Globalisering, industripolitik og økonomisk udvikling i det 21. århundrede

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel beskæftiger sig med industripolitikkens fødsel, død og genfødsel i en udviklingssammenhæng. Den bliver drøftet i lyset af globaliseringens forskellige faser – med en særlig vægt på globaliseringens tredje (1980-2000) og fjerde (2000-) fase. Artiklen forsøger at svare på følgende spørgsmål: Hvilken udformning og hvilken betydning har industripolitikken haft i globaliseringens forskellige faser? Hvilke muligheder og begrænsninger har den økonomisk-politiske globalisering de seneste tre-fire årtier sat for industripolitiske tiltag i udviklingslandene? Hvilke centrale argumenter har der været fremført for og imod industripolitik som et udviklingsinstrument? Hvordan kan en ny industripolitik i det 21. århundrede begrundes i en udviklingskontekst, hvilken udformning ser den ud til at få? Der argumenteres både teoretisk og empirisk for vigtigheden af at bringe både en vækstorienteret makropolitik og en pro-aktiv industripolitik tilbage i udviklingsdebatten, dog tilpasset de ændrede rammebetingelser i det 21. århundrede.
OriginalsprogDansk
TidsskriftØkonomi & Politik
Vol/bind86
Udgave nummer3
Sider (fra-til)21-40
Antal sider20
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - okt. 2013

Emneord

  • Industripolitik
  • globalisering

Citer dette

@article{dd8faee3f46e43e390305b51a0e0da27,
title = "Globalisering, industripolitik og {\o}konomisk udvikling i det 21. {\aa}rhundrede",
abstract = "Denne artikel besk{\ae}ftiger sig med industripolitikkens f{\o}dsel, d{\o}d og genf{\o}dsel i en udviklingssammenh{\ae}ng. Den bliver dr{\o}ftet i lyset af globaliseringens forskellige faser – med en s{\ae}rlig v{\ae}gt p{\aa} globaliseringens tredje (1980-2000) og fjerde (2000-) fase. Artiklen fors{\o}ger at svare p{\aa} f{\o}lgende sp{\o}rgsm{\aa}l: Hvilken udformning og hvilken betydning har industripolitikken haft i globaliseringens forskellige faser? Hvilke muligheder og begr{\ae}nsninger har den {\o}konomisk-politiske globalisering de seneste tre-fire {\aa}rtier sat for industripolitiske tiltag i udviklingslandene? Hvilke centrale argumenter har der v{\ae}ret fremf{\o}rt for og imod industripolitik som et udviklingsinstrument? Hvordan kan en ny industripolitik i det 21. {\aa}rhundrede begrundes i en udviklingskontekst, hvilken udformning ser den ud til at f{\aa}? Der argumenteres b{\aa}de teoretisk og empirisk for vigtigheden af at bringe b{\aa}de en v{\ae}kstorienteret makropolitik og en pro-aktiv industripolitik tilbage i udviklingsdebatten, dog tilpasset de {\ae}ndrede rammebetingelser i det 21. {\aa}rhundrede.",
keywords = "Industripolitik, globalisering",
author = "Lauridsen, {Laurids Sandager}",
year = "2013",
month = "10",
language = "Dansk",
volume = "86",
pages = "21--40",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "3",

}

Globalisering, industripolitik og økonomisk udvikling i det 21. århundrede. / Lauridsen, Laurids Sandager.

I: Økonomi & Politik, Bind 86, Nr. 3, 10.2013, s. 21-40.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Globalisering, industripolitik og økonomisk udvikling i det 21. århundrede

AU - Lauridsen, Laurids Sandager

PY - 2013/10

Y1 - 2013/10

N2 - Denne artikel beskæftiger sig med industripolitikkens fødsel, død og genfødsel i en udviklingssammenhæng. Den bliver drøftet i lyset af globaliseringens forskellige faser – med en særlig vægt på globaliseringens tredje (1980-2000) og fjerde (2000-) fase. Artiklen forsøger at svare på følgende spørgsmål: Hvilken udformning og hvilken betydning har industripolitikken haft i globaliseringens forskellige faser? Hvilke muligheder og begrænsninger har den økonomisk-politiske globalisering de seneste tre-fire årtier sat for industripolitiske tiltag i udviklingslandene? Hvilke centrale argumenter har der været fremført for og imod industripolitik som et udviklingsinstrument? Hvordan kan en ny industripolitik i det 21. århundrede begrundes i en udviklingskontekst, hvilken udformning ser den ud til at få? Der argumenteres både teoretisk og empirisk for vigtigheden af at bringe både en vækstorienteret makropolitik og en pro-aktiv industripolitik tilbage i udviklingsdebatten, dog tilpasset de ændrede rammebetingelser i det 21. århundrede.

AB - Denne artikel beskæftiger sig med industripolitikkens fødsel, død og genfødsel i en udviklingssammenhæng. Den bliver drøftet i lyset af globaliseringens forskellige faser – med en særlig vægt på globaliseringens tredje (1980-2000) og fjerde (2000-) fase. Artiklen forsøger at svare på følgende spørgsmål: Hvilken udformning og hvilken betydning har industripolitikken haft i globaliseringens forskellige faser? Hvilke muligheder og begrænsninger har den økonomisk-politiske globalisering de seneste tre-fire årtier sat for industripolitiske tiltag i udviklingslandene? Hvilke centrale argumenter har der været fremført for og imod industripolitik som et udviklingsinstrument? Hvordan kan en ny industripolitik i det 21. århundrede begrundes i en udviklingskontekst, hvilken udformning ser den ud til at få? Der argumenteres både teoretisk og empirisk for vigtigheden af at bringe både en vækstorienteret makropolitik og en pro-aktiv industripolitik tilbage i udviklingsdebatten, dog tilpasset de ændrede rammebetingelser i det 21. århundrede.

KW - Industripolitik

KW - globalisering

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 86

SP - 21

EP - 40

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 3

ER -