til familien og en f{\o}lelse af at v{\ae}re en del af lokalmilj{\o}et. Konklusioner. Kun ved at tage h{\o}jde for betydningen af hjemmet og ressourcerne hos det enkelte {\ae}ldre menneske kan hjemmet virkelig fungere som et sundhedsfremmende milj{\o}. Hvis sundhedspersoner kun fokuserer p{\aa} risikoforebyggelse, kan de komme til ikke at tage hensyn til det {\ae}ldre menneskes perspektiv, og det kan f{\o}re til umyndigg{\o}relse snarere end sundhedsfremme.",
keywords = "{\AE}ldre , Sundhedsfremmende settings, hjemmet, uafh{\ae}ngighed",
author = "Marianne Mahler and Anneli Sarvim{\"a}ki and Anne Clancy and Bettina Stenbock-Hult and Nina Simonsen and Anne Liveng and Lena Zid{\'e}n and Aud Johannessen and Helena H{\"o}rder",
note = "Denne artikel har tidligere v{\ae}ret offentliggjort p{\aa} engelsk i Scandinavian Journal of Public Health, 2014; 42(Suppl 15):36-40, DOI:10.1177/1403494814556648, og bringes p{\aa} dansk med tilladelse fra SAGE Publications.",
year = "2016",
month = "4",
language = "Dansk",
volume = "Fag & Forskning",
pages = "42--47",
journal = "Sygeplejersken",
issn = "0106-8350",
publisher = "Dansk Sygeplejerad",
number = "02",

}

Mahler, M, Sarvimäki, A, Clancy, A, Stenbock-Hult, B, Simonsen, N, Liveng, A, Zidén, L, Johannessen, A & Hörder, H 2016, 'Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser', Sygeplejersken, bind Fag & Forskning, nr. 02, s. 42-47.

Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser. / Mahler, Marianne; Sarvimäki, Anneli ; Clancy, Anne ; Stenbock-Hult, Bettina ; Simonsen, Nina ; Liveng, Anne; Zidén, Lena ; Johannessen, Aud ; Hörder, Helena .

I: Sygeplejersken, Bind Fag & Forskning, Nr. 02, 04.2016, s. 42-47.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser

AU - Mahler, Marianne

AU - Sarvimäki, Anneli

AU - Clancy, Anne

AU - Stenbock-Hult, Bettina

AU - Simonsen, Nina

AU - Liveng, Anne

AU - Zidén, Lena

AU - Johannessen, Aud

AU - Hörder, Helena

N1 - Denne artikel har tidligere været offentliggjort på engelsk i Scandinavian Journal of Public Health, 2014; 42(Suppl 15):36-40, DOI:10.1177/1403494814556648, og bringes på dansk med tilladelse fra SAGE Publications.

PY - 2016/4

Y1 - 2016/4

N2 - Baggrund. Det er officiel politik i de nordiske lande, at det er bedst at blive gammel i eget hjem. Derfor er det væsentligt, at ældre mennesker bevarer deres sundhed og funktionsevne, så de kan blive i deres eget hjem så længe som muligt. Politisk lægges der vægt på at bo i eget hjem, og der er fokus på hjemmepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor er det væsentligt at forstå, hvordan hjemmet kan være med til at fremme den ældres sundhed. Formål. Formålet med denne undersøgelse var at opnå en ny forståelse af hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennesker. Metode. Der blev foretaget en litteraturgennemgang med refleksion og analyse ved hjælp af en hermeneutisk metode. Resultater. Resultaterne viser, at det hjemlige miljø bliver en afgørende determinant for uafhængighed, når alderen stiger. Hjemmet understøtter selvet, når mennesker bliver ældre, det vækker associationer til fortiden, og det kan give de ældre mennesker nærhed til familien og en følelse af at være en del af lokalmiljøet. Konklusioner. Kun ved at tage højde for betydningen af hjemmet og ressourcerne hos det enkelte ældre menneske kan hjemmet virkelig fungere som et sundhedsfremmende miljø. Hvis sundhedspersoner kun fokuserer på risikoforebyggelse, kan de komme til ikke at tage hensyn til det ældre menneskes perspektiv, og det kan føre til umyndiggørelse snarere end sundhedsfremme.

AB - Baggrund. Det er officiel politik i de nordiske lande, at det er bedst at blive gammel i eget hjem. Derfor er det væsentligt, at ældre mennesker bevarer deres sundhed og funktionsevne, så de kan blive i deres eget hjem så længe som muligt. Politisk lægges der vægt på at bo i eget hjem, og der er fokus på hjemmepleje, forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor er det væsentligt at forstå, hvordan hjemmet kan være med til at fremme den ældres sundhed. Formål. Formålet med denne undersøgelse var at opnå en ny forståelse af hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennesker. Metode. Der blev foretaget en litteraturgennemgang med refleksion og analyse ved hjælp af en hermeneutisk metode. Resultater. Resultaterne viser, at det hjemlige miljø bliver en afgørende determinant for uafhængighed, når alderen stiger. Hjemmet understøtter selvet, når mennesker bliver ældre, det vækker associationer til fortiden, og det kan give de ældre mennesker nærhed til familien og en følelse af at være en del af lokalmiljøet. Konklusioner. Kun ved at tage højde for betydningen af hjemmet og ressourcerne hos det enkelte ældre menneske kan hjemmet virkelig fungere som et sundhedsfremmende miljø. Hvis sundhedspersoner kun fokuserer på risikoforebyggelse, kan de komme til ikke at tage hensyn til det ældre menneskes perspektiv, og det kan føre til umyndiggørelse snarere end sundhedsfremme.

KW - Ældre

KW - Sundhedsfremmende settings

KW - hjemmet

KW - uafhængighed

M3 - Tidsskriftartikel

VL - Fag & Forskning

SP - 42

EP - 47

JO - Sygeplejersken

JF - Sygeplejersken

SN - 0106-8350

IS - 02

ER -

Mahler M, Sarvimäki A, Clancy A, Stenbock-Hult B, Simonsen N, Liveng A et al. Hjemmet som sundhedsfremmende setting for ældre mennekser. Sygeplejersken. 2016 apr;Fag & Forskning(02):42-47.