Hjælp til selvhjælp eller service i hjemmeplejen: Hvordan er praksis, og er der en virkning?

Eigil Boll Hansen, Leena Eskelinen, Hanne Marlene Dahl

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Abstract

Denne undersøgelse har i fire kommuner belyst, om hjælp til selvhjælp eller serviceorienteret hjælp gør sig gældende i den kommunale hjemmepleje, om der er en virkning på ældres fysiske funktionsniveau, psykiske velbefindende og omfanget af bevilget hjælp af at have fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte.

Både hjælp til selvhjælp og service kan identificeres i flere varianter i den kommunale hjemmepleje, og der er i hverdagen typisk tale om et hjælpemiks, hvor begge former kan forekomme under det samme besøg hos en ældre borger. Hjælp til selvhjælp knytter sig til social- og sundhedshjælperes/-assistenters forståelse af faglighed, mens serviceorienteret hjælp ofte forekommer for at være imødekommende over for en ældre borger.

I de to kommuner, som har haft fokus på at yde hjælp med et rehabiliterende sigte, har vi konstateret en relativt begrænset stigning i omfanget af bevilget hjælp fra 2009 til 2010, og i den ene af kommunerne skiller udviklingen i ældres mobilitet og evne til at udføre daglige ak-tiviteter sig positivt ud.
OriginalsprogDansk
ForlagAKF
Antal sider132
ISBN (Elektronisk)978-87-7509-102-7
StatusUdgivet - 25 nov. 2011

Emneord

  • hjemmehjælp
  • omsorg
  • kommunal ældreomsorg

Citer dette