Hjem, stue, butik, museum - og Ikea

Det analytiske fotografi som visuel begivenhed

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

Resumé

Det visuelle liv kan måske i sin mest banale form ses i det mest hverdagslige, nemlig i familiens hjem, fx stuen. Kapitlet tager udgangspunkt i to forskellige materielt forekommende stuer: parcelhusstuen, som den repræsenteres i Nationalmuseets udstilling, Danmarkshistorier, og nutidens stue, som den præsenteres i Ikeas udstilling i juni 2007.  Med henblik på at konstruere forskellige blikke på disse stuer anvendes fotografi et som et analytisk værktøj, der ikke i sig selv er analysens mål, men som bruges til at udfordre og undersøge de fysiske rum for at kunne sige noget om det visuelle liv, som det præsenteres i de to udstillinger. Fotografi et understøtter dobbeltblikket som analytisk greb:at se med et musealt blik i salgsudstillingen og at se med et vareblik på museumsudstillingen. Hermed foretages en udvidelse af det visuelle ind i det visuelle kulturfelt, hvor fokus flytter sig fra billedet over på det særlige blik og dermed tilfører materialiteten noget socialt og personligt ”andet”.

OriginalsprogDansk
TitelVisuel Kultur : viden, liv, politik
RedaktørerHelene Illeris, Hans Dam Christensen
Antal sider16
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagMultivers
Publikationsdato2009
Sider224-239
ISBN (Trykt)978-87-7917-243-2
StatusUdgivet - 2009

Emneord

  • visuel kultur
  • fotografi
  • museologi
  • forbrug

Citer dette

Ingemann, B. (2009). Hjem, stue, butik, museum - og Ikea: Det analytiske fotografi som visuel begivenhed. I H. Illeris, & H. Dam Christensen (red.), Visuel Kultur: viden, liv, politik (s. 224-239). København: Multivers.
Ingemann, Bruno. / Hjem, stue, butik, museum - og Ikea : Det analytiske fotografi som visuel begivenhed. Visuel Kultur: viden, liv, politik. red. / Helene Illeris ; Hans Dam Christensen. København : Multivers, 2009. s. 224-239
@inbook{33bd31b0a7f711dc9a76000ea68e967b,
title = "Hjem, stue, butik, museum - og Ikea: Det analytiske fotografi som visuel begivenhed",
abstract = "Det visuelle liv kan m{\aa}ske i sin mest banale form ses i det mest hverdagslige, nemlig i familiens hjem, fx stuen. Kapitlet tager udgangspunkt i to forskellige materielt forekommende stuer: parcelhusstuen, som den repr{\ae}senteres i Nationalmuseets udstilling, Danmarkshistorier, og nutidens stue, som den pr{\ae}senteres i Ikeas udstilling i juni 2007.  Med henblik p{\aa} at konstruere forskellige blikke p{\aa} disse stuer anvendes fotografi et som et analytisk v{\ae}rkt{\o}j, der ikke i sig selv er analysens m{\aa}l, men som bruges til at udfordre og unders{\o}ge de fysiske rum for at kunne sige noget om det visuelle liv, som det pr{\ae}senteres i de to udstillinger. Fotografi et underst{\o}tter dobbeltblikket som analytisk greb:at se med et musealt blik i salgsudstillingen og at se med et vareblik p{\aa} museumsudstillingen. Hermed foretages en udvidelse af det visuelle ind i det visuelle kulturfelt, hvor fokus flytter sig fra billedet over p{\aa} det s{\ae}rlige blik og dermed tilf{\o}rer materialiteten noget socialt og personligt ”andet”.",
keywords = "visuel kultur, fotografi, museologi, forbrug, visual culture, photography, museology, comsumption",
author = "Bruno Ingemann",
year = "2009",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7917-243-2",
pages = "224--239",
editor = "Helene Illeris and {Dam Christensen}, Hans",
booktitle = "Visuel Kultur",
publisher = "Multivers",

}

Ingemann, B 2009, Hjem, stue, butik, museum - og Ikea: Det analytiske fotografi som visuel begivenhed. i H Illeris & H Dam Christensen (red), Visuel Kultur: viden, liv, politik. Multivers, København, s. 224-239.

Hjem, stue, butik, museum - og Ikea : Det analytiske fotografi som visuel begivenhed. / Ingemann, Bruno.

Visuel Kultur: viden, liv, politik. red. / Helene Illeris; Hans Dam Christensen. København : Multivers, 2009. s. 224-239.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskning

TY - CHAP

T1 - Hjem, stue, butik, museum - og Ikea

T2 - Det analytiske fotografi som visuel begivenhed

AU - Ingemann, Bruno

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Det visuelle liv kan måske i sin mest banale form ses i det mest hverdagslige, nemlig i familiens hjem, fx stuen. Kapitlet tager udgangspunkt i to forskellige materielt forekommende stuer: parcelhusstuen, som den repræsenteres i Nationalmuseets udstilling, Danmarkshistorier, og nutidens stue, som den præsenteres i Ikeas udstilling i juni 2007.  Med henblik på at konstruere forskellige blikke på disse stuer anvendes fotografi et som et analytisk værktøj, der ikke i sig selv er analysens mål, men som bruges til at udfordre og undersøge de fysiske rum for at kunne sige noget om det visuelle liv, som det præsenteres i de to udstillinger. Fotografi et understøtter dobbeltblikket som analytisk greb:at se med et musealt blik i salgsudstillingen og at se med et vareblik på museumsudstillingen. Hermed foretages en udvidelse af det visuelle ind i det visuelle kulturfelt, hvor fokus flytter sig fra billedet over på det særlige blik og dermed tilfører materialiteten noget socialt og personligt ”andet”.

AB - Det visuelle liv kan måske i sin mest banale form ses i det mest hverdagslige, nemlig i familiens hjem, fx stuen. Kapitlet tager udgangspunkt i to forskellige materielt forekommende stuer: parcelhusstuen, som den repræsenteres i Nationalmuseets udstilling, Danmarkshistorier, og nutidens stue, som den præsenteres i Ikeas udstilling i juni 2007.  Med henblik på at konstruere forskellige blikke på disse stuer anvendes fotografi et som et analytisk værktøj, der ikke i sig selv er analysens mål, men som bruges til at udfordre og undersøge de fysiske rum for at kunne sige noget om det visuelle liv, som det præsenteres i de to udstillinger. Fotografi et understøtter dobbeltblikket som analytisk greb:at se med et musealt blik i salgsudstillingen og at se med et vareblik på museumsudstillingen. Hermed foretages en udvidelse af det visuelle ind i det visuelle kulturfelt, hvor fokus flytter sig fra billedet over på det særlige blik og dermed tilfører materialiteten noget socialt og personligt ”andet”.

KW - visuel kultur

KW - fotografi

KW - museologi

KW - forbrug

KW - visual culture

KW - photography

KW - museology

KW - comsumption

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7917-243-2

SP - 224

EP - 239

BT - Visuel Kultur

A2 - Illeris, Helene

A2 - Dam Christensen, Hans

PB - Multivers

CY - København

ER -

Ingemann B. Hjem, stue, butik, museum - og Ikea: Det analytiske fotografi som visuel begivenhed. I Illeris H, Dam Christensen H, red., Visuel Kultur: viden, liv, politik. København: Multivers. 2009. s. 224-239