Funktionel tekstteori og fiktivt fortællende tekster med refleksiv funktion

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

  Resumé

  Afhandlingen handler om hvordan man i analysen af litterære tekster kan anvende sprogvidenskabelige beskrivelser af sprogbrugsnormer. Og den adskiller sig fra andre behandlinger af emnet på følgende vis. For det første har den en læserorienteret tilgang. For det andet tager den udgangspunkt i en særlig type fortællende tekster, nemlig fortællende tekster der er konstrueret sådan at forståelsesprocessen omfatter to modstridende forståelser af tekstens mening i forlængelse af hinanden. Sådanne tekster kaldes i bogen peripetiske tekster, og det omfatter bl.a. en lang række vittigheder, en del kriminalromaner og visse noveller. Redegørelsen er først og fremmest koncentreret om peripetiske noveller. Bogen omfatter to bind: Det første er anvendelsesorienteret, det andet er teoretisk argumenterende. Med det anvendelsesorienterede bind præsenteres to modeller: en model for analyse af peripetiske tekster og en funktionel tekstmodel i form af et system af sprogbrugsnormer der kan bruges i analysen og diagnosticeringen af fortællende tekster. Med det teoretiske bind bliver udvalgte litteraturvidenskabelige og sprogvidenskabelige tekstmodeller problematiseret med udgangspunkt i de egenskaber der kendetegner peripetiske tekster. I forlængelse heraf argumenteres der for revideringer af de problematiserede modeller. Bogens pointe er at en udtømmende beskrivelse af peripetiske noveller fordrer en koordinering af den litterære og den sproglige side af danskfaget. Og således er det overordnede formål med bogen at bidrage til danskfagets didaktik.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedFrederikberg
  ForlagRoskilde Universitetsforlag
  Antal sider749
  ISBN (Trykt)87-7867-323-2
  StatusUdgivet - 2005

  Citer dette

  @phdthesis{61c3809052cc11dbb97a000ea68e967b,
  title = "Funktionel tekstteori og fiktivt fort{\ae}llende tekster med refleksiv funktion",
  abstract = "Afhandlingen handler om hvordan man i analysen af litter{\ae}re tekster kan anvende sprogvidenskabelige beskrivelser af sprogbrugsnormer. Og den adskiller sig fra andre behandlinger af emnet p{\aa} f{\o}lgende vis. For det f{\o}rste har den en l{\ae}serorienteret tilgang. For det andet tager den udgangspunkt i en s{\ae}rlig type fort{\ae}llende tekster, nemlig fort{\ae}llende tekster der er konstrueret s{\aa}dan at forst{\aa}elsesprocessen omfatter to modstridende forst{\aa}elser af tekstens mening i forl{\ae}ngelse af hinanden. S{\aa}danne tekster kaldes i bogen peripetiske tekster, og det omfatter bl.a. en lang r{\ae}kke vittigheder, en del kriminalromaner og visse noveller. Redeg{\o}relsen er f{\o}rst og fremmest koncentreret om peripetiske noveller. Bogen omfatter to bind: Det f{\o}rste er anvendelsesorienteret, det andet er teoretisk argumenterende. Med det anvendelsesorienterede bind pr{\ae}senteres to modeller: en model for analyse af peripetiske tekster og en funktionel tekstmodel i form af et system af sprogbrugsnormer der kan bruges i analysen og diagnosticeringen af fort{\ae}llende tekster. Med det teoretiske bind bliver udvalgte litteraturvidenskabelige og sprogvidenskabelige tekstmodeller problematiseret med udgangspunkt i de egenskaber der kendetegner peripetiske tekster. I forl{\ae}ngelse heraf argumenteres der for revideringer af de problematiserede modeller. Bogens pointe er at en udt{\o}mmende beskrivelse af peripetiske noveller fordrer en koordinering af den litter{\ae}re og den sproglige side af danskfaget. Og s{\aa}ledes er det overordnede form{\aa}l med bogen at bidrage til danskfagets didaktik.",
  author = "Borchmann, {Simon Uffe}",
  year = "2005",
  language = "Dansk",
  isbn = "87-7867-323-2",
  publisher = "Roskilde Universitetsforlag",

  }

  Funktionel tekstteori og fiktivt fortællende tekster med refleksiv funktion. / Borchmann, Simon Uffe.

  Frederikberg : Roskilde Universitetsforlag, 2005. 749 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputatsForskning

  TY - THES

  T1 - Funktionel tekstteori og fiktivt fortællende tekster med refleksiv funktion

  AU - Borchmann, Simon Uffe

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Afhandlingen handler om hvordan man i analysen af litterære tekster kan anvende sprogvidenskabelige beskrivelser af sprogbrugsnormer. Og den adskiller sig fra andre behandlinger af emnet på følgende vis. For det første har den en læserorienteret tilgang. For det andet tager den udgangspunkt i en særlig type fortællende tekster, nemlig fortællende tekster der er konstrueret sådan at forståelsesprocessen omfatter to modstridende forståelser af tekstens mening i forlængelse af hinanden. Sådanne tekster kaldes i bogen peripetiske tekster, og det omfatter bl.a. en lang række vittigheder, en del kriminalromaner og visse noveller. Redegørelsen er først og fremmest koncentreret om peripetiske noveller. Bogen omfatter to bind: Det første er anvendelsesorienteret, det andet er teoretisk argumenterende. Med det anvendelsesorienterede bind præsenteres to modeller: en model for analyse af peripetiske tekster og en funktionel tekstmodel i form af et system af sprogbrugsnormer der kan bruges i analysen og diagnosticeringen af fortællende tekster. Med det teoretiske bind bliver udvalgte litteraturvidenskabelige og sprogvidenskabelige tekstmodeller problematiseret med udgangspunkt i de egenskaber der kendetegner peripetiske tekster. I forlængelse heraf argumenteres der for revideringer af de problematiserede modeller. Bogens pointe er at en udtømmende beskrivelse af peripetiske noveller fordrer en koordinering af den litterære og den sproglige side af danskfaget. Og således er det overordnede formål med bogen at bidrage til danskfagets didaktik.

  AB - Afhandlingen handler om hvordan man i analysen af litterære tekster kan anvende sprogvidenskabelige beskrivelser af sprogbrugsnormer. Og den adskiller sig fra andre behandlinger af emnet på følgende vis. For det første har den en læserorienteret tilgang. For det andet tager den udgangspunkt i en særlig type fortællende tekster, nemlig fortællende tekster der er konstrueret sådan at forståelsesprocessen omfatter to modstridende forståelser af tekstens mening i forlængelse af hinanden. Sådanne tekster kaldes i bogen peripetiske tekster, og det omfatter bl.a. en lang række vittigheder, en del kriminalromaner og visse noveller. Redegørelsen er først og fremmest koncentreret om peripetiske noveller. Bogen omfatter to bind: Det første er anvendelsesorienteret, det andet er teoretisk argumenterende. Med det anvendelsesorienterede bind præsenteres to modeller: en model for analyse af peripetiske tekster og en funktionel tekstmodel i form af et system af sprogbrugsnormer der kan bruges i analysen og diagnosticeringen af fortællende tekster. Med det teoretiske bind bliver udvalgte litteraturvidenskabelige og sprogvidenskabelige tekstmodeller problematiseret med udgangspunkt i de egenskaber der kendetegner peripetiske tekster. I forlængelse heraf argumenteres der for revideringer af de problematiserede modeller. Bogens pointe er at en udtømmende beskrivelse af peripetiske noveller fordrer en koordinering af den litterære og den sproglige side af danskfaget. Og således er det overordnede formål med bogen at bidrage til danskfagets didaktik.

  M3 - Doktordisputats

  SN - 87-7867-323-2

  BT - Funktionel tekstteori og fiktivt fortællende tekster med refleksiv funktion

  PB - Roskilde Universitetsforlag

  CY - Frederikberg

  ER -

  Borchmann SU. Funktionel tekstteori og fiktivt fortællende tekster med refleksiv funktion. Frederikberg: Roskilde Universitetsforlag, 2005. 749 s.