Helbred dig selv i historisk kontekst

Sygdomsfortolkning og historiebrug i tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  Resumé

  Artiklen undersøger den meningsskabende og handlingsorienterede historiebrug, som tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur tilbyder til fortolkning af sygdom. Artiklen viser, hvordan fortidsfortolkningen - der angår årsagen til sygdom - bruges til at håndtere nutidens sygdom og udstikke retningen for, hvad skal der til for fremadrettet at få det bedre eller blive helbredt. To forskellige syndefaldsmyter - en tidligt moderne, der er religiøst og kollektivt funderet og en nutidig, der er individuelt og psykologisk funderet - udgør den overordnede ramme for sygdomsfortolkningen, og forestillingerne om synd som årsag til sygdom og sygdom som straf for synd viser sig at være ligeså sejlivede i selvhjælpslitteraturen som forestillingerne om selvkontrol og disciplin som vej til helbredelse.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftTEMP - tidsskrift for historie
  Udgave nummer2
  Sider (fra-til)36-54
  Antal sider18
  ISSN1904-5565
  StatusUdgivet - 2011

  Emneord

  • historiebrug
  • erindring
  • historiebevidsthed
  • sygdomsfortolkning
  • selvhjælpslitteratur

  Citer dette

  @article{6f0e004be928419297f0266afdf4100a,
  title = "Helbred dig selv i historisk kontekst: Sygdomsfortolkning og historiebrug i tidlig moderne og nutidig selvhj{\ae}lpslitteratur",
  abstract = "Artiklen unders{\o}ger den meningsskabende og handlingsorienterede historiebrug, som tidlig moderne og nutidig selvhj{\ae}lpslitteratur tilbyder til fortolkning af sygdom. Artiklen viser, hvordan fortidsfortolkningen - der ang{\aa}r {\aa}rsagen til sygdom - bruges til at h{\aa}ndtere nutidens sygdom og udstikke retningen for, hvad skal der til for fremadrettet at f{\aa} det bedre eller blive helbredt. To forskellige syndefaldsmyter - en tidligt moderne, der er religi{\o}st og kollektivt funderet og en nutidig, der er individuelt og psykologisk funderet - udg{\o}r den overordnede ramme for sygdomsfortolkningen, og forestillingerne om synd som {\aa}rsag til sygdom og sygdom som straf for synd viser sig at v{\ae}re liges{\aa} sejlivede i selvhj{\ae}lpslitteraturen som forestillingerne om selvkontrol og disciplin som vej til helbredelse.",
  keywords = "historiebrug, erindring, historiebevidsthed, sygdomsfortolkning, selvhj{\ae}lpslitteratur",
  author = "Kruse, {Tove Elisabeth}",
  year = "2011",
  language = "Dansk",
  pages = "36--54",
  journal = "TEMP - tidsskrift for historie",
  issn = "1904-5565",
  publisher = "Nyt Selskab for Historie",
  number = "2",

  }

  Helbred dig selv i historisk kontekst : Sygdomsfortolkning og historiebrug i tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur. / Kruse, Tove Elisabeth.

  I: TEMP - tidsskrift for historie, Nr. 2, 2011, s. 36-54.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Helbred dig selv i historisk kontekst

  T2 - Sygdomsfortolkning og historiebrug i tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur

  AU - Kruse, Tove Elisabeth

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Artiklen undersøger den meningsskabende og handlingsorienterede historiebrug, som tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur tilbyder til fortolkning af sygdom. Artiklen viser, hvordan fortidsfortolkningen - der angår årsagen til sygdom - bruges til at håndtere nutidens sygdom og udstikke retningen for, hvad skal der til for fremadrettet at få det bedre eller blive helbredt. To forskellige syndefaldsmyter - en tidligt moderne, der er religiøst og kollektivt funderet og en nutidig, der er individuelt og psykologisk funderet - udgør den overordnede ramme for sygdomsfortolkningen, og forestillingerne om synd som årsag til sygdom og sygdom som straf for synd viser sig at være ligeså sejlivede i selvhjælpslitteraturen som forestillingerne om selvkontrol og disciplin som vej til helbredelse.

  AB - Artiklen undersøger den meningsskabende og handlingsorienterede historiebrug, som tidlig moderne og nutidig selvhjælpslitteratur tilbyder til fortolkning af sygdom. Artiklen viser, hvordan fortidsfortolkningen - der angår årsagen til sygdom - bruges til at håndtere nutidens sygdom og udstikke retningen for, hvad skal der til for fremadrettet at få det bedre eller blive helbredt. To forskellige syndefaldsmyter - en tidligt moderne, der er religiøst og kollektivt funderet og en nutidig, der er individuelt og psykologisk funderet - udgør den overordnede ramme for sygdomsfortolkningen, og forestillingerne om synd som årsag til sygdom og sygdom som straf for synd viser sig at være ligeså sejlivede i selvhjælpslitteraturen som forestillingerne om selvkontrol og disciplin som vej til helbredelse.

  KW - historiebrug

  KW - erindring

  KW - historiebevidsthed

  KW - sygdomsfortolkning

  KW - selvhjælpslitteratur

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 36

  EP - 54

  JO - TEMP - tidsskrift for historie

  JF - TEMP - tidsskrift for historie

  SN - 1904-5565

  IS - 2

  ER -