From dying with dignity to living with rules: AIDS treatment and 'holistic care' in Catholic organisations in Uganda

Louise Mubanda Rasmussen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Abstract

Denne ph.d. afhandling omhandler tre katolske organisationer i Uganda, der er involveret i behandlings- og støtte projekter til folk der lever med HIV/AIDS. Afhandlingen er baseret på ti måneders feltarbejde i forskellige typer katolske AIDS projekter i henholdsvis Kampala og Arua stift. Afhandlingen tilvejebringer en komparativ analyse af forskellige måder hvorpå biomedicinsk behandling, sjæle omsorg og social støtte til AIDS patienter kombineres og forhandles i forskellige katolske projekter i forbindelse med udbredelsen af anti-retroviral (ARV) medicin i Uganda.

Ved at kombinere et Foucault-inspireret teoretisk perspektiv med etnografiske studier, undersøger afhandlingen forbindelseslinjerne mellem de katolske organisationers’ religiøse idealer og praksisser, det globale styringskompleks omkring AIDS medicin og de selvstyrings-praksisser organisationerne forsøger at fremme blandt AIDS patienter. Analysen fokuserer hovedsageligt på AIDS rådgivning og hjemmebesøg som centrale arenaer for forhandlinger og diskussioner omkring hvordan AIDS patienters’ selv-styring skal styres.

Afhandlingen argumenterer i den første del, at den dominerende form for styring i de tre organisationer går ud på at disciplinere og uddanne AIDS patienterne til at følge ’reglerne’ for ARV medicin og ’Positive Living’. Denne form for styring involverer også en ansvarliggørelse af AIDS patienterne til selvstændigt at adressere sociale og økonomiske barrierer for at følge ’reglerne’. I den forbindelse bliver katolske idealer om en helhedsorienteret indsats, der forbinder medicinsk, spirituel og materiel ’helbredelse’ kørt ud på et sidespor, og sjælesorgs-praksisser bliver omdefineret som psykologiske selv-forandrings-teknikker.

Afhandlingen analyserer dernæst hvordan AIDS patienter forsøger at udfolde ARV medicinens potentiale i deres hverdagsliv. Disse analyser illustrerer, hvordan de katolske organisationer, gennem de ovennævnte styringspraksisser, er med til at producere nye livsforlængende potentialer, mens også nye usikkerheder og uligheder.

Ved at studere katolske organisationer, der er involveret i udbredelsen af ARV medicin, bidrager afhandlingen med et unikt perspektiv på dilemmaerne og udfordringerne ved ARV medicin i Afrika. Afhandlingen sætter fokus på hvordan de enorme donor midler, der er tilsigtet ARV medicinens udbredelse i Afrika kun delvist bidrager til at skabe livsforlængende potentialer, og hvordan ARV programmer samtidig er med til at skabe nye sociale uligheder ved at kræve at AIDS patienter følger en omstændig form for selv-styring. I den forbindelse, kan vi for katolske AIDS projekter aflæse, hvordan spørgsmål om individuel selv-forvaltning afløser etiske problemstillinger om hvordan menneskelig værdighed sikres igennem spirituel og materiel støtte.
OriginalsprogEngelsk
Udgivelses stedDet Teologiske Fakultet, Københavns Universitet