Fremkaldte Kulturrum: Diskussioner om demokrati og diktatur, humanisme, ansvar og videnskab i tiden omkring anden verdenskrig

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Abstract

Fremkaldte kulturrum er en detaljeret analyse og diskussion af den offentlige intellektuelle debat om demokrati, humanisme og videnskab i Danmark i 1930'erne til 1950'erne. Med anden verdenskrig som en skelsættende begivenhed vises, hvordan kulturdebatterne i perioden var præget af de historiske begivenheder og selv prægede disse ved at fremsætte markante synspunkter om ansvar, moral, kultur, værdipolitik og politik. Dette gør sig ikke mindst gældende i forhold til spørgsmålet om dansk samarbejde med eller modstand mod den tyske besættelse under krigen.
Med begrebet 'kulturrum' udvikler Esther Oluffa Pedersen et metodologisk greb til at analysere måden hvorpå intellektuelle debatter udfolder sig i det offentlige rum. Et kulturrum definerer på den ene side en given tids intellektuelle synspunkter. På den anden side bliver de intellektuelle synspunkter også udfordret og forandret gennem den offentlige debat, således at kulturrummets dimensioner udvikles, i og med at forskellene i holdninger bliver fremkaldt af udtalelse, svar og modsvar.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Antal sider434
ISBN (Trykt)9788741275536
StatusUdgivet - 1 maj 2019

Bibliografisk note

Bogen har været anmeldt flere steder. Bl.a. i Information, Kristeligt Dagblad, Epsilon og Axess magasin (nr. 3/2020, s. 73)

Citer dette