Bidragets oversatte titel: Græsrodsdemokrati eller "gadens parlament"?: (Selv)refleksioner om Citizen's Broom bevægelsens praksis med henblik på en genopretning af retsstaten

Heidi Bojsen, Seydou Boni

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

Græsrods- og folkebevægelsen Cititizen’s Broom, der blev grundlagt i 2013 er blevet langt mere populær og opnået langt større indlydelse end nogen havde kunnet forudse da dens første aktiviteter fandt sted. Som følge af opstanden i okotober 2014 i Burkina Faso og i overgangsregimet, der fulgte, er bevægelsen blevet en reference og en aktør, som andre interessenter i samfundet og magtspillet henvender sig til. Banégas, Brisset-Foucault og Cutolo (2012) har givet flere eksempler på den voksende folkelige debat, der finder sted på offentlige steder i de afrikanske byrum, debatter og ”læringsrum”, der i stigende grad fremstår som alternative og komplementerende platforme til dem, som retsstaten stiller til rådigheder for borgerne gennem sine institutioner. Blandt de spor, som de tre forskere udstikker, stiller artiklen skarpt på folkelige bevægelser såsom Cititizen’s Broom, og den rolle de kan spille for genoprettelsen af retsstaten i Burkina Faso: Hvilke praksis finder sted i bevægelsen? Hvordan kan man definere hvad der er dens succeser eller nederlag i de former for dialog, der finder sted? Den anvendte metode trække både på selv-etnografi (Anderson 2008) og endo-metodologi (Olivier de Sardan) samt den potentielle politiske instrumentalisering af al forskning, der behandler centrale sociale spørgsmål (Copans 1991).
OriginalsprogFransk
TitelLa restauration de l’Etat de droit en période de post-transition en Afrique : Actes de colloque.Université du Faso, les 27, 28 et 29 octobre 2016
RedaktørerIssa Diallo
ForlagEditions universitaires européennes
Publikationsdato2017
ISBN (Trykt)978-620-2-26434-1
StatusUdgivet - 2017
BegivenhedColloque international de Ouagadougousur la restauration de l’Etat de droit en période de post-transition en Afrique - Université de Faso, Ouagadougou, Burkina Faso
Varighed: 26 dec. 201628 dec. 2016

Konference

KonferenceColloque international de Ouagadougousur la restauration de l’Etat de droit en période de post-transition en Afrique
LokationUniversité de Faso
LandBurkina Faso
ByOuagadougou
Periode26/12/201628/12/2016
Internetadresse

• Afrika
  • Burkina Faso
  • Folkeopstand
  • græsrodsbevægelser
  • retsstat

Bojsen, H., & Boni, S. (2017). Démocratie d’en-bas ou « démocratie de la rue » ? (Auto-)réflexions sur quelques pratiques du Balai citoyen dans les efforts d’une restauration de l’État de droit. I I. Diallo (red.), La restauration de l’Etat de droit en période de post-transition en Afrique: Actes de colloque.Université du Faso, les 27, 28 et 29 octobre 2016 Editions universitaires européennes.