Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Resumé

  I de kommunale sundhedscentre etableres arenaer for tværfaglige og tværsektorielle samarbejder med sundhedsfremme på dagsordenen. Centrene fungerer som frontløbere i udviklingen af sundhedsfremmende aktiviteter og information om forebyggelse. En dimension i centrenes arbejde er at udvikle samarbejde med frivillige og foreninger på nye og socialt innovative måder. Innovationsbegrebet er oprindeligt udviklet i produktionssfæren, men i social innovation er målet i langt højere grad skabelsen af social værdi, sociale netværk og social kapital. En afgørende pointe er, at hverken innovation eller social innovation er målet i sig selv, men derimod et værktøj for at nå andre mål, såsom sundhedsfremme. Socialt innovative sundhedsfremmeindsatser er ved at tage form, og dette kapitel præsenterer eksempler på sundhedsfremmeaktiviteter med deltagelse af frivillige fra patientforeninger, idrætsforeninger og sociale foreninger. Formålet med disse eksempler er at vise både styrker og vanskeligheder ved at inddrage frivillige i indsatserne, herunder de barrierer, der viser sig at være. Til sidst i kapitlet vil det blive vurderet i hvor høj grad, der er tale om social innovation i eksemplerne.
  OriginalsprogDansk
  TitelSundhedsfremme : et kritisk perspektiv
  RedaktørerBetina Dybbroe, Birgit Land, Steen Baagøe Nielsen
  Antal sider11
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagSamfundslitteratur
  Publikationsdato2012
  Sider190-201
  Kapitel13
  ISBN (Trykt)978-87-593-1669-6
  StatusUdgivet - 2012

  Citer dette

  Lundgaard Andersen, L. (2012). Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter. I B. Dybbroe, B. Land, & S. Baagøe Nielsen (red.), Sundhedsfremme: et kritisk perspektiv (s. 190-201). Frederiksberg: Samfundslitteratur.
  Lundgaard Andersen, Linda. / Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter. Sundhedsfremme: et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe ; Birgit Land ; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 190-201
  @inbook{3b0adb104d594f23af3c53cac360b144,
  title = "Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter",
  abstract = "I de kommunale sundhedscentre etableres arenaer for tv{\ae}rfaglige og tv{\ae}rsektorielle samarbejder med sundhedsfremme p{\aa} dagsordenen. Centrene fungerer som frontl{\o}bere i udviklingen af sundhedsfremmende aktiviteter og information om forebyggelse. En dimension i centrenes arbejde er at udvikle samarbejde med frivillige og foreninger p{\aa} nye og socialt innovative m{\aa}der. Innovationsbegrebet er oprindeligt udviklet i produktionssf{\ae}ren, men i social innovation er m{\aa}let i langt h{\o}jere grad skabelsen af social v{\ae}rdi, sociale netv{\ae}rk og social kapital. En afg{\o}rende pointe er, at hverken innovation eller social innovation er m{\aa}let i sig selv, men derimod et v{\ae}rkt{\o}j for at n{\aa} andre m{\aa}l, s{\aa}som sundhedsfremme. Socialt innovative sundhedsfremmeindsatser er ved at tage form, og dette kapitel pr{\ae}senterer eksempler p{\aa} sundhedsfremmeaktiviteter med deltagelse af frivillige fra patientforeninger, idr{\ae}tsforeninger og sociale foreninger. Form{\aa}let med disse eksempler er at vise b{\aa}de styrker og vanskeligheder ved at inddrage frivillige i indsatserne, herunder de barrierer, der viser sig at v{\ae}re. Til sidst i kapitlet vil det blive vurderet i hvor h{\o}j grad, der er tale om social innovation i eksemplerne.",
  author = "{Lundgaard Andersen}, Linda",
  year = "2012",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-593-1669-6",
  pages = "190--201",
  editor = "Dybbroe, {Betina } and Land, {Birgit } and {Baag{\o}e Nielsen}, Steen",
  booktitle = "Sundhedsfremme",
  publisher = "Samfundslitteratur",

  }

  Lundgaard Andersen, L 2012, Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter. i B Dybbroe, B Land & S Baagøe Nielsen (red), Sundhedsfremme: et kritisk perspektiv. Samfundslitteratur, Frederiksberg, s. 190-201.

  Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter. / Lundgaard Andersen, Linda.

  Sundhedsfremme: et kritisk perspektiv. red. / Betina Dybbroe; Birgit Land; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. s. 190-201.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  TY - CHAP

  T1 - Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter

  AU - Lundgaard Andersen, Linda

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - I de kommunale sundhedscentre etableres arenaer for tværfaglige og tværsektorielle samarbejder med sundhedsfremme på dagsordenen. Centrene fungerer som frontløbere i udviklingen af sundhedsfremmende aktiviteter og information om forebyggelse. En dimension i centrenes arbejde er at udvikle samarbejde med frivillige og foreninger på nye og socialt innovative måder. Innovationsbegrebet er oprindeligt udviklet i produktionssfæren, men i social innovation er målet i langt højere grad skabelsen af social værdi, sociale netværk og social kapital. En afgørende pointe er, at hverken innovation eller social innovation er målet i sig selv, men derimod et værktøj for at nå andre mål, såsom sundhedsfremme. Socialt innovative sundhedsfremmeindsatser er ved at tage form, og dette kapitel præsenterer eksempler på sundhedsfremmeaktiviteter med deltagelse af frivillige fra patientforeninger, idrætsforeninger og sociale foreninger. Formålet med disse eksempler er at vise både styrker og vanskeligheder ved at inddrage frivillige i indsatserne, herunder de barrierer, der viser sig at være. Til sidst i kapitlet vil det blive vurderet i hvor høj grad, der er tale om social innovation i eksemplerne.

  AB - I de kommunale sundhedscentre etableres arenaer for tværfaglige og tværsektorielle samarbejder med sundhedsfremme på dagsordenen. Centrene fungerer som frontløbere i udviklingen af sundhedsfremmende aktiviteter og information om forebyggelse. En dimension i centrenes arbejde er at udvikle samarbejde med frivillige og foreninger på nye og socialt innovative måder. Innovationsbegrebet er oprindeligt udviklet i produktionssfæren, men i social innovation er målet i langt højere grad skabelsen af social værdi, sociale netværk og social kapital. En afgørende pointe er, at hverken innovation eller social innovation er målet i sig selv, men derimod et værktøj for at nå andre mål, såsom sundhedsfremme. Socialt innovative sundhedsfremmeindsatser er ved at tage form, og dette kapitel præsenterer eksempler på sundhedsfremmeaktiviteter med deltagelse af frivillige fra patientforeninger, idrætsforeninger og sociale foreninger. Formålet med disse eksempler er at vise både styrker og vanskeligheder ved at inddrage frivillige i indsatserne, herunder de barrierer, der viser sig at være. Til sidst i kapitlet vil det blive vurderet i hvor høj grad, der er tale om social innovation i eksemplerne.

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 978-87-593-1669-6

  SP - 190

  EP - 201

  BT - Sundhedsfremme

  A2 - Dybbroe, Betina

  A2 - Land, Birgit

  A2 - Baagøe Nielsen, Steen

  PB - Samfundslitteratur

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Lundgaard Andersen L. Frivillige og social innovation i sundhedsfremmeaktiviteter. I Dybbroe B, Land B, Baagøe Nielsen S, red., Sundhedsfremme: et kritisk perspektiv. Frederiksberg: Samfundslitteratur. 2012. s. 190-201