Hjælp til selvhjælp eller service i hjemmeplejen

Hvordan er praksis, og er der en virkning?

Eigil Boll Hansen, Leena Eskelinen, Hanne Marlene Dahl

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Resumé

Denne undersøgelse har i fire kommuner belyst, om hjælp til selvhjælp eller serviceorienteret hjælp gør sig gældende i den kommunale hjemmepleje, om der er en virkning på ældres fysiske funktionsniveau, psykiske velbefindende og omfanget af bevilget hjælp af at have fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte.

Både hjælp til selvhjælp og service kan identificeres i flere varianter i den kommunale hjemmepleje, og der er i hverdagen typisk tale om et hjælpemiks, hvor begge former kan forekomme under det samme besøg hos en ældre borger. Hjælp til selvhjælp knytter sig til social- og sundhedshjælperes/-assistenters forståelse af faglighed, mens serviceorienteret hjælp ofte forekommer for at være imødekommende over for en ældre borger.

I de to kommuner, som har haft fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte, har vi konstateret en relativt begrænset stigning i omfanget af bevilget hjælp fra 2009 til 2010, og i den ene af kommunerne skiller udviklingen i ældres mobilitet og evne til at udføre daglige ak-tiviteter sig positivt ud.
OriginalsprogDansk
ForlagAKF
Antal sider132
ISBN (Elektronisk)978-87-7509-102-7
StatusUdgivet - 25 nov. 2011

Emneord

  • hjemmehjælp
  • omsorg
  • kommunal ældreomsorg

Citer dette

@book{364087834fd14620a5d3983f74bd3a7c,
title = "Hj{\ae}lp til selvhj{\ae}lp eller service i hjemmeplejen: Hvordan er praksis, og er der en virkning?",
abstract = "Denne unders{\o}gelse har i fire kommuner belyst, om hj{\ae}lp til selvhj{\ae}lp eller serviceorienteret hj{\ae}lp g{\o}r sig g{\ae}ldende i den kommunale hjemmepleje, om der er en virkning p{\aa} {\ae}ldres fysiske funktionsniveau, psykiske velbefindende og omfanget af bevilget hj{\ae}lp af at have fokus p{\aa} at yde hj{\ae}lp med et rehabiliterende sigte. B{\aa}de hj{\ae}lp til selvhj{\ae}lp og service kan identificeres i flere varianter i den kommunale hjemmepleje, og der er i hverdagen typisk tale om et hj{\ae}lpemiks, hvor begge former kan forekomme under det samme bes{\o}g hos en {\ae}ldre borger. Hj{\ae}lp til selvhj{\ae}lp knytter sig til social- og sundhedshj{\ae}lperes/-assistenters forst{\aa}else af faglighed, mens serviceorienteret hj{\ae}lp ofte forekommer for at v{\ae}re im{\o}dekommende over for en {\ae}ldre borger. I de to kommuner, som har haft fokus p{\aa} at yde hj{\ae}lp med et rehabiliterende sigte, har vi konstateret en relativt begr{\ae}nset stigning i omfanget af bevilget hj{\ae}lp fra 2009 til 2010, og i den ene af kommunerne skiller udviklingen i {\ae}ldres mobilitet og evne til at udf{\o}re daglige ak-tiviteter sig positivt ud.",
keywords = "hjemmehj{\ae}lp, omsorg, kommunal {\ae}ldreomsorg",
author = "{Boll Hansen}, Eigil and Leena Eskelinen and Dahl, {Hanne Marlene}",
year = "2011",
month = "11",
day = "25",
language = "Dansk",
publisher = "AKF",

}

Hjælp til selvhjælp eller service i hjemmeplejen : Hvordan er praksis, og er der en virkning? / Boll Hansen, Eigil; Eskelinen, Leena; Dahl, Hanne Marlene.

AKF, 2011. 132 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Hjælp til selvhjælp eller service i hjemmeplejen

T2 - Hvordan er praksis, og er der en virkning?

AU - Boll Hansen, Eigil

AU - Eskelinen, Leena

AU - Dahl, Hanne Marlene

PY - 2011/11/25

Y1 - 2011/11/25

N2 - Denne undersøgelse har i fire kommuner belyst, om hjælp til selvhjælp eller serviceorienteret hjælp gør sig gældende i den kommunale hjemmepleje, om der er en virkning på ældres fysiske funktionsniveau, psykiske velbefindende og omfanget af bevilget hjælp af at have fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte. Både hjælp til selvhjælp og service kan identificeres i flere varianter i den kommunale hjemmepleje, og der er i hverdagen typisk tale om et hjælpemiks, hvor begge former kan forekomme under det samme besøg hos en ældre borger. Hjælp til selvhjælp knytter sig til social- og sundhedshjælperes/-assistenters forståelse af faglighed, mens serviceorienteret hjælp ofte forekommer for at være imødekommende over for en ældre borger. I de to kommuner, som har haft fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte, har vi konstateret en relativt begrænset stigning i omfanget af bevilget hjælp fra 2009 til 2010, og i den ene af kommunerne skiller udviklingen i ældres mobilitet og evne til at udføre daglige ak-tiviteter sig positivt ud.

AB - Denne undersøgelse har i fire kommuner belyst, om hjælp til selvhjælp eller serviceorienteret hjælp gør sig gældende i den kommunale hjemmepleje, om der er en virkning på ældres fysiske funktionsniveau, psykiske velbefindende og omfanget af bevilget hjælp af at have fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte. Både hjælp til selvhjælp og service kan identificeres i flere varianter i den kommunale hjemmepleje, og der er i hverdagen typisk tale om et hjælpemiks, hvor begge former kan forekomme under det samme besøg hos en ældre borger. Hjælp til selvhjælp knytter sig til social- og sundhedshjælperes/-assistenters forståelse af faglighed, mens serviceorienteret hjælp ofte forekommer for at være imødekommende over for en ældre borger. I de to kommuner, som har haft fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte, har vi konstateret en relativt begrænset stigning i omfanget af bevilget hjælp fra 2009 til 2010, og i den ene af kommunerne skiller udviklingen i ældres mobilitet og evne til at udføre daglige ak-tiviteter sig positivt ud.

KW - hjemmehjælp

KW - omsorg

KW - kommunal ældreomsorg

M3 - Bog

BT - Hjælp til selvhjælp eller service i hjemmeplejen

PB - AKF

ER -