Herbert Marcuse: en humanistisk marxist

Mihail Larsen

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

  Resumé

  For en hel generation af unge i Vesten kom den tysk-amerikanske filosof Herbert Marcuse (1898-1979) i 1960’erne til at spille en vigtig rolle som en inspirator til en ny læsning af Marx. Den kolde krig delte vandene mellem kapitalisme og kommunisme, og for de fleste var kommunismen ikke noget attraktivt valg. Lenin, Stalin og de kommunistiske regimer spærrede vejen for en læsning og forståelse af Marx. Undtaget herfra var et mindre antal af intellektuelle, fortrinsvis filosoffer, som hævdede, at ’den realt eksisterende socialismes’ brug af Marx var en misforståelse eller måske ligefrem en dogmatisk forfalskning. Selv om disse personer med tiden blev samlet i en gruppe under betegnelsen nymarxisme, var der tale om en meget broget forsamling, der næppe kan betegnes som en ’bevægelse’, men måske nok som en ’strømning’ med mange hvirvler. Ingen af dem havde større folkelig appel – med undtagelse af Marcuse, der lidt til sin egen overraskelse pludselig blev del af en bredere ’bevægelse’: 60’ernes vestlige ungdoms- og studenteroprør. Det var ikke mindst ham, der for en bredere kreds banede vejen for en ny læsning af Marx, fordi han med begreber og tanker fra bl.a. Marx kunne sætte ord på de ofte diffuse fornemmelse af ubehag ved den moderne kapitalisme.
  OriginalsprogDansk
  TitelMarxismen efter Marx : Tolv strømninger i det 20. århundrede
  RedaktørerMathias Hein Jessen m.fl.
  Antal sider8
  Udgivelses stedKøbenhavn
  ForlagFrydenlund Academic
  Publikationsdato2013
  Sider187 - 204
  ISBN (Trykt)9788771181142
  StatusUdgivet - 2013

  Emneord

  • Marx
  • marxisme
  • Frankfurterskole
  • kritisk teori
  • psykoanalyse
  • ungdomsoprør
  • humanisme

  Citer dette

  Larsen, M. (2013). Herbert Marcuse: en humanistisk marxist. I M. H. Jessen m.fl. (red.), Marxismen efter Marx: Tolv strømninger i det 20. århundrede (s. 187 - 204). København: Frydenlund Academic.
  Larsen, Mihail. / Herbert Marcuse : en humanistisk marxist. Marxismen efter Marx: Tolv strømninger i det 20. århundrede. red. / Mathias Hein Jessen m.fl. København : Frydenlund Academic, 2013. s. 187 - 204
  @inbook{8318edee31d940339346d901dd4ab4ce,
  title = "Herbert Marcuse: en humanistisk marxist",
  abstract = "For en hel generation af unge i Vesten kom den tysk-amerikanske filosof Herbert Marcuse (1898-1979) i 1960’erne til at spille en vigtig rolle som en inspirator til en ny l{\ae}sning af Marx. Den kolde krig delte vandene mellem kapitalisme og kommunisme, og for de fleste var kommunismen ikke noget attraktivt valg. Lenin, Stalin og de kommunistiske regimer sp{\ae}rrede vejen for en l{\ae}sning og forst{\aa}else af Marx. Undtaget herfra var et mindre antal af intellektuelle, fortrinsvis filosoffer, som h{\ae}vdede, at ’den realt eksisterende socialismes’ brug af Marx var en misforst{\aa}else eller m{\aa}ske ligefrem en dogmatisk forfalskning. Selv om disse personer med tiden blev samlet i en gruppe under betegnelsen nymarxisme, var der tale om en meget broget forsamling, der n{\ae}ppe kan betegnes som en ’bev{\ae}gelse’, men m{\aa}ske nok som en ’str{\o}mning’ med mange hvirvler. Ingen af dem havde st{\o}rre folkelig appel – med undtagelse af Marcuse, der lidt til sin egen overraskelse pludselig blev del af en bredere ’bev{\ae}gelse’: 60’ernes vestlige ungdoms- og studenteropr{\o}r. Det var ikke mindst ham, der for en bredere kreds banede vejen for en ny l{\ae}sning af Marx, fordi han med begreber og tanker fra bl.a. Marx kunne s{\ae}tte ord p{\aa} de ofte diffuse fornemmelse af ubehag ved den moderne kapitalisme.",
  keywords = "Marx, marxisme, Frankfurterskole, kritisk teori, psykoanalyse, ungdomsopr{\o}r, humanisme",
  author = "Mihail Larsen",
  year = "2013",
  language = "Dansk",
  isbn = "9788771181142",
  pages = "187 -- 204",
  editor = "{Jessen m.fl.}, {Mathias Hein}",
  booktitle = "Marxismen efter Marx",
  publisher = "Frydenlund Academic",

  }

  Larsen, M 2013, Herbert Marcuse: en humanistisk marxist. i MH Jessen m.fl. (red.), Marxismen efter Marx: Tolv strømninger i det 20. århundrede. Frydenlund Academic, København, s. 187 - 204.

  Herbert Marcuse : en humanistisk marxist. / Larsen, Mihail.

  Marxismen efter Marx: Tolv strømninger i det 20. århundrede. red. / Mathias Hein Jessen m.fl. København : Frydenlund Academic, 2013. s. 187 - 204.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

  TY - CHAP

  T1 - Herbert Marcuse

  T2 - en humanistisk marxist

  AU - Larsen, Mihail

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - For en hel generation af unge i Vesten kom den tysk-amerikanske filosof Herbert Marcuse (1898-1979) i 1960’erne til at spille en vigtig rolle som en inspirator til en ny læsning af Marx. Den kolde krig delte vandene mellem kapitalisme og kommunisme, og for de fleste var kommunismen ikke noget attraktivt valg. Lenin, Stalin og de kommunistiske regimer spærrede vejen for en læsning og forståelse af Marx. Undtaget herfra var et mindre antal af intellektuelle, fortrinsvis filosoffer, som hævdede, at ’den realt eksisterende socialismes’ brug af Marx var en misforståelse eller måske ligefrem en dogmatisk forfalskning. Selv om disse personer med tiden blev samlet i en gruppe under betegnelsen nymarxisme, var der tale om en meget broget forsamling, der næppe kan betegnes som en ’bevægelse’, men måske nok som en ’strømning’ med mange hvirvler. Ingen af dem havde større folkelig appel – med undtagelse af Marcuse, der lidt til sin egen overraskelse pludselig blev del af en bredere ’bevægelse’: 60’ernes vestlige ungdoms- og studenteroprør. Det var ikke mindst ham, der for en bredere kreds banede vejen for en ny læsning af Marx, fordi han med begreber og tanker fra bl.a. Marx kunne sætte ord på de ofte diffuse fornemmelse af ubehag ved den moderne kapitalisme.

  AB - For en hel generation af unge i Vesten kom den tysk-amerikanske filosof Herbert Marcuse (1898-1979) i 1960’erne til at spille en vigtig rolle som en inspirator til en ny læsning af Marx. Den kolde krig delte vandene mellem kapitalisme og kommunisme, og for de fleste var kommunismen ikke noget attraktivt valg. Lenin, Stalin og de kommunistiske regimer spærrede vejen for en læsning og forståelse af Marx. Undtaget herfra var et mindre antal af intellektuelle, fortrinsvis filosoffer, som hævdede, at ’den realt eksisterende socialismes’ brug af Marx var en misforståelse eller måske ligefrem en dogmatisk forfalskning. Selv om disse personer med tiden blev samlet i en gruppe under betegnelsen nymarxisme, var der tale om en meget broget forsamling, der næppe kan betegnes som en ’bevægelse’, men måske nok som en ’strømning’ med mange hvirvler. Ingen af dem havde større folkelig appel – med undtagelse af Marcuse, der lidt til sin egen overraskelse pludselig blev del af en bredere ’bevægelse’: 60’ernes vestlige ungdoms- og studenteroprør. Det var ikke mindst ham, der for en bredere kreds banede vejen for en ny læsning af Marx, fordi han med begreber og tanker fra bl.a. Marx kunne sætte ord på de ofte diffuse fornemmelse af ubehag ved den moderne kapitalisme.

  KW - Marx

  KW - marxisme

  KW - Frankfurterskole

  KW - kritisk teori

  KW - psykoanalyse

  KW - ungdomsoprør

  KW - humanisme

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 9788771181142

  SP - 187

  EP - 204

  BT - Marxismen efter Marx

  A2 - Jessen m.fl., Mathias Hein

  PB - Frydenlund Academic

  CY - København

  ER -

  Larsen M. Herbert Marcuse: en humanistisk marxist. I Jessen m.fl. MH, red., Marxismen efter Marx: Tolv strømninger i det 20. århundrede. København: Frydenlund Academic. 2013. s. 187 - 204